Új létesítmény nyílt - itt képzik a jövő olajipari szakembereit
Üzlet

Új létesítmény nyílt - itt képzik a jövő olajipari szakembereit

Portfolio
A Mol Dunai Finomítójában hivatalosan is megnyílt a vegyipari Tanműhely, ahol a duális képzésben résztvevő fiatalok elsajátíthatják a vegyipari szakma gyakorlati alapjait, a valóságossal megegyező elven működő berendezéseken és irányítástechnikai rendszerekkel dolgozhatnak. Számos oktatási helyszín található még a finomító területén, a diákok kémiai, csőszerelési, munkavédelmi és a meghibásodásokkal kapcsolatos ismereteket is szerezhetnek. A vállalat így reagál a hazai ipart érintő hunkaerőhiányra, és biztosítja a jólképzett munkaerő utánpótlását, de a törekvések a régió népességmegtartó erejének növelését is segíti. A Mol oktatási stratégiájának megfelelően a jövőben még tovább fogja bővíteni az elérhető szakképzések körét, és még több intézménnyel lép majd partnerségre.

Százhalombattára és környékére a szerencsés lokációja, és proaktív gazdaságfejlesztésének köszönhetően számos nagyberuházás érkezett az elmúlt években. A térség messze legnagyobb ipari szereplője hagyományosan a Mol, hiszen a Dunai Finomító több évtizede határozza meg a környék életét és egyben munkaerőpiacát is. Az egész országot érintő szakképzett munkaerő hiánya azonban egyre inkább itt is érezhető, ráadásul a verseny is sokkal nagyobb lett a minőségi munkavállalók iránt.

A Mol idejében lépett, és évekkel ezelőtt megalkotta képzési stratégiáját: az ország számos pontján kötött középszintű és az egyetemi együttműködéseket

annak érdekében, hogy a fiatalok már korán megismerkedhessenek az olaj- és vegyiparral, mint vonzó életpályával, valamint munkaerő utánpótlást biztosíthasson a szervezet számára.

STA_8285

A már hosszú évek óta, nemzetközi szinten is sokszor bizonyított duális képzési struktúrában a Mol már a második, iparági szinten egyedülálló tanműhelyét nyitotta meg, a Mol Petrolkémia tiszaújvárosi egysége után, a Dunai Finomítóban is elkészült az a vegyipari tanműhely, ahol elsősorban vegyészmérnök technikusokat képeznek, de helyszíne egyetemi projekteknek és az újonnan belépő kollégák betanításának is.

"A Mol komoly szerepet tölt be a régió életében, számos oktatási kezdeményezés, sportrendezvény, civil kezdeményezés és kulturális program támogatói vagyunk. Azt gondolom azonban, hogy a dunaújvárosi és százhalombattai intézményekkel együttműködésben, a duális képzésünk ezen is túlmutat, hiszen komolyan hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a fiatalok kiszámítható, biztos életpályát választva itt maradjanak, és biztosítsák a régió jövőjét. A duális képzési rendszerben meg tudjuk mutatni a diákoknak az olaj- és vegyipar izgalmas világát, első kézből tapasztalhatják meg, hogy mekkora élmény a Dunai Finomítóban tanulni és dolgozni" – mondta el Hazuga Károly, a Mol Downstream ügyvezető igazgatója a tanműhely megnyitóján.

STA_8225
Hazuga Károly, a Mol Downstream ügyvezető igazgatója

A 700 négyzetméteres oktatási létesítmény előkészítése és megvalósítása egy évig tartott, és többszáz millió forintba került. A műhelyben a diákok gyakorlatban is megtanulhatják az áramlástan alapjait, dolgozhatnak a valóssal teljesen megegyező irányítástechnikai rendszerekkel, és biztonságos, kontrollált körülmények között sajátíthatják el a technikusi ismereteket. Az oktatás során számos egyéb területbe pillanthatnak be a fiatalok, az oktatás részét képezi a klasszikus kémiaoktatás, azonban az elméletet gyakorlat egészíti ki, a

diákok például saját motorolajat is keverhetnek maguknak.

STA_8340

A csőszerelő és safety gyakorlópálya egy már nem használt, de teljesen valóságos üzemcsarnokból kialakított tér, ahol a diákok csőpályákat építhetnek, csapokat, idomokat, tömítéseket cserélhetnek, üzemi víznyomás mellett pedig kiderül, hogy történt-e valami hiba a munka során, vagy sem.

STA_8370

Rendkívüli népszerűségnek örvend – nem csak a diákok, hanem a kollégák körében is – a munkabiztonságot gyakorlati perspektívában is bemutató egység, ahol például a Mol hivatalos munkaruháját lehet kitenni tűzpróbának, riadókat lehet szimulálni, és minden olyan eseményt a valóságoshoz nagyon hasonló módon lehet megtanulni, amely a finomító területén bekövetkezhet. A meghibásodási bemutatóteremben pedig az elmúlt években az üzem területén meghibásodott alkatrészeket mutatják be, amelyek jól szemléltetik, hogy egyes berendezések milyen fáradásos vagy kopásos hibákat szenvedhetnek el.

STA_8438

A Mol az oktatási stratégiája mentén, nem szeretne itt megállni, folyamatosan bővíteni fogja az elérhető szakképzéseket, és további együttműködéseket köt majd intézményekkel.

Címlapkép és fotók: Stiller Ákos - Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó