Esik a brit infláció, közeleg a kamatcsökkentés
Gazdaság

Esik a brit infláció, közeleg a kamatcsökkentés

MTI
|
Reuters
Nagy-Britanniában a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban - jelentette a brit statisztikai hivatal (ONS). A tizenkét havi infláció jelentős ütemben csökken: februárban 3,4 százalékos, januárban még 4 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában. Ezzel két és fél évi mélypontra lassult az éves brit infláció üteme márciusban.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban túllépte a tíz százalékot, 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon. Ahogy a világ más pontjain, úgy a szigetországban is az élelmiszerárak alakulása járul hozzá leginkább az erőteljes dezinflációhoz.

A márciusi inflációs adatokról szóló szerdai beszámolójában a brit statisztikai hivatal kiemeli, hogy az élelmiszerek éves drágulási üteme a múlt hónapban 4 százalékra - 2021 novembere óta a legalacsonyabb szintre - lassult a februári 5 százalékról. Az élelmiszerárak 2023 májusa és az idei év márciusa között átlagosan alig 2 százalékkal nőttek. Az ONS összehasonlításként kiemeli szerdai beszámolójában, hogy 2022 márciusa és 2023 májusa között az élelmiszerek 22 százalékkal drágultak.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció az ütemes lassulás ellenére még mindig meghaladja a jegybanki célszintet. A jegybank szigorítási ciklusa már a végéhez ért, a jelenlegi 5,25 százalékos irányadó kamaton a legutóbbi öt kamatdöntő ülésen a monetáris tanács már nem módosított. Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója az elmúlt időszakban többször is utalt arra, hogy a kamatcsökkentési ciklus a 2 százalékos inflációs cél elérése előtt is megkezdődhet. Clare Lombardelli a mai inflációs adat megjelenése után óvatosan fogalmazott, azt nyilatkozta, hogy még túl korai megmondani, mikor kerülhet sor a kamatcsökkentésre. Lombardelli jelenleg az OECD vezető közgazdásza, júliustól a BoE kormányzóhelyettese lesz. A szakember kijelentette, hogy az európai gazdaságok nyilvánvalóan közelednek a kamatcsökkentési időszakhoz.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
romos ház szegénység