Sokan akarnak új lakást venni, nem csökkennek az árak a minőségi ingatlanoknál
Ingatlan

Sokan akarnak új lakást venni, nem csökkennek az árak a minőségi ingatlanoknál

Portfolio
Egyre inkább elválnak egymástól az ingatlanpiac különböző területein a minőségi, korszerű termékek a kevésbé szofisztikált megoldásoktól, előbbieknek ugyanakkor továbbra is jó piaca van, amelyen a fejlesztők, vásárlók és kivitelezők szempontjai egyaránt érvényesülhetnek – mondta el a Portfolio-nak Kiss Ákos. A Property Market nemrég kinevezett ügyvezető igazgatója szerint mind a lakás- mind pedig az irodapiacon és a szállodák esetében keresettek a minőségi projektek, sőt, az elmúlt időszak változásai révén még inkább felértékelődnek az újabb és korszerűbb ingatlanok.

Értékesítési igazgatóból februárban lett ügyvezető igazgató. A friss kinevezés jelent változást, új stratégiát a cég éltelében?

A szerepvállalásom ügyvezetőként a tulajdonosok bizalmának köszönhető, a céljaink megvalósítása és a csoporton belüli szinergiák jobb kihasználása érdekében történt ez a lépés. Elkötelezettek vagyunk a jelenlegi beruházások nagyívű fejlesztési stratégiájának folytatásában, valamint városszerte új ingatlanfejlesztések beindításában.

Mondhatjuk, hogy az állandóságot képviselem.

Milyen új elképzelésekkel, tervekkel vágott neki a munkájának az új pozícióban?

Mindig a minőségben hittem, ez most sem változott. A kiváló szakértői csapattal való együttműködés és a közös munkából származó megvalósult épületek, projektek azok, amik motiválnak és hajtanak előre.

Ellentmondásos értékelések és főleg eltérő várakozások hangzanak el manapság az ingatlanpiacot illetően, a vélemények meglehetősen széles spektrumon szórnak, és általában minden esetben szóba kerülnek a magas kamatok, a finanszírozás kérdése is. Milyen állapotban van most a szektor? Lehet számítani továbbra is tartós keresletre?

Mi úgy látjuk, hogy az ingatlanpiac köszöni, megvan; illetve, mint minden piacra,

itt is igaz, hogy a minőségi termékek értékesítőinek azért kevésbé kell aggódniuk a valódi kereslet miatt.

Tény, hogy a magas piaci kamatok kevésbé kedveznek most a piacnak, ugyanakkor a rendelkezésünkre álló jelenlegi információk és statisztikák alapján egyelőre nem számítunk drámai fordulatra. Azt tapasztaljuk, hogy mindenki igyekszik megtalálni a számára kedvező finanszírozást, miközben a támogatások jó része megmaradt, mint például az otthonteremtési támogatások. A vevői igényszint sem csökkent, sőt, nőtt; vagyis az igazán jó, minőségi ingatlanok most is nagyon kelendőek, és a befektetési cél továbbra is jól érvényesíthető.

Ennek ismeretében mit hozhat a közeljövő? Mi várható az ingatlanpiac egyes területein az elkövetkező 1-2 évben, figyelembe véve, hogy a lakás-, az irodapiac, valamint az ipari ingatlanok szegmense eleve jelentősen eltérő területeknek számítanak?

Az ingatlanpiac különböző területei különböző fejlődést élnek meg, az azonban igaz mindegyik szegmensre, hogy az új építésű ingatlanok esetében a fejlesztők szinte kizárólag korszerű megoldásokat építenek be mind a lakásokba, mind az irodaházakba. Őszintén szólva kénytelenek is ezt tenni, hiszen nőttek a minőséggel szembeni elvárások.

Ezt figyelembe véve semmi nem indokolja az árcsökkenést egyik szegmensben sem, hiszen mind a kivitelezési költségek vagy a beépített egyre komolyabb technológia, valamint a vállalt kockázatok, mind-mind magasan tartják az árakat.

Előbb el tudom képzelni, hogy egy-egy fejlesztő inkább elhalaszt egy beruházást, vagy ily módon kivár, semmint árcsökkentést hajtana végre az általa épített jó minőségű lakáson vagy irodán. Biztos vagyok benne, hogy akik körültekintően terveznek, ráadásul a minőségből sem engednek, azok az árból sem fognak, és nem is lenne indokolt. A mai kamatkörnyezet okoz ugyan kihívásokat, és ad lehetőséget a tulajdonosoknak, hogy átmenetileg alternatív pénzpiaci termékekben tartsák a pénzüket, de mi ingatlanfejlesztőként azt mondjuk, hogy ez az időszak alkalmas lehet új célpontok felkutatására, projektek előkészítésre is.

Kiss Ákos Property Market ügyvezető igazgató

A Property Market a BudaPart városrész és a portfóliójában szereplő további ingatlanfejlesztési projektek mellett számos fejlesztési lehetőség vizsgálatát és előkészítését végzi úgy, hogy a Market Csoporton belüli szinergiák kihasználása a lehető leghatékonyabban megvalósulhasson. Ezek közt számos budapesti, balatoni és egyéb nagyvárosban lévő fejlesztési projekt elemzése is folyik, tehát rendre új projektekkel fogunk jelentkezni az előttünk álló években is.

A Property Market kivitelezésében jelenleg három fő projekt áll most építés alatt: a BudaPart, a Dürer Park és a BEM Center. Hogy haladnak ezek a projektek, milyen fázisban vannak az egyes beruházások?

Az említett beruházások közül a BudaPart a legösszetettebb, hiszen a megvalósítás kezdete óta folyamatosan több projektelem épül párhuzamosan.

A BRF lakóépületünk a tavalyi év végén kapott használatbavételi engedélyt, és jelenleg is zajlik a lakások birtokbaadása.  Különböző kiviteli fázisokban tartanak, de épül a BRG, BRK és BRL lakóépület is. Ezek közül a Lágymányosi öböl partján található 140 lakásos BRL épület már közel szerkezetkész. Ezt és a 180 új otthont kínáló BRG jelű lakóházunkat 2024-ben vehetik birtokba a beköltözők.  A DOWNTOWN nevű iroda- és hotel vegyes funkciójú épület kivitelezése a végéhez közeledik, még tavasszal elkészül az irodaépület rész, és még júliusban megnyílik a 198 szobás, négycsillagos Radisson Blu hotel is ugyanitt. A CORSO és a CENTRAL irodaépületek kivitelezés előkészítő munkái szintén megkezdődtek, jelenleg a földmunkák zajlanak.

BudaPart Property Market

A magasépítési projektek mellett a komplexum szívében található belső parkunk is épül játszótérrel, közösségi terekkel, valamint zajlik egy elektromos alállomás átépítése, és a magasépítési munkák kiszolgálására épülő infrastruktúra-hálózat újabb ütemének megvalósítása is.

A BudaPart teljesen kész állapotában három óvodát tervezünk létrehozni. Az első egység már el is készült, 2022-ben nyitott meg az alapítványi működtetésű Égigérő Óvoda. Emellett a helyi önkormányzat részére hamarosan átadunk egy teljesen kialakított rendelőintézetet is, ahol a környék védőnői szolgálata is elérhető lesz.

A Dürer Park projekten épülő irodaházak az ütemtervnek megfelelő készültségben vannak.

Még ebben a hónapban elkészül az első irodaház  teljes homlokzata, bezárul az épület, és elkezdődnek az úgynevezett fit-out munkák. A kisebb, az egykori Sacré Cœur zárdaként is ismert épületrészt magában foglaló irodaház esetében, ahol egy régi és egy új épületrész kapcsolódik majd össze, jelenleg a szerkezetépítési munkák zajlanak. Ez júniusban érheti el a szerkezetkész állapotot. Az infrastruktúra modernizálása éppen most indult el: egymilliárd forintból újul meg az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca egy-egy szakasza, a projekt részeként zöldfelületek, biztonságos kerékpárút és gyalogos járda épül a Városliget mellett.

A BEM Center építkezése jó ütemben halad, így hamarosan megtartjuk a ház bokrétaünnepét, és 2023 végén átadjuk a vegyes hasznosítású épület irodaszárnyát, az első bérlők is ekkor költöznek.

A Property Market a lakásépítés mellett jelentős irodafejlesztőnek is számít. Az irodapiacon viszont folyamatosan nő az üresedési ráta. Hogy lehet egy most épülő irodaházat versenyképessé tenni a lassuló piacon, mekkora a bérlői érdeklődés a folyamatban lévő irodafejlesztések iránt?

A jelenlegi 11,3 százalékos üresedést nem mondanám magasnak. A 2008-as hitelválság után a 25 százalékot is elérte ez a szám, de azóta egészséges tartományban mozog, és nem növekszik dinamikusan vagy kiugróan.

Az ingatlanfejlesztőknek fontos a jelen kor kihívásaira, problémáira is reagálni, így fenntartható, hatékony és hosszútávon is gazdaságosan üzemeltethető épületeket kell tervezni és építeni, amelyeket a bérlők és a befektetők is egyaránt keresnek. Mi is erre törekszünk.

Minden irodaházunk megvalósításakor ennek a szellemiségnek megfelelően gondolkodunk, mert tudjuk, hogy a fenntarthatóság mellett a munkavállalók komfortérzete is kiemelten fontos a döntéshozók szempontrendszerében.

Nagyon jó visszajelzés számunkra, hogy az érdeklődés továbbra is magas az irodaterületeink iránt. A piacon lévő idősödő irodaállomány és az új építésűek közti hatékonysági olló is egyre jobban nyílik szét az energiaárak drasztikus növekedésének is köszönhetően, ezért a gazdaságosabban üzemelő épületek hiába kerülnek fajlagosan többe, összköltségében mégis alacsonyabb lehet az egy munkaállomásra fordított kiadás, mint egy korosodó, energiapazarló épületben.

A bel-budai BEM Projektben a BEM Center irodaház mellett egy szálloda is épül. Milyen kategóriájú lesz ez a szálloda, és mit várhatunk a projekttől, valamint általában milyen várakozások vannak a budapesti turizmust illetően?

A BEM Centerben az ötcsillagos boutique hotel üzemeltetője a kaliforniai Kimpton lesz, a hotelmárka az első lesz Kelet-Közép-Európában. A brit InterContinental égisze alá tartozó márka több mint 80 szállodát és 86 éttermet, illetve bárt üzemeltet a világ számos nagyvárosában és üdülőhelyén. A BEM Centerrel szinergiában működő Kimpton Hotel belső tereit a világhírű Marcel Wanders studio tervezi, akiknek ez az első munkájuk a régióban.

A 127 szobás hotel és az irodaház kapcsolódásának köszönhetően az irodaház bérlői számára több olyan, a szálloda részeként működő funkció válik használhatóvá, amely a BEM Centert kiemeli a többi újépítésű irodaház közül. A hotelépületben megvalósuló egyedi gasztronómiai koncepció adta lehetőségek mind elérhetővé válnak az irodaház bérlői mellett az ide látogatók számára is.

A hotel szolgáltatásai az irodaház bérlőinek üzleti és kényelmi céljait is szolgálják.

Rendezvény- és tárgyalótermek, bérelhető privát szobák állnak rendelkezésre a fontosabb céges megbeszélésekhez, illetve eseményekhez.

A turizmussal kapcsolatban jók a piaci várakozások. Budapest a koronavírus-járvány utáni időszakot kiheverve egyre vonzóbb turisztikai célponttá válik a régióban.

Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest a külföldi vendégek száma 36, a vendégéjszakáké 34 százalékkal emelkedett. Nem érte még el a rekordnak számító 2019-es éves számokat a kereslet, ami talán nem is lenne reális, de érzékelhetően/láthatóan felívelő időszakban vagyunk, így amennyiben a geopolitikai helyzet is biztonságot mutat, újra megközelíthetőek lesznek a csúcsok.

A cikk megjelenését a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. támogatta

Fotó: Stiller Ákos / Palkó György

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Minden tojás ugyanabba a kosárba? Olyan nagyhatalommá válik Magyarország, aminek csúnya vége lehet

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!