Már a legnagyobb multiktól is el tudják hozni a magasan képzett munkaerőt a magyar cégek
Üzlet

Már a legnagyobb multiktól is el tudják hozni a magasan képzett munkaerőt a magyar cégek

Portfolio
Magyarországon is elindította Best Managed Companies – Kiválóan Vezetett Vállalatok programját a Deloitte Private. A cél, hogy támogassák és elismerjék a hazai tulajdonú és irányítású magánvállalatokat: a tanácsadó cég szakértői szerint a program tapasztalatai alapján a hazai vállalatok jól felkészültek, hatékonyak, készen állnak a nemzetközi terjeszkedésre, és akár külföldről is tudnak szakembereket hazacsábítani. Ugyanakkor jól láthatóak azok a területeket is, ahol fejlődési potenciállal rendelkeznek.

A program nemzetközi szinten közel 30 éve fut már, mintegy 40 országban. Olyan vállalatok, cégcsoportok jelentkezését várták, amelyek többségében közvetlenül vagy közvetve magyar magánszemélyek tulajdonában állnak. Emellett számos pénzügyi és egyéb mutatószámnak is szükséges volt megfelelni a programban való részvételhez.

Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai régiójának vezető partnere a Portfolio-nak elmondta, hogy a programra jelentkező vállalkozások részvételt nyernek egy üzleti mentorprogramba, amely során többek között – a nemzetközi vezető gyakorlathoz mérve – a Deloitte vezető szakértői rávilágítanak a vállalat erősségeire és potenciális fejlesztendő pontjaira, hogy támogassák és tovább fejlesszék a vállalkozások üzleti működését.

Hazánkban ez az első év, hogy elindult a program, a vállatok által elkészített pályázati anyagokat egy független szakmai zsűri értékelte (Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatója, Dr. Csillag Sára, a Budapesti Gazdasági Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Kar dékánja, Wolf László, az OTP igazgatósági tagja és vezérigazgató-helyettese, Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója és Koji László, az MGYOSZ alelnöke).

deloitte zsűri

„A programban résztvevő vállalatok felkészültek voltak, nagyon magas szinten állnak professzionális vezetésben, technológiai fejlesztésekben. Azt tapasztaljuk, hogy a kelet-európai hozzáállás, azaz a sok munka és kevés professzionalitás többé-kevésbé sikeres elegye már a múlté. Sok cégnél kiváló menedzsment dolgozik, meghatározott célokkal, jövőképpel és kiforrott stratégia-alkotási folyamatokkal. Emellett az elmúlt években nagyobb figyelmet fordítottak a különböző stressz-szcenáriók figyelésére és kezelésére is. ” – mondta Kóka Gábor.

A programban nyilvánvalóvá vált az is, hogy a magyar cégek nagy arányban tudnak elszívni munkaerőt a multiktól, akár kulcsterületeken – pénzügy, HR, marketing, üzletfejlesztés, sales – vezetői pozícióba is. Ezek a szakemberek pedig komoly nemzetközi tapasztalatokat hoznak a cégek működésébe.

Ugyanakkor a vállalatok számára továbbra is az egyik legnagyobb kockázati tényező a munkaerőhiány, a megfelelő szakemberek megtalálása és hosszú távon történő megtartása.

Ennek érdekében a vállalatok megfelelő időközönként felülvizsgálják a pénzügyi javadalmazást és az egyéb ösztönzőrendszereiket, piaci viszonyítási pontokat vesznek figyelembe, átlátható javadalmazási struktúrákat alakítanak ki.

Bálint Gergely, a Best Managed Companies – Kiválóan Vezetett Vállalatok program operatív vezetője megjegyezte, hogy a gyors alkalmazkodókészség egy regionális sajátosságként is tekinthető a cégek részéről. A technológiai fejlesztések, például a digitalizáció vagy az okosraktárak használata egyre intenzívebb, a fejlesztések pedig egyértelműen a produktivitás növelését támogatják.

„Egyfajta kitörési pont lehet ezeknek a vállalatoknak a digitalizáción kívül az innováció és a produktivitás növelése. Ezek a cégek folyamatosan szem előtt tartják a produktivitást, van egy erre vonatkozó stratégiájuk, összehangolják a munkavállalók erősségeit és képességeit, és mérőszámokat alkalmaznak a csapatok, munkavállalók teljesítményének a mérésére. Ugyanakkor beépítik a munkavállalói visszajelzéseket a termelékenység akadályainak megszüntetése és a hatékonyság növelése érdekében” – tette hozzá Bálint Gergely.

A Deloitte tanácsadói elmondták, hogy a Best Managed minősítést elnyerő vállalatok mindegyike rendelkezik megfelelő erőforrásokkal, eszközökkel és hatékony szervezeti struktúrával ahhoz, hogy biztosítani tudják az innovatív ötletek megvalósítását. Az innovációs stratégia rugalmasabb működést, hatékonyabb termékfejlesztést eredményez, például az energiaválságra reagálva több cég gyorsan tudott energiahatékony termékeket fejleszteni.

Nem véletlen, hogy szinte az összes minősítést elnyerő cég már jelen van a regionális piacon, vagy a közeljövőben tervez nemzetközi terjeszkedést.

Több olyan is van, aki a világpiacon versenyez, nagyon eredményesen. – vélik a szakértők.

Az első magyarországi Best Managed Companies – Kiválóan Vezetett Vállalatok program díjátadó eseményére november 17-én került sor a Szépművészeti Múzeumban, mely során kihirdetésre került a minősítést elnyerő cégek listája.

A 2022-es program díjazott vállalatai:

  • DM-KER Nyrt.
  • Dorsum Zrt.
  • H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft.
  • HELL ENERGY Magyarország Kft.
  • Hunland Csoport
  • Qualysoft Informatikai Zrt.
  • Schiller Autó Család Zrt.
  • TOM-FERR Zrt.
  • Tutti Kft.
  • Vöröskő Kft. (Euronics)

A cikk megjelenését a Deloitte támogatta.

Címlapkép: Deloitte

Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a friss inflációs adat! Még csökken a drágulás üteme Magyarországon
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
tozsde részvény