A hibrid munkavégzés velünk marad, de felkészültek rá a cégek?
Gazdaság

A hibrid munkavégzés velünk marad, de felkészültek rá a cégek?

Portfolio
A koronavírus megjelenése óta eltelt két év. A kezdetben kényszermegoldásként elterjedt home office velünk maradt, noha az irodák már megteltek élettel, a munkavállalók jelentős része ragaszkodik a rendszeres távmunkához. Hogy mennyire fontos szempont lett ez a dolgozók számára, jól illusztrálja az egyik nagy multinacionális vállalat tavaly októberi felmérése, amely szerint globálisan a dolgozók 64 százaléka akár munkahelyet is váltana, ha megszűnne a jelenlegi munkahelyén a home office lehetősége. A cégeknek tehát alkalmazkodni kell az új helyzethez, ehhez pedig ki kell alakítani a megfelelő feltételeket. Nem meglepő módon tehát felgyorsult a digitalizáció, egyre több kis- és középvállalat kezdte el kiépíteni a kompakt, automatizált munkakörnyezetet. A vállalatok irodatereiben hang- és vizuáltechnikai kollaborációs rendszerek kiépítésével, üzemeltetésével foglalkozó Streamnet Zrt. segítségével jártunk utána, ők mit tapasztaltak a magyar piacon.

A koronavírus megjelenésekor elrendelt távmunka kényszerintézkedésből munkavállalói elvárássá vált. A hibrid munkavégzés ma már alapkövetelmény a dolgozók részéről, ezt jól alátámasztja a Cisco Systems, a világ egyik vezető IT megoldásokat és berendezéseket gyártó nagyvállalatának tavaly októberben publikált felmérése:

globálisan a dolgozók 64 százaléka akár munkahelyet is váltana, ha megszűnne a jelenlegi munkahelyén a home office lehetősége.

Az adatok szerint a megbeszélések mintegy 98%-ában legalább egy résztvevő távolról csatlakozik. Az Eurofound felmérése szintén azt mutatja, hogy az EU legtöbb munkavállalója számára fontos, hogy hetente több alkalommal otthonról dolgozhasson. A 2021. februári-márciusi adatok szerint Magyarországon a hibrid munkavégzést támogatók aránya 15,7 százalék volt.

A KSH adatai ugyancsak sokatmondók: 2021. október–decemberben a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya 7,2% volt, ami ugyan messze elmarad a home office szempontjából csúcsnak számító 2020. májusában mért 17%-tól, de így is jóval magasabb, mint az elmúlt tíz év átlaga, ami 2,9% volt.

A fenti kutatások mind azt támasztják alá, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem támogatják a rugalmas munkavégzést, azt kockáztatják, hogy a legjobb munkaerő váltani fog, és nehezebben találnak új munkavállalókat is, ugyanis egy rigid, a koronavírus előtti időkhöz ragaszkodó cég nem vonzó a jelöltek számára. Az Európai Munkaügyi Hatóság épp ezért azt javasolja, a munkáltatók hallgassák meg a munkavállalóik igényeit, ezzel összhangban dolgozzanak ki mindenki számára megfelelő stratégiát, és legyenek konkrét szabályok: mely munkaköröket lehet távolról ellátni, heti-havi szinten hány nap távmunkát engedélyeznek, és milyen helyszínekről engedélyezik a munkavégzést. Korántsem csak a nagy nemzetközi cégek léptek ez ügyben.

Almás Béla, a vállalatok irodatereiben hang- és vizuáltechnikai rendszerek kiépítésével, üzemeltetésével foglalkozó Streamnet Zrt. vezérigazgatója a Portfolio-nak azt mondta, egyre több kis- és középvállalat változtatott és építette vagy épp építi ki a hibrid munkavégzéshez szükséges munkakörnyezetet. Nagyon sok esetben az irodákba való visszatéréskor derült ki, hogy a legtöbb munkahelyen a hibrid munkavégzés nem valósítható meg tökéletesen a meglévő eszközökkel. Az otthonról, mindenki által használt kommunikációs eszközök az irodai környezetben ugyanis nem használhatóak hatékonyan.

Egyértelműen szélesebb lett az ügyfélpaletta, a kisebb cégek is megjelentek

– mondta Lengyel Péter, a cég értékesítési igazgatója, hozzátéve, fontos szempont lett az egyszerű kezelhetőség is: olyan megoldásokra van szükség, amelyek gyorsak, egyszerűek, könnyen használhatók.

Átalakulnak az irodai belső terek

A legtöbb cégnél az irodaterület érdemben nem csökkent, ugyanakkor sok vállalat átalakította a rendelkezésre álló helyet. Nem az emberek minél kisebb területre való összezsúfolása volt már a cél, hanem figyelembe véve a hibrid munkavégzést, vagyis hogy mindig lesz, aki épp otthonról dolgozik, felértékelődtek a nagyobb, szellősebb helyiségek, tárgyalók, konyhák, kollaborációs terek.

A Streamnet tapasztalatai alapján egyre több helyen már a konyhákba is kerülnek kollaborációs eszközök, felismerve, hogy a technológia támogatja a vállalaton belüli együttműködést.

"A konyhába elég, ha van egy kijelző, amelyre laptopról lehet csatlakozni, ezen folyamatosan meg lehet jeleníteni a fontos vállalati információkat, de akár egy megbeszélés lebonyolítására is alkalmas a megfelelő hang- és vizuáltechnikai rendszerek kiépítésével" – mondta Almás Béla, hozzátéve, egy-egy tárgyalóba az utóbbi másfél évben sokkal több eszköz kerül beépítésre, mint korábban, és felértékelődött a videó streaming szerepe is, ami mint egy saját digitális televíziós csatorna ideális vállalati rendezvények, vezetői kommunikáció, tréningek, új belépő oktatások közvetítésére, amit mindenki képes egyidejűleg nézni a munkahelyéről vagy otthonról, akár felvételről is, és a nézők képesek interaktívan visszajelzést is adni.

Előre kell tervezni a cégeknek

Lengyel Péter hangsúlyozta, míg

egy-két évvel ezelőtt egy kis vagy közepes méretű projektet a tervezéstől a kivitelezésig két hónap alatt le tudtak zárni, ez most inkább 4-5 hónapot vesz igénybe.

Muszáj a cégeknek előre tervezni: ha valaki idén decemberre szeretné megvalósítani, hogy a tárgyaló korszerű technológiai felszereltséggel működjön, már most el kell kezdeni megszervezni a munkálatokat. Gyakorlatilag bármit meg lehet már valósítani, könnyűszerrel kivitelezhető, hogy ha egy tárgyalóban valaki valamit egy whiteboard táblára ír, azt ne csak a tárgyalóban jelen lévők, hanem a megbeszélésre távolról csatlakozók is jól lássák.

Almás Béla kitért arra is, hogy a félvezetőhiányból adódó logisztikai problémák számukra is nehézséget okoznak. Sok olyan gyártóval dolgoznak, ahol a szállítási határidő akár több hónapra is nyúlik.

"Próbálunk előremenekülni, igyekszünk egy nagyobb eszközbázist fenntartani házon belül. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk viszonylag gyorsan, 1,5-2 hónap alatt kiszolgálni az ügyfeleket, de lehet, hogy néha kell egy kis kompromisszumkészség az ügyfél részéről. Látszik, hogy a munka jövője a hibrid munkavégzés. A világ egyik legnagyobb cége a Google is átáll és hibrid módon működik a jövőben, mint ahogy a világ legtöbb vállalata is. A technológiai óriások iránymutatása nagyban meghatározhatja a jövő munkavégzését" – jegyezte meg Almás Béla.

A cikk megjelenését a Streamnet Zrt. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet