Egymás után tűnnek el a környék bankjai, közeledik az igazság órája

Egymás után tűnnek el a környék bankjai, közeledik az igazság órája

Visszafogott volt tavaly az összeolvadások és a felvásárlások (M&A) szempontjából a közép- és kelet-európai régió, sőt a világ bankpiaca is. Ez nem jelenti azt, hogy megállt volna a konszolidáció, ebben továbbra is a hatékony üzemméret elérése, illetve az arról való végleges lemondás a vevők és az eladók elsődleges motivációja. Mostanság gyakran nem találkoznak az eladók árazási elképzelései a vevőkével, de a kamatkörnyezet csökkenésével együtt a banki jövedelmezőség visszaesése várható, ami ismét lendületet adhat a tranzakcióknak – állapították meg a Deloitte szakértői a társaság friss banki M&A-körképének a bemutatóján. Az utóbbi időszak tőzsdei felülteljesítése ellenére még mindig alulértékeltek az európai bankok az amerikaiakkal szemben a részvénypiacon.

Miért veszünk műtárgyakat? Mutatjuk a legfontosabb mozgatórugókat

Miért veszünk műtárgyakat? Mutatjuk a legfontosabb mozgatórugókat

A Deloitte november végén tette közzé nyolcadik Art&Finance jelentését, amelyet az ArtTactic adatelemző céggel közösen készített. A kétévente publikálásra kerülő kutatás 2023-as kiadásának célja továbbra is, hogy rávilágítson a művészet pénzügyi vonatkozásaira és ezek alakulására. Foglalkozik többek között a gyűjtők következő generációjával, a művészeti gyűjtemények vagyonkezelésben betöltött szerepével. Mindemellett a pozitív és negatív aspektusokat és időszakokat, az aktuális trendeket elemezve támpontokat biztosít az olvasók számára a művészetet, a kulturális és pénzügyi ökoszisztémát érintő témakörökben. A műtárgy.com két cikkben összegzi a kutatás fontosabb megállapításait. Előző cikkünk itt olvasható.

AI-boom Magyarországon: egyre többet költenek mesterséges intelligenciára a cégek

AI-boom Magyarországon: egyre többet költenek mesterséges intelligenciára a cégek

A hazai vállalatok egyre többet költenek mesterséges intelligenciára, sokan már a következő egy évben elengedhetetlennek tartják az AI megoldásokat ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a piacon – derült ki a Deloitte kutatásából. A legtöbb cég ugyanakkor átfogó stratégia nélkül vágott bele az AI projektekbe, és a technológiával kapcsolatos kockázatokkal sem foglalkoznak egyelőre. A vállalatok között többen teljes digitális transzformációra készülnek, sokan a teljes üzleti modell átalakítására készülnek fel, a szervezeti kultúra átalakítása zajlik.

Hat céggel bővült az elitklub: ők lettek a Kiválóan Vezetett Vállalatok idén

Hat céggel bővült az elitklub: ők lettek a Kiválóan Vezetett Vállalatok idén

A Deloitte Private nyilvánosságra hozta Best Managed Companies - Kiválóan Vezetett Vállalatok minősítést elnyerő vállalatok 2023-as listáját. A tavalyi tíz díjazott vállalathoz újabb hat csatlakozott. A mentorprogramban olyan sikeres magyar tulajdonú és irányítású vállalkozások vehetnek részt, amelyek – egyéb feltételek mellett – legalább 20 millió euró éves árbevétellel és több mint 50 foglalkoztatott munkavállalóval rendelkeznek. A program során a Deloitte szakértői mentorként rávilágítanak a cég erősségeire, valamint feltárják, hogy a globális gyakorlatokat figyelembe véve, milyen területen lenne még érdemes fejleszteni. A nemzetközi szinten már három évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés egyik legfőbb tanulsága, hogy a vállalatvezetők a világon mindenhol hasonló problémákkal küzdenek, ezért különösen értékesek azok a jó gyakorlatok, amelyeket a cégek megismerhetnek és implementálhatnak a részvételt követően. A korábbi általános kihívások, mint a stratégiaalkotás, a szervezetfejlesztés vagy digitális áltállás mellett, idén már hangsúlyos szerepet kaptak a fenntarthatósági vállalások és a zöld átmenet megvalósítása is. A Deloitte Private a jövőben a minősítést elnyerő vállalatok közötti közösségépítést nemzetközi szintre emelné, ezzel is segítve a magyar cégek külföldi láthatóságának növelését.

Friss jelentés: elszakadtak a valóságtól a vállalatok vezetői, letaglózó a munkavállalók állapota

Friss jelentés: elszakadtak a valóságtól a vállalatok vezetői, letaglózó a munkavállalók állapota

A Deloitte és a Workplace Intelligence felmérése szerint a munkavállalók többségének jólléte és jóléte romlott vagy változatlan maradt tavaly, a vezetők azonban elszakadtak a valóságtól, nincsenek tisztában a munkaerő mentális és pénzügyi állapotával. A jelentés kiemeli: a vállalatoknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az "emberi fenntarthatóságra" a tehetségek megtartásához, olyan eszközöket alkalmazva, mint a méltányos bérezés és a négynapos munkahét kísérleti bevezetése.

Megduplázódik a 5G hálózatokba beruházó szolgáltatók száma az idén

Megduplázódik a 5G hálózatokba beruházó szolgáltatók száma az idén

Meredek emelkedés várható az 5G SA (standalone) hálózatokba beruházó mobilhálózat-üzemeltetőknél: tervezett telepítések vagy tényleges bevezetések révén a tavalyi több mint 100 szolgáltató száma 2023 végére legalább duplájára nő a Deloitte Global előrejelzése szerint.

A pénzügyi szektor újabb szegletében válhatnak a magyarok a környék legnagyobb vásárlóivá

A pénzügyi szektor újabb szegletében válhatnak a magyarok a környék legnagyobb vásárlóivá

Ahogy a régiós bankpiacon az OTP a legnagyobb akviráló, úgy jó esély van arra, hogy a biztosítási piacon hamarosan a magyar állam és a nevében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz a legnagyobb felvásárló. Az első lépéseket az Aegon és az Union biztosítók 45%-ának már lezárt és a Posta Biztosító 67%-ának még folyamatban lévő megvásárlásával már megtette a magyar állam, de messze még a cél, az 50% fölötti hazai tulajdon elérése. Ebből a szempontból is érdekes a Deloitte friss tanulmánya, amely bemutatja a közelmúltban megvalósult régiós biztosítási piaci tranzakciókat és az egyes résztvevők mozgatórugóit. A magyar tulajdonosok biztosításpiaci terjeszkedésével szerdai Biztosítás 2023 konferenciánkon is foglalkozunk.

Tömegével veszthetik el bankjaikat az olaszok

Tömegével veszthetik el bankjaikat az olaszok

Míg tavaly még 22 ezer bankfiók volt Olaszországban, ez a szám 2029-re 16 ezerre csökkenhet, mivel az ügyfelek egyre több szolgáltatást digitálisan vesznek igénybe - prognosztizálja a Deloitte.

Tömegével tűnnek el a környék kisebb bankjai, éppen egy magyar vevő viszi a pálmát

Tömegével tűnnek el a környék kisebb bankjai, éppen egy magyar vevő viszi a pálmát

„Mérföldekkel” vezeti az OTP Bank a régiós banki felvásárlók tabelláját, komoly szerepet vállalva a szektor konszolidációjában. Az évek óta tartó folyamat lényege, hogy a gazdaságos üzemméretet el nem érő bankokat eladják a tulajdonosaik, és általában az adott piacon már jelen lévő szereplők vásárolják fel őket. A bankszektor sokkellenálló képessége magas, növekedése nem állt meg, a nem teljesítő hitelállományának a felépülése pedig még nem kezdődött el a Deloitte friss banki tanulmánya szerint, amelyet egy szerdai sajtóeseményen mutattak be.

Már a legnagyobb multiktól is el tudják hozni a magasan képzett munkaerőt a magyar cégek

Már a legnagyobb multiktól is el tudják hozni a magasan képzett munkaerőt a magyar cégek

Magyarországon is elindította Best Managed Companies – Kiválóan Vezetett Vállalatok programját a Deloitte Private. A cél, hogy támogassák és elismerjék a hazai tulajdonú és irányítású magánvállalatokat: a tanácsadó cég szakértői szerint a program tapasztalatai alapján a hazai vállalatok jól felkészültek, hatékonyak, készen állnak a nemzetközi terjeszkedésre, és akár külföldről is tudnak szakembereket hazacsábítani. Ugyanakkor jól láthatóak azok a területeket is, ahol fejlődési potenciállal rendelkeznek.

A leggazdagabbak kiváltsága lesz a lakásvásárlás

A leggazdagabbak kiváltsága lesz a lakásvásárlás

A Deloitte lakáspiaci elemzése részletesen bemutatja a CEE régió jelenlegi helyzetét, és a várható változásokat. A jelentés alapján lassulásokra kell számítani a lakóingatlanok piacán. A Deloitte által augusztusban kiadott ingatlanindex részletesen beszámol az Európai ingatlanpiac helyzetéről, a múlt és a jelen nagy változásai mellett a kutatás a jövőbeli lehetőségekkel is foglalkozik. Ebben a cikkben a környező országok, valamint Lengyelország, Csehország és Németország lakáspiaci elemzését szedtük össze.

Ez a város áll most az uniós lakásárlista élén

Ez a város áll most az uniós lakásárlista élén

Egyedül Berlinben stagnáltak 2021-ben az új építésű lakások árai, a többi fővárosban ismét drágultak a négyzetméterek a Deloitte Property Index 23 európai országra kiterjedő felmérése szerint. A legdrágább európai fővárosnak ismételten Párizs bizonyult. Kelet-Közép-Európában a bérek dinamikus növekedése ellenére továbbra is a legdrágábbak között vannak a lakóingatlanok az átlagfizetésekhez viszonyítva. Egy új lakás vásárlásához Csehországban kell a legtöbbet dolgozni.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.