FONTOS Háborús eszkaláció, egyelőre szóban
Hat céggel bővült az elitklub: ők lettek a Kiválóan Vezetett Vállalatok idén
Gazdaság

Hat céggel bővült az elitklub: ők lettek a Kiválóan Vezetett Vállalatok idén

A Deloitte Private nyilvánosságra hozta Best Managed Companies - Kiválóan Vezetett Vállalatok minősítést elnyerő vállalatok 2023-as listáját. A tavalyi tíz díjazott vállalathoz újabb hat csatlakozott. A mentorprogramban olyan sikeres magyar tulajdonú és irányítású vállalkozások vehetnek részt, amelyek – egyéb feltételek mellett – legalább 20 millió euró éves árbevétellel és több mint 50 foglalkoztatott munkavállalóval rendelkeznek. A program során a Deloitte szakértői mentorként rávilágítanak a cég erősségeire, valamint feltárják, hogy a globális gyakorlatokat figyelembe véve, milyen területen lenne még érdemes fejleszteni. A nemzetközi szinten már három évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés egyik legfőbb tanulsága, hogy a vállalatvezetők a világon mindenhol hasonló problémákkal küzdenek, ezért különösen értékesek azok a jó gyakorlatok, amelyeket a cégek megismerhetnek és implementálhatnak a részvételt követően. A korábbi általános kihívások, mint a stratégiaalkotás, a szervezetfejlesztés vagy digitális áltállás mellett, idén már hangsúlyos szerepet kaptak a fenntarthatósági vállalások és a zöld átmenet megvalósítása is. A Deloitte Private a jövőben a minősítést elnyerő vállalatok közötti közösségépítést nemzetközi szintre emelné, ezzel is segítve a magyar cégek külföldi láthatóságának növelését.

A Deloitte Private nyilvánosságra hozta a Best Managed Companies - Kiválóan Vezetett Vállalatok minősítést elnyerő vállalatok 2023-as listáját. A tavalyi évben a DM-KER Nyrt., a Dorsum Zrt., a H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft., a HELL ENERGY Magyarország Kft., a Hunland Csoport, a Qualysoft Informatikai Zrt., a Schiller Autó Család Zrt., a TOM-FERR Zrt., a Tutti Kft., és a Vöröskő Kft. (Euronics) nyerte el a minősítést, és közülük mindegyik az idén is megszerezte az elismerést. Idén az elitklubhoz további 6 kiválóan vezetett vállalat csatlakozott:

  • a BioTechUSA-cégcsoport
  • a CÉH zRt.
  • a Márka Üdítőgyártó Kft.
  • a Petrányi Autó Kft.
  • a Simon Plastics Kft.
  • a Wagner Solar Hungária Kft.

A hazai, de sok más európai vagy amerikai gazdaság gerincét is a sikeres magánvállalkozások, KKV-k jelentik. Éppen ezért lenne fontos, hogy minél több olyan kiválóan vezetett vállalat erősödjön meg a hazai piacon, amelyek határozott növekedési potenciállal, világos stratégiával és sikeres exporttevékenységgel rendelkeznek. Magyarországon ez a szegmens foglalkoztatja a munkavállalók 72 százalékát, tavaly a nettó árbevétel és a hozzáadott érték 60 százalékát a KKV-k állították elő. Az MNB tanulmánya szerint azonban csak 5 százalékuk folytat exporttevékenységet, és ezen vállalkozások külpiaci értékesítése a teljes volumen 28 százalékát adta 2021-ben.

Jól látszik, hogy a termelés/szolgáltatás hatékonyságában, illetve a külpiaci jelenlét erősítésében is jelentős tartalékok vannak, amelyek nélkül hosszútávon nem lehet sikeres a hazai nemzetgazdaság.

Többek között a felsorolt célok elérésének támogatására a Deloitte Private idén is meghirdette Best Managed Companies – Kiválóan Vezetett Vállalatok programját, amelyben magyar tulajdonban lévő vállalkozások kaphattak mentorálást többek között a stratégiai és pénzügyi működésüket, szervezetfejlesztési kérdéseket és fenntarthatósági programjaikat érintő területeken. A Deloitte mentorai az adott vállalat működését átfogóan vizsgálják a felsővezetés bevonásával, és rávilágítanak a cég erősségeire, illetve feltárják azokat a területeket, ahol még van lehetőség a fejlődésre.

A program nemzetközi szinten már három évtizedes múltra tekint vissza, de a régió országaiban nagyságrendileg egyszerre, 2-3 éve indította el a tanácsadó cég. Bár a gazdasági körülmények és az üzleti környezet nagy eltéréseket mutat például Kanadában és Magyarországon, de a Deloitte szakértői szerint, mégis nagyon hasonló kihívásokkal küzdenek a világ minden pontján a hasonló struktúrában működő vállalatok.

Deloitte (611)
Deloitte Best Managed Companies 2023 díjátadó gála

„A pályázat során jól meghatározott kritériumoknak kell megfelelnie a vállalkozásoknak, legyen szó pénzügyi fegyelemről, stratégiaépítésről, humánerőforrás kérdésekről, az erőforrások hatékony kihasználásáról vagy az innovációról. Ennek megfelelően a magánvállalkozások közül a különösen sikeres cégek tudnak bekerülni a programba, olyanok, amelyek alapvetően jól strukturáltak, nyereségesek és működésük már elért egy magas érettségi szintet. Ennek tudatában gondolhatnánk azt, hogy ezeknek a vállalatoknak nincs szükségük segítségre, minden területen remekül boldogulnak.

Azonban a több hónapig tartó mentorálási folyamat rámutat, hogy mindig előkerülnek olyan részterületek, amelyeken lehet még fejleszteni a versenyképesebb működés érdekében.

 Azt tapasztaljuk, hogy a tavalyi pályázathoz hasonlóan a stratégiaalkotásban, belső kommunikációban, szervezetfejlesztési kérdésekben, illetve a digitalizációs területen jelentkeznek a legnagyobb kihívások, ugyanakkor idén nagyon hangsúlyosan megjelentek az ESG vállalásokhoz és a fenntarthatósági jelentéshez kapcsolódó törekvések is” – mondta Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai régiójának vezető partnere.

A programra idén közel 30 vállalat - a tavalyi szám duplája – jelentkezett, köztük mind a 10 tavalyi nyertes is. A vállalatok a legváltozatosabb szektorokból érkeztek, minden második cég már megjelent a külpiacokon, kétharmaduk pedig túl van a generációváltáson is, így biztosított a cégek jövője. Sokuk már tőzsdén jegyzett vállalat vagy a tőzsdei bevezetésre törekszik, illetve részt vett az MNB kötvényprogramjában is.

Az említett vállalatok ezért tekinthetők egyfajta „nemzeti bajnokoknak” is, amelyek a szektor zászlóvivői, és példaként állhatnak a feltörekvő cégek előtt.

Ugyanakkor ez a szerep egyben kihívás is, hiszen nekik kell mutatniuk az utat, nem feltétlenül vannak a vezetők előtt olyan példák, amelyeket követni lehet, így mindenképp szükséges lehet a nemzetközi kiváló gyakorlatok elsajátítása, amelyre a Deloitte programja lehetőséget is ad.

Deloitte (582) másolat

A jelentkezés és a részvétel a vállalkozások számára teljesen díjtalan. A program hosszútávú célja a Best Managed Companies minősítést elnyerő vállalkozások körének bővítése, egy egymást segítő közösség építése.

A tanácsadócég azt tervezi, hogy a közeljövőben nemzetközi szintre emeli az együttműködést, hogy a sikeres vállalkozások az országhatárokon túl is kialakíthassanak jó kapcsolatokat, ezzel is segítve a nemzetközi beágyazódást.

A program sikerét jól mutatja, hogy a tavalyi 10 díjazott cég mind jelentkezett idén is annak érdekében, hogy megmérethessék azokat a fejlesztéseket, amiket a mentorálás során kapott javaslatok alapján hajtottak végre, és további impulzusokat kapjanak a szakemberektől.

„Minden olyan vállalattal tartjuk a kapcsolatot, akik részt vettek a programban, akár megszerezték a minősítést, akár nem. Követjük, hogy milyen fejlesztéseket valósítottak meg az adott időszakban, van-e szükségük további segítségre.

Folyamatos párbeszéd, bizalmi kapcsolat alakul ki a cégekkel.

Valamennyi jelentkező nagyon sikeres cég, sokszor nem egyszerű mentális feladat egy évtizedek óta vállalatot építő, alapító tulajdonosnak elfogadnia, hogy vannak olyan területek, folyamatok, amelyeken érdemes lenne változtatni, mégis nagyon pozitívak a visszajelzések. Ezt az is mutatja, hogy a tavalyi minősítést elnyerő vállalatok mind újra jelentkeztek egyfajta kontinuitást adva a közös munkának” – mondta Bálint Gergely, a Best Managed Companies – Kiválóan Vezetett Vállalatok program operatív vezetője.

Címlapkép és képek: Deloitte

A cikk megjelenését a Deloitte támogatta.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1248962386