Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták
Ingatlan

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Portfolio
2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

Meg kell jegyezni, hogy az éves méretkorrekció és állományrevízió miatt a Budapest és környéki ingatlanállomány mérete 34 330 négyzetméter ipari területtel nőtt, mivel korábban nem regisztrált épületek kerültek be az állományba, míg a regionális állomány mérete csökkent 21 310 négyzetméterrel.

Az üresedési ráta 2024 első negyedévében, Budapest esetében 8,9%-ra nőtt, ami 0,3 százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévben regisztrált kihasználatlansághoz képest, míg éves összehasonlításban 3 százalékpontos növekedés mérhető. A negyedév végén összesen 313 705 négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen Budapesten és környékén. A regionális hazai spekulatív ingatlanállományban 103 085 négyzetméter üres területet rögzítettek, ami 6,5%-os kihasználatlanságnak felel meg.

Az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 8,2%.

Az első negyedévben a teljes bérlői kereslet a főváros és környékén 90 875 négyzetmétert tett ki, ami 15%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest.

A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 78 275 négyzetméter, ami 35%-os növekedést jelent 2023 első negyedévéhez képest.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

2024 első negyedévében a fővárosban és környékén az új bérleti szerződések 45%-kal, míg az előbérletek 25%-kal járultak hozzá a teljes kereslethez. A bővülésre vonatkozó szerződések 16%-ot tettek ki. A szerződéshosszabbítások aránya a korábbi negyedévek magas eredményéihez képest visszaesett, a bérleti szerződések mindössze 14%-át tették ki.

2024 első negyedévében a Budapest és környéki piacon a BRF összesen 23 bérleti szerződést rögzített, 3950 négyzetméter átlagos tranzakciómérettel. A tranzakciók száma és átlagos mérete hasonló arányokat mutatott a 2023 első negyedévében rögzített adatokhoz képest.

A tranzakciók közül mindössze három mérete haladta meg a 10 000 négyzetmétert.

A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big-box’ logisztikai parkokban került aláírásra.

Az első negyedév legnagyobb szerződéseit 16 000 négyzetméterre kötötték. A regionális piacokon a Raben 16 000 négyzetméter új területre kötött előbérletet az InPark Tatabánya ipari parkban, míg a Budapest és környéki piacon a legnagyobb szerződés egy új bérlet szintén 16 000 négyzetméterre a CTPark Budapest West-ben.  

A nettó abszorpció - figyelembe véve az állományi felülvizsgálatot a fővárosban és környékén - 2024 első negyedévében -15 145 négyzetmétert, a regionális piacokon pedig  -12 285 négyzetmétert tett ki.

brf tábla

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, ESTON International, iO Partners és a Robertson Hungary.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
építkezés építőipar beruházás