FONTOS Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában
MNB: A gyenge forint árt az inflációnak
Portfolio
A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma bemutatott Inflációs jelentéséből. A forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank. A növekedést az exportkilátások romlása, és az állami beruházási fogyókúra fékezi, a lakossági fogyasztás beindulása viszont hajtja.
Megosztás

A részletes előrejelzés

Az elhangzottak alapján logikus, hogy merre mozdultak el a jegybank friss előrejelzései a decemberihez képest.

  • A lanyhább konjunktúra alacsonyabb növekedési és inflációs prognózisokat jelent.
  • Óvatosabb lett a jegybank az idei beruházási dinamikával és a külkereskedelmi forgalom bővülésével kapcsolatosan.
  • Kicsit kisebb mértékben javul a külső egyensúly ahhoz képest, mint decemberben várta a jegybank, illetve
  • érezhetően lát kockázatokat a költségvetési célszámok teljesülésében.
  • A munkaerőpiac kevésbé lehet feszesebb, mint tavaly év végén várták a szakértők, ez kissé magasabb munkanélküliséget jelent, ám a bérdinamikára ez nem hat ki.
mnb7
Megosztás

Miért gyengült a forint?

A forint nemzetközi és hazai hatásokra reagálva gyengült az utóbbi időben - mondja kérdésre válaszolva Kuti Zsolt, az MNB vezető közgazdásza. A nagy jegybankok várható kamatpályáinak felfelé tolódása nyomás alá helyezte feltörekvő piaci devizákat, de belső tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy bizonyos időszakokban a forint ezen belül is alulteljesítő volt. Ugyanakkor az év eleje óta a forint gyengülése a cseh koronáéhoz hasonló, a zloty jobban teljesített - tette hozzá Kuti.

Megosztás

Kihívások előtt a költségvetés

A hiánycélok eléréséhez kifejezetten fegyelmezett fiskális politikára van szükség - fogalmaz óvatosan Balatoni András a költségvetési kilátásokat illetően.

mnb6
Megosztás

Borúsak az exportkilátások

A nemzetközi konjunktúramutatók nem adnak okot, hogy az export rövid távon élénküljön. 2025-től viszont a kivitelt már az is emelni fogja, hogy az exportpiaci részesedésünk az új gyártókapacitások beállása következtében növekedni tud.

Megosztás

A magánberuházások az idén már élénkülnek, az állam marad fogyókúrán

Az állami fejlesztések halasztásának hatása az idén hat majd leginkább a beruházásokra.

mnb5
Megosztás

Az év elején enyhén élénkül a gazdaság

Tavaly a negyedik negyedévben stagnált a magyar gazdaság. A belső kereslet visszafogott volt, illetve az exportteljesítmény csökkent. Az importvisszaesés miatt a nettó export hozzájárulása pozitív volt.

Az MNB rövid bázisú mutatóiból összeállított GDP-trackerje enyhe gazdasági bővülést mutat.

mnb4
Megosztás

Rövid távon az infláció kicsit emelkedni fog

A magas szolgáltatásinfláció mellett az inflációs cél eléréséhez az kell, hogy az importált (főként iparcikk-) infláció újból hűtő hatású legyen a magyar árdinamikára. A dezinflációt lassítja a szolgáltatások visszatekintő árindexálásához, illetve az árfolyam alakulása. Utóbbi hatást növeli, hogy kétszer olyan erősen és kétszer olyan gyorsan jelenik meg a forintgyengülés az árakban, mint a korábbi években.

Előretekintve rövid távon az infláció inkább kicsit emelkedni fog.

mnb3
Megosztás

A világban zajlik a dezinfláció

Az iparcikkek áremelkedési üteme szerte a világban szépen mérséklődik, a szolgáltatások inflációja viszont makacsabb.

mnb2
Megosztás

A gyenge forint árt az inflációnak

Két ellentétes hatás éri az inflációt, a a forintgyengülés növeli, a gyenge gazdasági növekedés mérsékli az inflációt - mondja Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője. Az infláció 2025-ben éri el a jegybanki célt. A gazdasági növekedést a belső keresleti tényezők támogatják, az exportkilátások viszont ellentmondásosak.

mnb1
Megosztás

Amit már tudunk

A hagyományoknak megfelelően kedden a jegybank már közzétette az inflációs jelentés két érdekes prognózisát.

Az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzést a jegybank lefelé módosította a decemberi előrejelzéshez képest: akkor még 4 és 5,5% közé várta az éves átlagos inflációt az MNB, amelynek középértéke 4,75% volt. Ehhez képest a márciusi előrejelzésben már 3,5 és 5% közé várja a jegybank a 2024 évi átlagos éves inflációt, amelynek középértéke 4,3%. A jegybank előrejelzői alighanem az év elején közölt, vártnál jobb inflációs adatokra reflektálnak ezzel. A jövő évre és 2026-ra vonatkozó előrejelzés változatlanul 2,5–3,5% maradt.

A GDP-növekedési előrejelzést is lefelé módosította a jegybank az idei évre vonatkozóan. Decemberi előrejelzésükben még 2,5–3,5% közötti éves átlagos növekedést vártak, ez változott most 2–3%-ra, a középérték így fél százalékponttal 2,5%-ra tolódott a decemberi előrejelzésben prognosztizált 3%-hoz képest.

A jegybank szakértői ma élő online tájékoztatón mutatják be a részletes helyzetértékelésüket.

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orban hszi