30 ezren is lakhatnak, dolgozhatnak a BudaParton: hol tartanak most a fejlesztések?
Ingatlan

30 ezren is lakhatnak, dolgozhatnak a BudaParton: hol tartanak most a fejlesztések?

Volt már jobb a gazdasági környezet, ugyanakkor már pozitív jeleket is lehet tapasztalni, amelyek a stabilizálódás, a visszatérés irányába mutatnak - mondta a Portfolio-nak Kiss Ákos, a Property Market ügyvezető igazgatója, aki a Kopaszi-gátnál zajló fejlesztés kapcsán beszélt az irodapiaci bérlők új igényeiről, fenntartható épületgépészeti megoldásokról és arról, hogy a BudaPart fejlesztése a stratégiai ütemterv szerint halad: 2030-ra 25-30 ezer ember lakik és dolgozik majd a területen.

A BudaPart városrészben idén adták át a Budapart DOWNTOWN irodaházat és benne a négycsillagos Radisson business hotelt. Mik az eddigi tapasztalatok, az irodaházba eddig egy reklámügynökség beköltözését kommunikálták, vannak-e újabb bérlők?

A DOWNTOWN irodaház koncepciója kicsit más, mint a korábban átadott, első irodaépületeink - BudaPart GATE és BudaPart CITY – ugyanis velük ellentétben itt inkább kisebb, maximum egyszintes bérlőjelöltekkel tárgyalunk, ezzel szeretnénk biztosítani, hogy egy változatos, izgalmas mix alakuljon ki. A Mediator full service ügynökség májusi beköltözése óta vannak újabb bérlők, többek között nemzetközi gyógyszeripari és élettudománnyal foglalkozó cégek is.

Kiss Ákos
Kiss Ákos, a Property Market ügyvezető igazgatója.

A jelenlegi piaci környezetben nagyon nagy feladat egy komplex, nagy irodaépület bérbeadása, de az érdeklődés folyamatos. Nekünk ezt a közel 8000 négyzetméteres épületet kell feltölteni élettel, vagyis szintenként 1100 négyzetméteres, jól osztható területeknek keressük a bérlakóit. Egyelőre jól haladunk vele, pont a héten vehettük át a DOWNTOWN épület környezettudatos megoldásaiért a nemzetközi LEED épületminősítési rendszer egyik legmagasabb szintű fokozatát, a GOLD minősítést. Ezzel a BudaParton már a harmadik épületünk kapott LEED Gold díjat, mely a szakmában is nagy elismerés, és a bérlők is keresik az ilyen extrákkal bíró épületeket.

Hogy áll most az irodapiac, az üresedési ráta rég nem látott magasságokban van, mit keresnek most a bérlők, mivel lehet őket megnyerni?

Az üresedési ráta jelenlegi állása elsőre nem hangzik túl jól, de valójában csak a korábbi számokhoz képest tűnik magasnak. A jelenlegi, nagyjából 10-15% körüli érték a piac szempontjából még nem egészségtelen.

Azt tapasztaljuk, hogy a bérlők kifejezetten figyelnek az ár-érték arányra, vagyis az üzemeltetés költségeire és minőségére, hiszen az utóbbi másfél évben nagyon sok rossz tapasztalatuk volt a nem jól kezelt, elavult épületekkel. Mi kiemelten figyelünk arra, hogy a bérlő minden oldalról megfelelő minőséget kapjon, a LEED épületminősítési rendszer arany fokozatát például a CITY irodaházunkban már az üzemeltetésért is elnyertük.

A budapesti irodák töredéke működik ma igazán energiahatékonyan, milyen fenntarthatósági célokat tűztek ki az irodaház megépítésénél és milyen épületgépészeti megoldásokkal lehet ezt elérni?

Ennek sok összetevője van, a hatékony vízfelhasználástól kezdve egészen a szigetelésekig – a DOWNTOWN előregyártott homlokzati elemei például lényegesen jobb hatékonysággal rendelkeznek, mint más üveghomlokzatok. De összességében eleve nagyon kell figyelnünk az energiahatékonyságra. Fontos szempont még a dolgozói élmény is: az irodaházakban így a mentális egészségre is fókuszáltunk a tervezés során; a sok zöld felülettel, magas benapozottsággal, tetőteraszokkal, belső kertekkel igyekszünk élhető tereket biztosítani, napjaink prémium bérlőitől ez ma már abszolút elvárás. Az energiaárak tekintetében pedig optimisták vagyunk, úgy számolunk, hogy hosszútávon a távhő használata újra hatékony fűtési megoldás lehet.

Radisson 2
A Radisson belső tere - Az atlétikai vb alatt nagyobb kihasználtsággal futott a hotel, mint előzetesen várták.

Az atlétikai világbajnokság alatt már a hotel rész is üzemelt, mik az első hónapok tapasztalatai? Miért éppen a Radisson-ra esett a választás, az önök részéről merült fel az üzleti turizmus igénye vagy a Radisson keresett helyszínt új hotelnek?

A BudaPart kapcsán mindig is városnegyedben gondolkoztunk és gondolkozunk, ennek megfelelően igyekszünk egy majd’ mindent átfogó szolgáltatási mixet nyújtani. A dél-budai régiónak régóta hiányossága volt egy jó business hotel, a Radisson pedig nyitott volt az együttműködésre. Itt a modern városrész és a rekreációt biztosító zöld területek együtt vannak jelen, és ez meggyőzte őket arról, hogy itt a helyük. A már meglévő és hamarosan érkező bérlőink és lakóink számára is ideális lesz ez a hotel, mert a fókusz a magas minőségű alapszolgáltatásokon van,

Az atlétikai vb alatt a Radisson a számok alapján nagyobb kihasználtsággal futott, mint azt előzetesen várta. A visszajelzések alapján a vendégek kifejezetten elégedettek voltak a lokációval és a szolgáltatásokkal is, ami a szálloda vezetésének és nekünk is jó visszajelzés.

A BudaPart koncepciójának egyik fontos eleme a 15 perces városrész, mit jelent ez a gyakorlatban, hogyan tudnak erre rákapcsolódni a hotel vendégei?

A szálloda vendégei leginkább nyugalmat és kényelmet szeretnének. Ebben a városnegyed szerintem valós megoldás, hiszen a 15 perces város egyik alapkoncepciója a kényelem: negyedórás sétatávon belül minden olyan dolgot megtalálhat az itt lakó vagy dolgozó, ami szükséges egy teljes élethez. Ebbe beletartoznak a kereskedelmi egységek, a munkahelyek, vagy éppen az óvodai szolgáltatás, és a rekreáció lehetősége is. A Lágymányosi-öböl hatalmas zöld területe és az új központi park sportolni és kikapcsolódni, pihenni is ideális. A szállóvendég a hotel skybarjában töltődhet fel, ihat egy italt; de megteheti ezt a város egyetlen homokos, dunai strandján, vagy valamelyik kávézónkban, éttermünkben is, mindezt pár perc távolságban. Azon pedig folyamatosan dolgozunk, hogy a szolgáltatásaink száma tovább nőjön, a jelenlegi 34 partner mellett még 2024 márciusáig legalább 10 új retail partner nyitja meg az üzletét a BudaParton.

Mik a következő fejlesztési céldátumok a Kopaszi-gát területén, és mennyire befolyásolja ezeket a jelenlegi, illetve várható gazdasági környezet, a kereslet változása?

Természetesen mi is figyelemmel követjük a piac változását, és jól látszik, hogy a helyzet volt már jobb, ugyanakkor érzékelünk már pozitív jeleket is, amelyek a stabilizálódás, a visszatérés irányába mutatnak. Mindezek mellett a BudaPart fejlesztése a stratégiai ütemterv szerint halad, amin egyelőre nem kellett változtatni, így a tervek szerint 2030-ra 25-30 ezer ember lakik és dolgozik majd itt. De a jelenre koncentrálva: az említett ütemterv keretében rövidesen megkezdődik a kilencedik lakóház értékesítése, de több irodaépület kivitelezési munkálatai is elkezdődnek még ebben az évben. Nemrég az 1000. lakásba is beköltöztek a BudaParton.

Két másik nagy projekt is fut a BudaParttal párhuzamosan, a Dürer Park és a BEM Center, ott mik a legújabb fejlemények?

A BEM Center irodaház fejlesztése több szempontból is érdemi változásokat hoz Budapest egyik ikonikus helyszínén, a Bem téren. Az irodaház több mint 20 ezer négyzetméternyi modern irodaterülettel rendelkezik. A tervezés során nemcsak a környék szépségét akartuk erősíteni, hanem új lehetőségeket is teremtünk a vállalkozásoknak, valamint a környéken élő és dolgozó embereknek, köszönhetően a különféle kiskereskedelmi lehetőségeknek. A BEM Center irodaház és a vele szomszédos Kimpton hotel egyedi atmoszférát teremt, összehozza a város múltját és jelenét. A 2021-ben megkezdett kivitelezési munkálatok után az első bérlők már az év végén beköltözhetnek.

Az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros területen, a Property Market fejlesztésében, a neves Lissoni Casal Ribeiro építésziroda bevonásával készült beépítési koncepciótervvel valósul meg a Dürer Park új iroda- és lakóprojekt. Ennek során az egykori Sacré Cœur zárda történelmi épülete is új funkciót kap, ami izgalmas történelmi és kulturális értéket ad nem csupán a projektnek, de a városrésznek is.

BudaPart
15 perces városrész – BudaPart

Egy korábbi interjúban úgy nyilatkozott, hogy ez a gazdaságilag kevésbé prosperáló időszak alkalmas lehet új célpontok felkutatására, projektek előkészítésre is. Vannak-e ilyenek kilátásban?

Jelenleg is ezeken dolgozunk, ilyen projektek előkészítése van folyamatban. A mostani időszak remek lehetőség, hogy jó lokációjú, akár lakó-, akár iroda, vagy épp vegyes hasznosítású projekteket vizsgáljunk meg, hogy mire időszerű lesz a megvalósítás, már indításra kész projektjeink legyenek.

A cikk megjelenését a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. támogatta.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas