Befékezett a piac: új megoldásokhoz folyamodhatnak az ingatlanközvetítők
Ingatlan

Befékezett a piac: új megoldásokhoz folyamodhatnak az ingatlanközvetítők

A tulajdonosok nem szívesen engednek az árból, a vevők pedig az elszálló hitelkamatok és az állami ösztönzőprogramok kivezetése miatt elmaradnak, ami jelentős forgalomcsökkenést hozott az idei évben, amire reagálniuk kell a szereplőknek. Klement Péter, a Kleming ingatlan platform és applikáció alapítója szerint ugyanakkor a lakhatási igény megvan, csak éppen a kereslet és a kínálat megfelelő összehangolására van szükség, amire az eddig használt platformok és közvetítői attitűd egyre kevésbé alkalmas.

2023 eddig nem az ingatlanpiac legjobb éve, a kereslet drámaian csökkent bizonyos típusú ingatlanok iránt, például a nagy alapterületű rossz energetikai besorolású lakások, családi házak jelentős értékcsökkenést szenvedtek el az elmúlt egy évben. A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 első negyedévében a forgalom jelentős visszaesése mellett 

az átlagárak nominális stagnálása látható, ugyanakkor ez reálértéken óriási árcsökkenést jelent, hiszen a több mint 20 százalékos inflációt egyáltalán nem követték le az ingatlanok árai.

Az ingatlanpiaci áremelkedés lényegében megállt, több városrészben és lakástípus esetében pedig még a nominális érték is csökkent. Azt látjuk tehát, hogy az év első három hónapjában a vásárlók inkább kivártak a lakásuk értékesítésével, de nem voltak hajlandók engedni az árból, így fordulhatott elő, hogy a megelőző negyedévekhez hasonló árszinteken a korábbinál jelentősen kevesebb lakás cserélt gazdát. Januárban 46, februárban 55, márciusban pedig 47 százalékkal adtak el kevesebb lakást Magyarországon, mint egy évvel korábban.

A közvetítőkön, tanácsadókon a piac szeme

Az ilyen, válságos szituációkban ugyanakkor nagyobb teret kapnak az új megoldások, fejlesztések, amelyek napjainkban egyébként is ököllel döngetik a kapukat, gondoljunk csak a mesterséges intelligenciára vagy az általános digitalizációs folyamatokra, amelyek számos iparágban bizonyítottak. 

A listanézetű ingatlankeresés a múlté, a felhasználók már olyan megoldásokhoz vannak szokva, ahol egy húzással értékelhetik a telefonon látható, akár videós tartalmat, gondoljunk csak a társkereső appokra

– mondta a Portfolio-nak a Kleming ingatlan platform és applikáció alapítója, amely már hasonló elven működik.

Ugyanakkor Klement Péter szerint a piaci folyamatok átalakulása jóval túlmutat a kínálati lista felhasználóbarát megjelenítésén, a gyors változások lekövetése érdekében extrém rugalmasságra kell felkészülnie a szereplőknek. Az általánosan apadó kereslet miatt az értékesítők számára is fontos a célzott kereshetőség lehetősége, és a megfelelő kereslet-kínálat találkozása.

ingatlan hirdetés
A listanézetű ingatlankeresés a múlté.

Klement szerint a jelenlegi, hirdetések mellett látott ingatlanközvetítői fotó, mottó, vagy leírás semmilyen bevonódást nem tesz lehetővé, esély sincs rá, hogy valamilyenfajta kémia kialakulhasson a felek között, ezért aztán nem is kellőképpen hatékony. Ezzel szemben, ha a hirdetés első nézetén a közvetítő videón mutatja be az ingatlant, nemcsak áthatóbb képet ad a lakásról, de hozzáadva apró személyiségjegyeit lehetőséget nyújt a bevonódásra, az eddig megszokott benyomásnál jelentősen többet adva a keresőnek. 

Az ingatlanpiaci szakember szerint azt is fontos megemlíteni, hogy

azok kerülhetnek előnybe, akik a videós tartalom készítésekor nemcsak a kamera mögé, de elé is állnak, minél többet láttatva magukból, egyfajta influenszerként működve.

„Az influenszerek ismert véleményalkotó emberek és az ingatlanközvetítők is ezt szeretnék elérni, ismertek legyenek és hallgassanak a véleményükre, mert maximálisan a kapcsolatépítésre, nagy kapcsolati hálóra törekszenek” – tette hozzá a szakember, aki szerint az ingatlanosok személye brandként, az elkövetkező időszakban fel fog értékelődni: „ez a fajta értékesítési rendszer sokkal hatékonyabbá teszi a kapcsolatépítés ütemét, lehetőség ad arra, hogy töredék idő alatt felépítsenek olyan nagy ügyfélkört és követőtábort, ami a social oldalak erősödését megelőzően akar 10 évbe is került, de a meglévő régi szereplők is tovább tudjak erősíteni vagy megtartani pozíciójukat.”

Ennek megfelelően a Kleming a videós tartalmak feltöltésére buzdítja a hirdetőket, amelyeknél  maga a videó a hirdetés, nem egyszerűen csak a szöveges tartalom kötelező kísérője. Az okoseszköz képernyőjén megjelenő hirdetés első kártyáján lehetősége van az eladóknak vagy az ingatlanközvetítőknek az előtérbe kerülni, influenszerré válni.

A cikk megjelenését a Kleming támogatta. Az applikációt iOS eszközökre innen, Androidra pedig innen lehet letölteni.

 Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas