Ingatlan

Közép-európai ingatlanbirodalmat vett az orosz milliárdos

Portfolio
Orosz milliárdos vásárolta be magát az egyik legnagyobb osztrák ingatlanos cégbe, a CA Immóba. Boris Mints cége az Unicredit tulajdonrészének megvásárlásával egy 2,4 millió négyzetméteres ingatlan-portfólióhoz jutott hozzá, melynek majdnem fele Közép-Európában található. Az új orosz tulajdonos Münchenben, az Expo Reálon mutatkozott be a nyilvánosság előtt. A Portfolio tudósítása Münchenből.
Mint korábban megírtuk, a CA Immo legnagyobb tulajdonosa, az Unicredit eladta az ingatlanos cégben lévő kb. 16 százalékos részesedését az orosz O1 Group-nak. Az O1 Group Limited-nek eladott 15 954 891 törzsrészvény az UniCredit összrészesedése volt a CA Immo-ban, ez 16,35% szavazati jognak felet meg, ami a tranzakcióval átszállt az új tulajdonosra. Az orosz tulajdonos tehát meghatározó részesedést szerzett a KKE régió egyik legismertebb ingatlantulajdonosában.

Az új tulajdonos a müncheni Expo Reálon mutatkozott be egy sajtótájékoztató keretein belül. A bécsi központú CA Immót a vezérigazgató, Bruno Ettenauer és a pénzügyi igazgató, Florian Nowotny képviselte, míg az új orosz tulajdonost Dimitry Mints igazgatósági tag és Michael Stanton befektetési igazgató.

Orosz milliárdos Bécsben Az O1 Group-ot Boris Mints alapította 2010-ben. Az eredetileg fizikus végzettségű 56 éves Boris Mints a Forbes globális listája szerint 1 milliárdos nettó vagyon fölött rendelkezik, aki a 90-es években az állami ingatlanokat kezelő hatóságot vezette Oroszországban. A 108. leggazdagabb orosz üzletember fia, Dimitry Mints a cég igazgatóságának tagja. Az O1 Group portfóliója kizárólag moszkvai irodaházakból áll, a cégnek összesen 497 ezer négyzetméternyi bérbe adható területe van 13 irodaházban. A meglévő ingatlanok mellett három fejlesztési projektet is visznek, saját közlésük szerint a teljes ingatlan-portfólió piaci értéke 4,5 milliárd dollár. A cég hivatalosan Ciprusban van bejegyezve. A cégben 12 százalékos részesedéssel rendelkezik a Goldman Sachs.

A CA Immo vezérigazgató prezentációjában a stabilitást hangsúlyozta, szerinte ugyanis az új orosz tulajdonos nem jelent változást a cég stratégiájában és nincs feszültség a jelenlegi menedzsment és az új tulajdonosok között. Ettenauer szerint mindkét fél részéről racionális döntés született és az új tulajdonossal a CA Immo csak megerősödött.

Dimitry Mints, az alapító-tulajdonos Boris Mints fia újságírói kérdésre elmondta, hogy természetesen a CA Immo megvásárlása definíció szerint diverzifikációs lépést jelent az eddig kizárólag moszkvai ingatlanokat tulajdonló O1-nek. Hozzátette rögtön azonban, hogy az akvizíciót nem a mostani geopolitikai helyzet motiválta.

Közép-európai ingatlanbirodalmat vett az orosz milliárdos
A Portfolio kérdésére Bruno Ettenauer kifejtette, hogy az új tulajdonos belépésével elképzelhető, hogy a CA Immo aktívabb befektetői szerepet vállal az európai ingatlanpiacon, szemben az elmúlt évek visszafogott expanziós dinamikájával. Kérdésünkre hosszabb távon elképzelhetőnek nevezett egy profiltisztítást, hiszen az új tulajdonosnak Oroszországban tisztán irodaházakból álló portfóliója van, szemben a CA Immóval, melynek a portfóliójában a 72 százaléknyi irodaház mellett megtalálható logisztika, kisker, hotel és lakóingatlan is.

A CA Immo portfóliója

A bécsi központú CA Immo a KKE régió 10 országában van jelen, a portfólió kb. felét a régió teszi ki. A cég befektetési portfóliójában Magyarország 10 százalékos súlyt képvisel. Az összesen 2,4 millió nm-nyi portfólió értéke 3,6 milliárd euró. Az ingatlanok átlagos kihasználtsága 89%, az átlagos hozamszintjük 6,9%.

Közép-európai ingatlanbirodalmat vett az orosz milliárdos

Az O1 Group hivatalos tervei A részvények összesen 15 954 887 darab bemutatóra szóló részvényt és 4 darab névre szóló részvényt tartalmaztak, melyek közül az utóbbiak mindegyike jogot biztosít tulajdonosának, hogy egy-egy tagot delegáljon a CA Immo felügyelőbizottságába. Az O1 Group Limited tájékoztatta a CA Immo-t, hogy jelenleg nem áll szándékában a CA Immo névre szóló részvényeihez kapcsolódó különleges jogait gyakorolni. A tranzakció akkor zárul le teljes egészében, ha a szokásos előzetes feltételek teljesülnek, például megszületik az összefonódás-ellenőrzési határozat; várhatóan 2014 novemberében. Az O1 tájékoztatta CA Immo-t, hogy szándékában áll, - közvetlenül vagy valamelyik leányvállalatán keresztül - a CA Immo részvényesei körében önkéntes nyilvános vételi ajánlattételt lefolytatni, olyan mennyiségű törzsrészvény erejéig, ami, az UniCredittől megszerzendő törzsrészvényekkel együtt a CA Immo-ban való teljes részesedést, azaz az önkéntes vételi ajánlattétel időpontjában forgalomban lévő összes részvény 26%-át jelenti, feltéve hogy az UniCredit-tel lebonyolítandó tranzakció sikeresen lezárul. Az önkéntes nyilvános vételi ajánlattétel során ugyanaz az ár lesz érvényben, mint amit az O1 Group Limited az UniCreditnek fizet, azaz 18,50 EUR törzsrészvényenként.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
zelenszkij public domain