közműóra rezsi gáz villany számla sárga csekk
Gazdaság

Rengeteg magyar család retteghet a téltől: mi lesz velük, ha kijönnek a horrorcsekkek?

Portfolio
Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a magyar kormány júliusi bejelentését követően - miszerint csak egy bizonyos átlagfogyasztásig jár mindenkinek a kedvezményes gáz- és árammennyiség - minket is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. Most a Portfolio csoporthoz tartozó Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indít, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta az energiaárak egész Európában az egekbe szöktek, és csak mostanában kezdtek mérséklődni. Azonban az, hogy a gáz világpiaci ára jelentősen csökkent az elmúlt pár hétben, még sokára fog meglátszódni a rezsiszámlánkon, ha egyáltalán tartós marad az áresés. Csak emlékeztetőül, idehaza decemberben vizsgálják felül, milyen áron számolják majd el a háztartásoknak az átlagfogyasztásuk feletti fogyasztásra vonatkozó gáz és áram mennyiségét.

Az energiaárak drasztikus növekedése (és természetesen az infláció) miatt pedig mindenki próbál – a pénztárcájához mérten – megoldásokat találni arra, hogy a kormány által meghatározott kereten belül maradjon a fogyasztás, és ne kelljen az eddigi rezsi sokszorosát kifizetni. Vannak, akik filléres trükkökkel próbálják lefaragni a havi fogyasztásukat, míg mások komplex megoldásban gondolkodnak.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Az energetikai korszerűsítésre irányuló munkálatok azonban sokszor nem várt akadályokba ütköznek: a hőszigetelést már csak pár hétig lehet megcsináltatni, hiszen száraz idő szükséges hozzá, a hőmérséklet pedig nem mehet fagypont alá, a napelemek megtérülési ideje pedig a sokszorosára növekedik a szaldós elszámolás kivezetésével, de a nyílászárócserére is gyakoriak már a fél-egy éves előjegyzések.

A fentiek miatt döntött úgy a Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem, hogy egy közös felmérés keretében megvizsgálja, miként változott a magyar lakosság energiatudatossága, illetve szeretnénk pontosabb képet kapni a hazai ingatlanokról is. Azt is szeretnénk megtudni, hogy energetikai szempontból milyen állapotban vannak a lakásaink, házaink, és megkérdezzük azt is, mi a véleménye az embereknek az energiavállságról, hogyan próbálják azt kezelni, milyen megoldásokkal szeretnének élni a közeljövőben. Kérjük, segítsd a Pénzcentrum munkáját, töltsd ki az alábbi kérdőívet. Köszönjük!

Címlapkép forrása: Getty Images

himars
tüntetés
mateusz morawiecki
vlagyimir putyin
flybe
elbocsátás kirúgás nő szomorú
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tüntetés