Erdei Gabriella

Kapcsolatfelvétel
Cikkeinek a száma: 45
Növekszik a fővárosi irodapiac: erre tolódnak a város határai

Növekszik a fővárosi irodapiac: erre tolódnak a város határai

Az elmúlt években látványosan átalakultak az irodahasználati szokások, a home office megmaradásának és a különböző divíziók szorosabb együttműködésének köszönhetően pedig az irodák szerepe és funkciója is megváltozott. Mivel egyre fontosabbá válik a cégek számára az ESG- megfelelés, ezért, ha költözésről van szó, leginkább az energiahatékony és alacsony energiaigényű épületek jönnek számításba. Hol tart most a budapesti irodapiac, mit keresnek a bérlők? Van-e még tér a további növekedésre az egyes alpiacokon? Hogyan integrálható a fenntarthatóság az irodaházak üzemeltetésébe és a bérlők működésébe? A Portfolio Makk Károly Dömötört, a TriGranit bérbeadási igazgatóját és Király Hajnalkát, a TriGranit Marketing & PR Manager-ét kérdezte.

Óriásfejlesztésekbe kezdtek az Opus Globalnál: beindult az ESG hatása

Óriásfejlesztésekbe kezdtek az Opus Globalnál: beindult az ESG hatása

A vállalatok működésében egyre meghatározóbb tényező az ESG (environmental, social, governance) szempontok figyelembevétele: az Európai Unió szigorodó keretrendszere mellett a piaci trendek is a fenntarthatósági jelentések növekvő jelentőségét mutatják. A befektetők és a pénzügyi elemzők ezeket a szempontokat elkezdték beépíteni az értékelési modelljükbe, ezáltal általános elvárássá is kezd válni. Vajon a vezetők 2024-re már felismerték, hogy többféle lehetőség is rejlik az ESG jelentésekben? Mit jelent a pénzügyi fenntarthatóság? Hogyan válik fenntarthatóvá egy olyan tevékenység, mint az elektromos energia- vagy gázszállítás? Hegyvári Dávidot, az Opus Global Nyrt. befektetői kapcsolattartóját, ESG projekt koordinátorát kérdeztük.

Az évtized kérdése: mit kezdjen egy cég a hihetetlen mennyiségű felhalmozott adattal?

Az évtized kérdése: mit kezdjen egy cég a hihetetlen mennyiségű felhalmozott adattal?

Manapság egyre nagyobb teret kap minden olyan tevékenység, amit valamilyen algoritmus vezérel. A ChatGPT berobbanása óta rengeteg szervezet kezdett el valamilyen formában AI-tartalmazó megoldást használni, a nagyvállalati környezetben már elkezdték a AI stratégiák és részlegek kiépítését, de a nagyobb horderejű modelleknek azért még bőven van tere. Hogyan zajlik egy AI projekt bevezetése, milyen adatokra és előkészítésre van szükség? Egyéni szinten miért érdemes a saját munkánkra szabni a jelenlegi AI adottságokat? Milyen típusú tevékenységeket alakíthat át gyökeresen az AI? Sólyom Balázst, a Trendency Zrt. adatüzletágának vezetőjét kérdeztük.

Sűrű év előtt a hazai gyógyszeripar, erre lenne szükség a gyógyszerellátás szereplői szerint

Sűrű év előtt a hazai gyógyszeripar, erre lenne szükség a gyógyszerellátás szereplői szerint

Mozgalmas időszakot él a gyógyszeripar Magyarországon: egyes termékek esetében tavaly nyáron 40%-ra emelték a különadó mértékét, az év elején pedig több mint 50 új gyógyszer került az államilag támogatott körbe, amely 35-40 ezer beteg ellátását könnyíti meg. Továbbra is jelen vannak a gyógyszeripart világszerte érintő, az ellátásbiztonságból fakadó nehézségek, ami újfajta hozzáállást és versenyt indukál a piaci szereplők részéről. A Portfolio Szalóki Katalint, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatóját arról kérdezte, hogy az új gyógyszerek januári befogadásának híre után, valamint az elmúlt évi és a várható piaci változásokat figyelembe véve hogyan látja a gyógyszerforgalmazók jövőjét.

Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

A kiberfenyegetések száma arányosan növekszik azzal, ahogy a vállalkozások egyre szélesebb körben alkalmaznak digitális technológiát, ugyanis sok esetben ők az elsődleges célpontjai ezeknek a támadásoknak. Mára nincs olyan vállalat, amely ne nézne szembe kiberbiztonsági kockázatokkal, ezért vált az utóbbi időben egyre aktuálisabbá a vonatkozó EU-s szabályozás megújítása. A jellemző támadások természetéről, a vállalati kiberbiztonság erősítésének szükségességéről, az EU új irányelvéről, a NIS 2-ről, valamint annak magyar implemetációjáról Bor Olivérrel, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjével beszélgettünk.

Ki nyeri a versenyt a jogi-szabályozási megfelelésben?

Ki nyeri a versenyt a jogi-szabályozási megfelelésben?

Egyre több vállalatvezető szembesül azzal, hogy milyen könnyen el lehet csúszni a jogi megfelelésen, és a helyes döntések kialakítására csak az üzlet, a jog és az IT találkozása adhat esélyt. Tényként kezelhetjük, hogy a külső jogi-szabályozási környezethez történő vállalati adaptáció mára vállalati versenyképességi tényezővé nőtte ki magát. Ezzel párhuzamosan vált a legaltech nélkülözhetetlen eszközzé a jogi eligazodásban és a jogszerű megoldások kidolgozásában. A vállalkozások részéről fennálló hatékonysági elvárásokról, az útkeresésről, valamint a jogi-üzleti-IT kérdések és megoldások terén kialakuló új paradigmáról a Portfolio Megyeri Andreát és Cseh Balázst, a Wolters Kluwer Hungary Kft. szakértőit kérdezte.

Hogy lesz a hitelből zöld hitel, a megtakarításból fenntartható befektetés?

Hogy lesz a hitelből zöld hitel, a megtakarításból fenntartható befektetés?

Hatalmas a bankok szerepe abban, hogy milyen területek számára biztosítanak forrást, nem mindegy, hogy egy környezetszennyező vegyipari projektet finanszíroznak, aminek óriási a negatív hatása, vagy pedig olyanokat, amelyek pozitívan hatnak a társadalomra és a környezetre. “A pénz áramlása olyan, mint a vér áramlása, és a bankrendszer, mint ennek a motorja felelős azért, hogy a pénz – hitel formájában – a társadalom legtávolabbi szegletébe is eljusson azokhoz, akiknek szükségük van rá” – emelte ki a Portfolio-nak Fáy Zsolt, a MagNet Bank elnöke.

24 órás megfigyelés alatt az M85-ös alagút - bemutatjuk a technológiát

24 órás megfigyelés alatt az M85-ös alagút - bemutatjuk a technológiát

Előreláthatóan év végén adják át az év egyik legizgalmasabb hazai útépítési projektjét, az M85-ös gyorsforgalmi út zárószakaszán épülő Bécsi-dombi alagutat. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megvalósuló Fertőrákos csomópont-Sopron országhatár között elhelyezkedő 780 méter hosszú alagút építési munkálatait a szokásosnál gondosabban felügyelik. Az M6-os autópálya építése során bekövetkezett balesetek miatt a kivitelező határozott elvárása volt, hogy folyamatosan és valós időben ellenőrizhető legyen a természeti és az épített környezet állapota, elkerülhetővé téve így a szerencsétlenségeket és a baleseteket. A Portfolio Nánási Gergely üzletfejlesztési menedzsert és Buday Bence marketing tanácsadót, a monitoring rendszert fejlesztő és üzemeltető vállalkozás szakembereit kérdezte a részletekről.

Nagy dilemma a vezetők számára: sokan elcsúszhatnak a jogi megfelelésen

Nagy dilemma a vezetők számára: sokan elcsúszhatnak a jogi megfelelésen

A vállalatvezetés egyik legnagyobb kihívása, hogy a gyorsan változó gazdasági és jogi környezet miatt a döntéshozók legtöbbször már nem támaszkodhatnak a korábbi döntéseket megalapozó információkra és rutinokra, ugyanakkor a napi forgatagban sokszor nincs idő összefüggéseiben újragondolni ezeket a folyamatokat. Hatalmas időnyomás érzékelhető üzleti oldalról, hiszen ma kell megtervezni a jövő projektjeit és kialakítani a holnap környezetében való hatékony működés kereteit. A vállalati versenyképességet hosszútávon is befolyásoló tényező, hogy a piaci szereplők időben felismerik-e, hogy a fenti dilemma a leghatékonyabban a digitális innováció által biztosított eszközök alkalmazásával oldható fel. De a probléma abban gyökerezik, hogy nem mindent szabad, amit lehet: mit is jelent ez a jogi-szabályozási megfelelés kontextusában a digitális világban? Idén először szervez közös szakmai párbeszédet a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában: a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia aktualitásáról az ötletgazdákkal, Kézdi Katalinnal, a Wolters Kluwer Hungary ügyvezetőjével és Firniksz Judittal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutatóintézetének kutatójával beszélgettünk.

Mikor fogja átformálni az AI a jogi szakmát is?

Mikor fogja átformálni az AI a jogi szakmát is?

A jogi munka elvégzésének folyamata lassan változik. A mindennapos ügyvédi gyakorlatban megjelentek már a különböző online nyelvészeti programok, távolból is megtehető az ügyvédi ellenjegyzés, a jogszabályok digitálisan is elérhetőek és lehet a tartalmukban ilyen módon keresni, ugyanakkor az egyedi szerződéseket és a jogi dokumentumokat a legtöbb ügyvédi iroda esetről esetre, a nulláról alkotja újra. Mi annak a gátja, hogy az ilyen szerződések létrehozása automatizálható legyen? Vagy esetleg attól tartanak a jogászok, hogy a jogi szakma a technológiai megoldások puszta alkalmazásává válik? A Portfolio a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőit, Jalsovszky Pált és Fehér Tamást a jogi szolgáltatások digitális átalakulásáról kérdezte.

Alapjaiban változik meg Magyarországon a bankolás

Alapjaiban változik meg Magyarországon a bankolás

A hazai banki szereplők erőteljesen belevetették magukat a digitalizációba és az AI alkalmazásba. Valós idejű, teljes körű jövedelem-adatbázishoz való hozzáférés, digitális adattárca, online hitelbírálat 15 perc alatt, FinTech és Big Tech cégek bevonása a hitelbírálatba, virtuális asszisztensek, generatív AI és még sorolhatnánk. Mindezek olyan megoldások, amelyek már nagyban velünk élnek az online banki világban vagy néhány éven belül az életünk részévé válhatnak. Ugyanakkor ez a folyamat még tartogat meglepetéseket. A Portfolio a hazai banki digitalizáció jelenlegi kihívásairól és jövőjéről kérdezte Belényi Andreát, Menyhárd Attilát és Várady Endrét, a VJT&Partners Ügyvédi Iroda szakértőit.

Kevesen hallottak erről a magyar festőről, pedig tízmilliókat érnek a művei

Kevesen hallottak erről a magyar festőről, pedig tízmilliókat érnek a művei

Berlin és Párizs után a magyar képzőművészetben is fontos szerepet betöltő, az európai nagyvárosok hatását bemutató kiállítássorozat záró darabja február 21-től lesz látható a Virág Judit Galériában, ezúttal a Róma és Budapest közötti művészeti kapcsolatokat vizsgálva. A kiállításon március 28-ig közel 30 alkotó mintegy 100 művét lehet megtekinteni. Mennyire számítanak jó befektetési lehetőségnek manapság a műtárgyak, hogyan alakul a hazai műtárgypiac helyzete? Az igazán jó kvalitású művek akkor is tartják az értéküket, ha éppen gazdasági visszaesés tapasztalható? A Portfolio Kelen Anna művészettörténészt kérdezte.

Kevesen gondolnák, hogy ezzel a tudással milyen nagyot lehet előrelépni a karrierben

Kevesen gondolnák, hogy ezzel a tudással milyen nagyot lehet előrelépni a karrierben

A szolgáltatás- és termékfejlesztés terén az agilitás megjelenése számtalan új projektmenedzsment módszertan létrejöttét eredményezte. Ezek közül kiemelkedik például a Design Sprint, ami egy időben korlátozott, ötfázisú folyamatban tervezői gondolkodást alkalmaz azzal a céllal, hogy csökkentse a kockázatot egy új termék, szolgáltatás vagy funkció piacra kerülésekor. Ez mára bevett gyakorlattá vált, a nagyobb cégeknél már mindenütt futnak ilyen projektek. De miért érdemes és hogyan lehet ezt a fajta tervezői gondolkodásmódot egyéni szinten alkalmazni? Hogyan válhat az önreflexió és a pozitív pszichológiai eszközök használata a mérnökök és a gazdálkodási szakemberek számára is inspirálóvá? Milyen módszerek segíthetnek azoknak, akik eljutottak egy szintre a saját munkájukban, viszont szeretnének szintet lépni, felkészülni, tudásban, tapasztalatban, önismeretben, networkingben? A design, vagyis tervezői gondolkodás módszertanáról és lehetőségeiről a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) oktatóival beszélgettünk.

Alapjaiban változhat meg minden, amit most a hitelekről gondolunk

Alapjaiban változhat meg minden, amit most a hitelekről gondolunk

Nemzetközi szinten egyre több vállalat és pénzügyi intézmény indul el a fenntartható működés útján, a 2050-es klímacélok eléréséhez szükséges energetikai és infrastrukturális átállás azonban az új szemlélet bevezetése mellett komoly kihívásokat is tartogat például az információk szolgáltatása és kezelése területén. Bethlendi András, a BME GTK Pénzügyek Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docense szerint a vállalati információk hiánya az egyik legnagyobb gátja a zöld pénzügyeknek, de általában véve a fenntartható vállalati működés elterjedésének is. A pénzügyi kultúrán túl kell lépni, és az ökokultúrát is terjeszteni kell vele párhuzamosan. A zöld pénzügyi termékek hatásának kiértékelésekor pedig körültekintően kell eljárni, mert a terméktől elvárt CO2 hatás és a tény eredmények akár jelentősen is eltérhetnek. A kérdéskör vizsgálata mára teljesen multidiszciplinárissá vált.

Nem könnyű a családi vállalkozások átvétele

Nem könnyű a családi vállalkozások átvétele

A következő években rengeteg hazai vállalkozás életében válik aktuálissá a cég irányításának átadása, amely minden esetben megfelelő előkészítést és tudatos stratégiát igényel. A családi vállalkozások sikeres átörökítése mellett az adott cég akár a családon kívül is tovább élhet; ha időben elkezdenek foglalkozni az átadással, mindenki meg tudja találni a hosszú távon is működőképes megoldást. Ilyenkor akár a tulajdonosváltáshoz, akár a kivásárláshoz kapcsolódó folyamatokban partner tud lenni egy bank, akinek az a legfontosabb, hogy ne szakadjon meg a folytonosság. Az építőipari kivitelezéssel foglalkozó Keviép Kft. ügyvezetője, id. Miklóssy Ferenc szerint az ő helyzetük ideális, hiszen mindkét gyermekében megvan az érdeklődés a családi vállalkozás továbbvitelére, akiknek a jövőben az iparág sajátosságai miatt rengeteg kihívással kell szembenézniük a hazai és az export piacokon is. Interjúnkhoz csatlakozott Bertalan Sándor, az MBH Bank középvállalati ügyfélkapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója is.

A mesterséges intelligencia bírálja el a lakáshiteledet? Miért ijesztő ez?

A mesterséges intelligencia bírálja el a lakáshiteledet? Miért ijesztő ez?

A hitelpiac az egyik olyan terület, ahol ma már napi szinten találkozhatunk MI alapú megoldásokkal, ugyanakkor itt is jellemző, hogy nem értjük, nem látjuk át, hogy pontosan hogyan is érint mindez minket. Az ilyen alkalmazásokra vonatkozó szabályozás egyik kiemelt célja, hogy ezek az információk megismerhetővé váljanak az ügyfél számára, ugyanakkor ez az elvárás az MI természetéből fakadóan tartogat kihívásokat. Az Európai Unió Bírósága a SCHUFA ügyben a napokban ki is mondta, hogy az automatizált hitelbírálat csak szigorú feltételek mellett lehet megengedett. Milyen szempontokkal bővül a hitelbírálat, mit jelent mindez az ügyfél számára, és erről hol és hogyan értesül? Hogyan fogja tudni értelmezni azt a döntési folyamatot, amelyet még a bank munkatársai sem feltétlenül látnak át, és egyáltalán hová fordulhat panasszal? A Portfolio Belényi Andreát, Menyhárd Attilát és Várady Endrét, a VJT&Partners Ügyvédi Iroda szakértőit kérdezte.

Jön a black friday, a karácsony: van kiút a túlköltekezésből?

Jön a black friday, a karácsony: van kiút a túlköltekezésből?

A magyar lakosság jelentős része továbbra sem fordít kellő figyelmet kiadásainak rendszeres követésére, pedig azok, akik vezetik a költéseiket, kisebb valószínűséggel kerülnek nehéz anyagi helyzetbe. Az úgynevezett „hónap vége jelenség” elkerülése mellett a fenntarthatóság a pénzügyek terén is egyre többször szempont, amely a mindennapi bankolási szokásainkban is kezd megjelenni. Kökény Dávid, az OTP Bank Termékfejlesztési senior menedzsere szerint a fiatalok már sokkal határozottabbak és tudatosabbak ezen a téren, az egyéni karbonlábnyom csökkentése azonban minden korosztály felelőssége.

Magyar cég bővít az Adrián: mutatjuk a milliárdos beruházás részleteit

Magyar cég bővít az Adrián: mutatjuk a milliárdos beruházás részleteit

A Covid évek alatt többszörösére ugró tengeri szállítási költségek mérséklődésével jelentősen felértékelődött a konténeres áruforgalom és a hajózási szolgáltatások szerepe. Az ágazatban egyre többen keresik az alternatív útvonalakat és technológiai megoldásokat, mivel a többféle útvonalon és módon történő áruszállítás a szolgáltatást kiszámíthatóbbá és versenyképesebbé teszi. A WIN Capital logisztikai érdekeltségei Magyarországon az egyik legnagyobb kamionflottával rendelkeznek, amely mostantól egy Szlovéniában TOP 30-as szállítmányozó-logisztikai vállalat kapacitásával bővül abból a célból, hogy a konténeres áruszállítási szolgáltatásait támogassa és az integráció utáni években Szlovéniában is a TOP3-ba kerüljön. Az adriai régióban történő bővülésről és a fenntartható logisztikai megoldásokról Szemerey Loránd, a cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője beszélt a Portfolio-nak.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.