2023-ban is megdobja a szállásárakat a Balaton Sound
Ingatlan

2023-ban is megdobja a szállásárakat a Balaton Sound

Már hetekkel ezelőtt sem volt könnyű szállást találni Zamárdiban és környékén, ahogy közeledett a Balaton Sound ideje, úgy lett egyre kevesebb választási lehetősége azoknak, akik a fesztivál miatt kerestek maguknak elérhető áron valamilyen szálláshelyet. Megnéztük, hogy mennyibe kerülnek Zamárdiban és környékén a még szabad szállások, ha az utolsó pillanatban döntenénk úgy, hogy elmegyünk a fesztiválra és azt is, hogy milyenek a négyzetméterárak egy Zamárdiban elhelyezkedő nyaraló esetében.

A frekventált elhelyezkedésű balatoni szálláshelyeket viszonylag rövid idő alatt ki lehet adni a nyári szezonban, ha a településen vagy ahhoz közel fesztivált is rendeznek, akkor pedig a folyamat kifejezetten egyszerű. A legnagyobb európai vízparti fesztivál, a Balaton Sound utolsó estéje holnap lesz, ezért rákerestünk a két legnagyobb szállásadó oldalon keresztül jelenleg elérhető szobákra, apartmanokra.

Ha a fesztiválhoz a harmadik vagy a negyedik napon csatlakoznánk, a Booking.com-on találunk még opciókat, bár Zamárdiban 100 ezer forint alatt csak egy lehetőség elérhető, egy üres kempinghely sátor vagy lakókocsi számára. Itt 2 felnőtt részére 2 éjszaka 50 ezer forintba kerül. Ha inkább apartmanba, hostelba vagy vendégházba mennénk, azokból is már csak párat találni és jóval magasabbak az utolsó pillanatos árak, 2 felnőtt részére 2 éjszaka 140 ezer forinttól indul. Zamárdi 10 km-es vonzáskörzetében az egyik legfrekventáltabb település Siófok, ahol egy önálló apartmant 59 ezer forinttól lehet kibérelni.

balaton-hazak-581372

A szallas.hu oldalon is ránéztünk a kínálatra, ami nem meglepő módon szintén szűkös, Zamárdiban pár apartman és vendégház közül választhatunk 143 ezer és 200 ezer forint között. Siófokon vendégházat 48 ezer forinttól tudunk bérelni 2 fő részére 2 éjszakára, viszont 50-70 ezer forint között jó pár lehetőség elérhető még.

Kempingezni még egyszerűbben is lehet, ha nincsenek különleges igények, vagy nem vágyunk óriási kényelemre, akkor az alap kempinget is választhatjuk fesztivál területén, ami 11 900 forinttól elérhető személyenként. De választhatunk faházat, iglut vagy előre telepített sátrat és akkor a saját sátor felállításával sem kell bajlódni.

“Az adott szálláshely árazása annak tulajdonságaitól - milyen messze van a fesztiváltól, van-e a közelben vízpart, milyen a közlekedés, szobák nagysága - függ, de ha spontán döntünk, akkor egy nagyobb rendezvény idején az az árakban is megjelenik” mondta el a Portfolio-nak Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke. llyenkor az ingatlanok fenntartható működése nem kiemelt szempont, azonban ezt a tulajdonságot kihasználva a szálláshelyek nagyobb értékkel bírnak.

Azok pedig, akikben nagyobb a költési hajlandóság, sokszor a fesztiváltól távolabb foglalnak szállást.

Ha a fesztivál után plusz egy hétig maradnánk Zamárdiban, a kemping továbbra is adott, a Booking.com-on keresztül 1 hét 2 felnőtt részére 139 ezer forintba kerül, ha egy vendégházban található szobát szeretnénk, akkor 167 ezer forinttól tervezhetünk, de már csak pár szabad apartman vagy szoba elérhető 200 ezer forint környékén. A szallas.hu-n 126 ezer forinttól bérelhetünk szobát 1 hétre vendégházban, de ha panzióban vagy apartmanházban szállnánk meg és most foglalnánk le, az 130 ezer forint alatt nem jönne ki.

Az árak jóval alacsonyabbak Zamárdiban a szezonon kívül, a szálláshelyek kihasználtsága pedig ősszel és télen jelentősen kisebb.

A szálláshelyadók nem minden esetben kínálnak 1 éjszakás csomagot, általában 2 nap a minimum foglalás, hiszen jellemzően a főszezonban tudják megtermelni az éves bevétel nagy részét. “A magánszálláshelyek árbevételei idén várhatóan némileg meghaladják majd a 2022-es számokat, azonban a meglévő költségek mellett a profit nem fog tudni az árbevételével mértékével együtt nőni” – hangsúlyozta a FATOSZ elnöke. Az adott szolgáltatók folyamatosan fejlesztenek, bővítik a szolgáltatásokat, eszközbeszerzések zajlanak, igyekeznek különböző megoldásokkal kitolni a szezont.

A hazai turisztikai szektor nagyon sokszínű, de már a közepes színvonalú szálláshelyek is elérik az európai szintet.

A külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el 2023 áprilisában, a vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A külföldiek 13%-kal több vendégéjszakát töltöttek el 2023. január-áprilisban ezeken a szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában, a belföldi vendégek száma viszont 8,4%-kal csökkent.

Jó befektetés egy nyaraló Zamárdiban?

Hiába csökken jelentősen a kereslet a nyaralópiacon, a Balaton és a Tisza-tó környéke továbbra is nagyon népszerű, ezeken a területeken az átlagos 50 %-os keresletcsökkenéshez képest csak 30 % körüli csökkenés látható.

Az ország 20 legdrágább járása között rendszerint több balatoni körzet is szerepel. Az OTP legfrissebb, 2022-es számokat feldolgozó Lakóingatlan Értéktérképe alapján a budapesti kerületeken kívül ismét a Balatonfüredi (924 ezer Ft/m2), a Fonyódi (869 ezer Ft/m2) és a Siófoki (866 ezer Ft/m2) járások lettek a legdrágábbak, amiben az is szerepet játszhat, hogy a térségben továbbra is erős a lakásfejlesztési aktivitás, az új lakások ára pedig felfelé húzza az átlagot.

Képek: Getty Images, Balaton Sound

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Irodák Budapesten