Kész! - Átadták a Mol Campust, az ország legmagasabb és legmodernebb irodaházát (képek)
Ingatlan

Kész! - Átadták a Mol Campust, az ország legmagasabb és legmodernebb irodaházát (képek)

Portfolio
2022. december 8-án hivatalosan is átadták Budapest legmagasabb irodaházát, a Mol Campust. A 120 méter magasságból csodálható kilátást és a szupergyors lifteket egyelőre még csak az éppen beköltöző dolgozók élvezhetik, de jövőre a külső vendégek számára is látogatható lesz Budapest új látványossága. Kívülről, belülről, alulról, felülről bejártuk az épületet, és képek formájában spoilerezünk egy keveset a kilátásról, illetve arról is, hogy milyen irodaterekben fognak dolgozni a Mol munkavállalói.

Öt év telt el azóta, hogy a Mol egy saját székház megépítése mellett döntött. A 28 emeletes, nettó 68 ezer négyzetméter alapterületű Campus most novemberben megkapta a használatbavételi engedélyt, ezzel megkezdődhet a 2500 dolgozó beköltöztetése.

A sokszor "mini felhőkarcolóként" emlegetett 120 méteres (a kilátópont 120 méteren, míg az épület legfelső pontja 143 méteren van) magasház nemcsak irodaházként, hanem a későbbiekben kilátóként is nyitva áll majd az ott dolgozók, illetve más vendégek előtt is. A "külsős látogatóknak" elérhető lesz egy kávézó, egy bisztró, a Látogatóközpont, a Kilátó (várhatóan 2023 tavaszától), illetve a 28. emeleti „fine dining” jellegű étterem is.

Bár a székház alakulását folyamatosan nyomon követtük és számos beszámoló készült az építkezés állásáról, illetve korábban még a látványtervekről is, akinek mégis újdonság lenne a Kopaszi-gáton megépült toronyház látványa és nagysága, annak ezekkel az adatokkal szolgálhatunk:

 • Az épület úgynevezett Kilátóterasza 120 méteres magasságban van.
 • Az épületbe összesen 23 liftet telepítettek, melyek az ország leggyorsabbjai. Számos lift 5 métert tesz meg másodpercenként, azaz megállás nélkül a teljes magasságot közel fél perc alatt érik el. A legnagyobb egybefüggő liftakna 131 méteres.
 • A komplexumban 7 lépcsőház épült, ezek összesen 2700 lépcsőfokot jelentenek.
 • Magyarország legmagasabb épületéhez az ország legmagasabb toronydaruját építették fel, amit Dániából hoztak és 171 méter magas (ez több mint 5, egymásra rakott tízemeletes ház)
 • Közel 5000 ülőhely lesz a székházban, majdnem annyi, mint a világhírű Sydney-i Operaházban (1924 standard munkaállomás és 3000-nél is több egyéb munkavégzési lehetőség jut 2 500 kollégára).
 • A szerkezethez többféle anyagot is felhasználtak az építészek, többek között 10 800 tonna újrahasznosított acélt, ami pontosan annyi, amennyi a párizsi Eiffel-torony építéséhez is kellett.
 • A szürke és esővíz 100%-os felhasználásra kerül az épületben.
 • A pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelemet telepítettek, ami az épület teljes energiafelhasználásának 5%-át fedezi.
 • Az építkezésen keletkező hulladékok mintegy 80%-át újrahasznosították.
 • A mozgáskorlátozott munkavállalók akadálymentes utakon közlekedhetnek majd az épületben. A látássérült kollégák lift- és épülethasználatát Braille kiírások teszik zökkenőmentessé, míg a hallássérültekét fényjelzések segítik majd a hangjelzések mellett egy esetleges vészhelyzetben. Az Aspergeres autizmussal élő munkavállalóiknak állandó munkaállomást biztosítanak a csendes zónában.
 • A tervezési munkákat a londoni Foster + Partners és a magyar FintaStudio készítette. A belsőépítészetért egy berlini csapat, a KINZO felelt, illetve helyi partnerként a Minusplus, amely egy 20 fős budapesti építésztervező és designer iroda.

A mélyebb műszaki adatok, illetve a belső képek előtt jöjjenek az épületről, a kilátásról készült fotóink.

Kivitelezési bravúr volt az épület

 • Közel 47 ezer négyzetméter válaszfalat emeltek, több mint 25 ezer négyzetméter álmennyezetet építettek meg és közel 53 ezer négyzetméter padlóburkolatra volt szükség. A ház egyik meghatározó belső felülete a terrazzo padlóburkolat, melynek 12 000 m2-es felülete igencsak meghaladja az eddigi legnagyobb, 4000 m2-es Zeneakadémia padlóburkolatát.
 • Az épület acélszerkezetét két irányban is ívelt üvegelemek fedik, egy-egy ilyen, 20 négyzetméteres, 1 centiméter vastag, duplán ívelt üvegtábla súlya meghaladhatja a másfél tonnát is.
 • A homlokzat struktúrájának kb. 7,5%-át hajlított üvegfelületek alkotják. A 28 ezer négyzetméter üveghomlokzatnak köszönhetően a munkaállomások 86%-át természetes fény fogja bevilágítani.
 • 120 méter magas személy- és teherfelvonót épített a kivitelező, ezzel is segítve a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat.
 • Az óriási - 62 ezer köbméter - betonmennyiség bedolgozása kiemelt feladat volt, a kivitelezésen a torony közel 4400 m3-es alaplemeze megszakítás nélküli ütemben készült, 40 órán át.
 • A kivitelezés során szélpajzsot alkalmaztak.
 • Az úgynevezett kúszó zsaluzatnak köszönhetően kb. harmad annyi idő alatt, 8-9 nap alatt épült meg egy szint.
 • A talajszondáknak köszönhetően geotermikus hőenergiát használnak majd az épület fűtéséhez. 120 méter mélyen 90 darab, míg 100 méter mélyen 220 darab szondát helyeztek el, ezek együttesen háromszor olyan magasak, mint a Mount Everest.
 • A MOL Campus kettős zöldminősítés megszerzését tűzte ki célul, ezek a LEED Platinum és a BREEAM Excellent. Ez az első olyan magyar, új építésű beruházás, amely ilyen magas BREEAM és LEED minősítést egyszerre célzott meg.
 • Majdnem minden beköltöző kollégánkra jutna egy szenzor, hiszen 2150 db iOT és Gateway szenzort telepítettek az épületbe.

Az új székház egyrészt egy régóta várt irodaház a hazai ingatlanpiacon, de egyben 2500 dolgozó új munkahelye is lesz, akik 10 különböző budapesti épületből költöznek át. Az épület átadása során az is kiderült, hogy a dolgozók sokat lesznek bent az új irodaházban, az eddig engedélyezett heti egy nap home office szabály ugyanis megmarad. Nekik 1924 standard munkaállomáson kell majd osztozni, illetve további 3000 ezer egyéb, munkaállomásként is használható ülőhely áll majd a rendelkezésükre.

Itt fognak dolgozni a Mol-munkavállalók

Végül pedig íme egy drónos felvétel is, amely az építkezés legelején készült, amikor még csak a helye volt meg az új székháznak.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Kiszámoló

Ez történt a héten 06.23

A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok eladási átlagára, új csúcsot állítva be májusban. Nemcsak a magasabb kamatok okoznak fejfá

Holdblog

Megválnak az Nvidiától a fedezeti alapok

Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik részesedésüket a vállalatban. Az ábra azt mutatja, hogy mely... The post Megválnak az Nvidiától a

Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Talicskával hordják a pénzt a magyarok bankszámláiról, mi folyik itt?

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
zöld épület