Erdei Gabriella

Kapcsolatfelvétel
Cikkeinek a száma: 35
Alapjaiban változik meg Magyarországon a bankolás

Alapjaiban változik meg Magyarországon a bankolás

A hazai banki szereplők erőteljesen belevetették magukat a digitalizációba és az AI alkalmazásba. Valós idejű, teljes körű jövedelem-adatbázishoz való hozzáférés, digitális adattárca, online hitelbírálat 15 perc alatt, FinTech és Big Tech cégek bevonása a hitelbírálatba, virtuális asszisztensek, generatív AI és még sorolhatnánk. Mindezek olyan megoldások, amelyek már nagyban velünk élnek az online banki világban vagy néhány éven belül az életünk részévé válhatnak. Ugyanakkor ez a folyamat még tartogat meglepetéseket. A Portfolio a hazai banki digitalizáció jelenlegi kihívásairól és jövőjéről kérdezte Belényi Andreát, Menyhárd Attilát és Várady Endrét, a VJT&Partners Ügyvédi Iroda szakértőit.

Kevesen hallottak erről a magyar festőről, pedig tízmilliókat érnek a művei

Kevesen hallottak erről a magyar festőről, pedig tízmilliókat érnek a művei

Berlin és Párizs után a magyar képzőművészetben is fontos szerepet betöltő, az európai nagyvárosok hatását bemutató kiállítássorozat záró darabja február 21-től lesz látható a Virág Judit Galériában, ezúttal a Róma és Budapest közötti művészeti kapcsolatokat vizsgálva. A kiállításon március 28-ig közel 30 alkotó mintegy 100 művét lehet megtekinteni. Mennyire számítanak jó befektetési lehetőségnek manapság a műtárgyak, hogyan alakul a hazai műtárgypiac helyzete? Az igazán jó kvalitású művek akkor is tartják az értéküket, ha éppen gazdasági visszaesés tapasztalható? A Portfolio Kelen Anna művészettörténészt kérdezte.

Kevesen gondolnák, hogy ezzel a tudással milyen nagyot lehet előrelépni a karrierben

Kevesen gondolnák, hogy ezzel a tudással milyen nagyot lehet előrelépni a karrierben

A szolgáltatás- és termékfejlesztés terén az agilitás megjelenése számtalan új projektmenedzsment módszertan létrejöttét eredményezte. Ezek közül kiemelkedik például a Design Sprint, ami egy időben korlátozott, ötfázisú folyamatban tervezői gondolkodást alkalmaz azzal a céllal, hogy csökkentse a kockázatot egy új termék, szolgáltatás vagy funkció piacra kerülésekor. Ez mára bevett gyakorlattá vált, a nagyobb cégeknél már mindenütt futnak ilyen projektek. De miért érdemes és hogyan lehet ezt a fajta tervezői gondolkodásmódot egyéni szinten alkalmazni? Hogyan válhat az önreflexió és a pozitív pszichológiai eszközök használata a mérnökök és a gazdálkodási szakemberek számára is inspirálóvá? Milyen módszerek segíthetnek azoknak, akik eljutottak egy szintre a saját munkájukban, viszont szeretnének szintet lépni, felkészülni, tudásban, tapasztalatban, önismeretben, networkingben? A design, vagyis tervezői gondolkodás módszertanáról és lehetőségeiről a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) oktatóival beszélgettünk.

Alapjaiban változhat meg minden, amit most a hitelekről gondolunk

Alapjaiban változhat meg minden, amit most a hitelekről gondolunk

Nemzetközi szinten egyre több vállalat és pénzügyi intézmény indul el a fenntartható működés útján, a 2050-es klímacélok eléréséhez szükséges energetikai és infrastrukturális átállás azonban az új szemlélet bevezetése mellett komoly kihívásokat is tartogat például az információk szolgáltatása és kezelése területén. Bethlendi András, a BME GTK Pénzügyek Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docense szerint a vállalati információk hiánya az egyik legnagyobb gátja a zöld pénzügyeknek, de általában véve a fenntartható vállalati működés elterjedésének is. A pénzügyi kultúrán túl kell lépni, és az ökokultúrát is terjeszteni kell vele párhuzamosan. A zöld pénzügyi termékek hatásának kiértékelésekor pedig körültekintően kell eljárni, mert a terméktől elvárt CO2 hatás és a tény eredmények akár jelentősen is eltérhetnek. A kérdéskör vizsgálata mára teljesen multidiszciplinárissá vált.

Nem könnyű a családi vállalkozások átvétele

Nem könnyű a családi vállalkozások átvétele

A következő években rengeteg hazai vállalkozás életében válik aktuálissá a cég irányításának átadása, amely minden esetben megfelelő előkészítést és tudatos stratégiát igényel. A családi vállalkozások sikeres átörökítése mellett az adott cég akár a családon kívül is tovább élhet; ha időben elkezdenek foglalkozni az átadással, mindenki meg tudja találni a hosszú távon is működőképes megoldást. Ilyenkor akár a tulajdonosváltáshoz, akár a kivásárláshoz kapcsolódó folyamatokban partner tud lenni egy bank, akinek az a legfontosabb, hogy ne szakadjon meg a folytonosság. Az építőipari kivitelezéssel foglalkozó Keviép Kft. ügyvezetője, id. Miklóssy Ferenc szerint az ő helyzetük ideális, hiszen mindkét gyermekében megvan az érdeklődés a családi vállalkozás továbbvitelére, akiknek a jövőben az iparág sajátosságai miatt rengeteg kihívással kell szembenézniük a hazai és az export piacokon is. Interjúnkhoz csatlakozott Bertalan Sándor, az MBH Bank középvállalati ügyfélkapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója is.

A mesterséges intelligencia bírálja el a lakáshiteledet? Miért ijesztő ez?

A mesterséges intelligencia bírálja el a lakáshiteledet? Miért ijesztő ez?

A hitelpiac az egyik olyan terület, ahol ma már napi szinten találkozhatunk MI alapú megoldásokkal, ugyanakkor itt is jellemző, hogy nem értjük, nem látjuk át, hogy pontosan hogyan is érint mindez minket. Az ilyen alkalmazásokra vonatkozó szabályozás egyik kiemelt célja, hogy ezek az információk megismerhetővé váljanak az ügyfél számára, ugyanakkor ez az elvárás az MI természetéből fakadóan tartogat kihívásokat. Az Európai Unió Bírósága a SCHUFA ügyben a napokban ki is mondta, hogy az automatizált hitelbírálat csak szigorú feltételek mellett lehet megengedett. Milyen szempontokkal bővül a hitelbírálat, mit jelent mindez az ügyfél számára, és erről hol és hogyan értesül? Hogyan fogja tudni értelmezni azt a döntési folyamatot, amelyet még a bank munkatársai sem feltétlenül látnak át, és egyáltalán hová fordulhat panasszal? A Portfolio Belényi Andreát, Menyhárd Attilát és Várady Endrét, a VJT&Partners Ügyvédi Iroda szakértőit kérdezte.

Jön a black friday, a karácsony: van kiút a túlköltekezésből?

Jön a black friday, a karácsony: van kiút a túlköltekezésből?

A magyar lakosság jelentős része továbbra sem fordít kellő figyelmet kiadásainak rendszeres követésére, pedig azok, akik vezetik a költéseiket, kisebb valószínűséggel kerülnek nehéz anyagi helyzetbe. Az úgynevezett „hónap vége jelenség” elkerülése mellett a fenntarthatóság a pénzügyek terén is egyre többször szempont, amely a mindennapi bankolási szokásainkban is kezd megjelenni. Kökény Dávid, az OTP Bank Termékfejlesztési senior menedzsere szerint a fiatalok már sokkal határozottabbak és tudatosabbak ezen a téren, az egyéni karbonlábnyom csökkentése azonban minden korosztály felelőssége.

Magyar cég bővít az Adrián: mutatjuk a milliárdos beruházás részleteit

Magyar cég bővít az Adrián: mutatjuk a milliárdos beruházás részleteit

A Covid évek alatt többszörösére ugró tengeri szállítási költségek mérséklődésével jelentősen felértékelődött a konténeres áruforgalom és a hajózási szolgáltatások szerepe. Az ágazatban egyre többen keresik az alternatív útvonalakat és technológiai megoldásokat, mivel a többféle útvonalon és módon történő áruszállítás a szolgáltatást kiszámíthatóbbá és versenyképesebbé teszi. A WIN Capital logisztikai érdekeltségei Magyarországon az egyik legnagyobb kamionflottával rendelkeznek, amely mostantól egy Szlovéniában TOP 30-as szállítmányozó-logisztikai vállalat kapacitásával bővül abból a célból, hogy a konténeres áruszállítási szolgáltatásait támogassa és az integráció utáni években Szlovéniában is a TOP3-ba kerüljön. Az adriai régióban történő bővülésről és a fenntartható logisztikai megoldásokról Szemerey Loránd, a cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője beszélt a Portfolio-nak.

Jócskán megnőtt az étvágy a nemzetközi kötvénykibocsátásra

Jócskán megnőtt az étvágy a nemzetközi kötvénykibocsátásra

A megnövekedett infláció és a komoly árfolyamingadozás, az orosz-ukrán háború, valamint a kialakult energiaválság együttes hatása erőteljesen megjelenik a vállalkozások visszaeső gazdasági teljesítményében is. Tavaly összesen 8111 felszámolási eljárást kezdeményeztek, ami majdnem a duplája a 2021. évinek. Az elszabaduló kamatok egyre több nagyvállalatot sarkallnak arra, hogy a nemzetközi tőkepiacokon mérettessék meg magukat, és onnan vonjanak be jelentősen olcsóbb forrásokat euró és/vagy dollár alapú kötvények kibocsátásával. A gazdasági problémák mellett pedig a technológiai fejlődés sem állt meg, amely több ponton teszi szükségessé a szabályozás kiegészítését, újragondolását. A vállalkozásokat érintő aktuális szabályozási kérdésekről a Kinstellar független nemzetközi ügyvédi iroda bankjogi és tőkepiaci csoportjának ügyvédeit, a csoport éléről visszavonuló, a továbbiakban mentorálásra és cégszintű projektekre fókuszáló Andrékó Csillát, az új csoportvezetőt, Hegedűs Leventét, valamint Ferenczi Kristóf irodavezető partnert kérdeztük.

Könnyebb és olcsóbb lesz zöldhitelt kapni

Könnyebb és olcsóbb lesz zöldhitelt kapni

Az elmúlt években számos, a fenntartható működésre és szolgáltatásokra irányuló fejlesztés valósult meg a finanszírozott portfóliókra, és a bankok működésére, üzemeltetésére vonatkozóan. Az Erste saját működéséből fakadó karbonlábnyoma tavaly például mindössze 1700 tonna volt, ami 220 átlagos magyar felnőtt karbonlábnyomának felel meg, ez az érték 70%-kal kevesebb, mint 5 éve. A fenntarthatóság a pénzintézet finanszírozási tevékenységében is kiemelt szempont, 2026-ra a teljes vállalati hitelállomány negyedét környezeti célt szolgáló beruházások fogják adni. Bara Gábor, a bank stratégiai vezetője a Portfolio-nak elmondta: a jövőben kedvezőbb konstrukcióban juthat majd kölcsönhöz, aki képes megfelelően kimutatni a környezeti hatásokat.

Drasztikusan csökkenhet a bőrgyógyászati vizsgálatok ára

Drasztikusan csökkenhet a bőrgyógyászati vizsgálatok ára

Egyre nagyobb az igény azokra az orvosi vizsgálatokra, amelyekhez nem szükséges a szakrendelésen való személyes megjelenés. A telemedicinás szolgáltatások során a digitális klinikákon az orvosok munkáját általában valamilyen Mesterséges Intelligencia (AI) modul támogatja, így bizonyos típusú egészségügyi problémák esetén teljes értékű orvosi kezelést tudnak biztosítani távolról is. A bőrgyógyászati ​​állapotok diagnosztizálásának és kezelésének megközelítése jelentősen megváltozott az AI alkalmazása óta, az orvosok ráadásul óránként 4 helyett akár 40 beteget is el tudnak látni – mondta el a Portfolio-nak Kovács Máté, az AIP Derm Digitális Bőrklinika alapítója.

Készülhetnek a cégek, 35  új zöld tevékenységet dolgoztak ki

Készülhetnek a cégek, 35 új zöld tevékenységet dolgoztak ki

Az EU Taxonómia rendelete egyre több fenntarthatónak tekinthető gazdasági tevékenységet definiál, így kibővül azon nagyvállalati szereplők köre, akik működésüket az egységes, zöld szempontrendszerhez igazíthatják. A zöld kritériumok teljesítéséhez azonban a műszaki és technológiai feltételek, valamint az adatigények sokszor még nem állnak a vállalatok rendelkezésére, így várhatóan a közeljövőben nagyobb volumenű fejlesztésekre és beruházásokra lesz szükség. A KPMG szakértői szerint az érintett vállalatok és pénzügyi intézmények számára egyszerre jelent kihívást és lehetőséget a rendelet elvárásainak gyakorlati alkalmazása. Egyfelől folyamatos felülvizsgálatot és közzétételi kötelezettséget ír elő, ugyanakkor lehetőséget kínál a gazdasági tevékenységek rugalmas átalakítására és átlátható finanszírozására. Előnyben vannak azok, ahol már korábban is foglalkoztak a fenntarthatósági megfeleléssel, esetleg készítettek nem-pénzügyi jelentést, vagy dedikált csapat foglalkozik az ESG tématerületeivel.

Komoly technológia kell ahhoz, hogy egy másodperc alatt fizetni tudj a fesztiválokon

Komoly technológia kell ahhoz, hogy egy másodperc alatt fizetni tudj a fesztiválokon

Lassan teljesen megszokottá válik, hogy a nagyobb fesztiválokon készpénz nélkül fizetünk mindenért, de valószínűleg annak az ideje sincs annyira messze, amikor egy fizetés megvalósulásáért elég lesz belenézni egy kamerába. A bankkártyás vagy mobilfizetés mellett idén a két legnagyobb hazai fesztiválon, a Balaton Soundon és a Sziget Fesztiválon erre a célra speciális karkötő is használható, amit elég a kártyaolvasó terminálhoz érinteni, a fizetés pedig pár másodperc alatt végbemegy. Azt, hogy egy eseményen milyen fizetési megoldások elérhetőek, mindig az adott fesztivál vagy szórakozóhely határozza meg, a háttérinfrasturktúrát adó integrált rendezvénymenedzsment-megoldások a jegyértékesítést, a beléptetést és a készpénzmentes fizetési funkciókat már egy rendszeren belül képesek kezelni.

Egy kisvárosnyi extra mobilforgalmat generálnak a nagyfesztiválok

Egy kisvárosnyi extra mobilforgalmat generálnak a nagyfesztiválok

Május elején kezdődik a tervezés, majd a fesztivál építésének legelején, az óriáskerékkel együtt érkeznek a Telekom kamionjai és szakemberei, hogy megépítsék azt a hálózatot, amely a mobil adatforgalom stabilitását és folyamatosságát erősíti a 4 napos Balaton Sound alatt a fesztiválózóknak és a rendezvényt kiszolgáló infrastruktúra működtetéséhez, hogy a nagyszínpad előtt az esti fő koncerten is tudjunk videót streamelni vagy a sörcsapoknál fizetni.

2023-ban is megdobja a szállásárakat a Balaton Sound

2023-ban is megdobja a szállásárakat a Balaton Sound

Már hetekkel ezelőtt sem volt könnyű szállást találni Zamárdiban és környékén, ahogy közeledett a Balaton Sound ideje, úgy lett egyre kevesebb választási lehetősége azoknak, akik a fesztivál miatt kerestek maguknak elérhető áron valamilyen szálláshelyet. Megnéztük, hogy mennyibe kerülnek Zamárdiban és környékén a még szabad szállások, ha az utolsó pillanatban döntenénk úgy, hogy elmegyünk a fesztiválra és azt is, hogy milyenek a négyzetméterárak egy Zamárdiban elhelyezkedő nyaraló esetében.

Milliós támogatásokat kaptak női vállalkozók

Milliós támogatásokat kaptak női vállalkozók

A Visa She's Next globális program első magyarországi nyertesei saját innováció alapján trendet teremtő, bátorságból, pályaelhagyás után indított vagy éppen saját élethelyzet alapján megoldást kínáló vállalkozások lettek. A pályázók közül többen is aktív részesei a körforgásos gazdaságnak, élen járnak az újrahasznosításban. A díjazottak egyenként kétmillió forintos támogatást és egyéves, vállalkozásra szabott mentorálást kaptak.

Stépán Gábor az idei Bolyai-díjazott!

Stépán Gábor az idei Bolyai-díjazott!

Stépán Gábor Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja vehette át 2023-ban a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért járó Bolyai-díjat. A díjat, amelyhez 100 ezer eurós díjazás is jár, Novák Katalin köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémián június 15-én.

Trusted advisor vagy mesterséges intelligencia – Átalakítja-e a digitalizáció az ügyvédi szakmát?

Trusted advisor vagy mesterséges intelligencia – Átalakítja-e a digitalizáció az ügyvédi szakmát?

Sokat változott a magyaroroszági jogi tanácsadói piac az elmúlt 15-20 évben, amelyet egyfelől a markáns globális és hazai gazdasági változások, másfelől a technológiai fejlődés és a digitalizáció idézett elő. Egyre több ún. okos megoldás áll az ügyvédek rendelkezésére, illetve már Mesterséges Intelligencia (MI) alapú szoftverek is elérhetővé váltak. Hogyan alakult át az ügyvédi gyakorlat az elmúlt másfél évtizedben? Hajdu Lászlót, Versics Rékát és Steven Conybeare-t, az idén fennállásának 15 éves évfordulójához érkező HP Legal ügyvédi iroda vezető partnereit kérdeztük.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.