FONTOS Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!
Az évtized végére megtöbbszöröződhet a CT és MR készülékek száma (x)
Prémium

Az évtized végére megtöbbszöröződhet a CT és MR készülékek száma (x)

PR cikk
Lemaradunk szomszédainktól pedig a képalkotó-diagnosztikáé a jövő

Miközben a környező országokban már a közgyógyellátást is forradalmasítják a modern képalkotó berendezések, addig Magyarországon még mindig kiváltságosnak számít az, aki CT vagy MR felvétellel kaphat diagnózist. Pedig a piacon egyre jobb áron érhetők el ezek a készülékek, és a kínált szolgáltatások köre is ugrásszerűen bővül, köszönhetően egy új szereplőnek, aki régiónk más országai után Magyarországon is megjelent készülékeivel. Az orvoshiány tompításához ugyanúgy hozzájárulhatnak ezek a berendezések, mint a népbetegségek kiszűréséhez és a kedvezőtlen statisztikák visszaszorításához.

A szó szoros értelmében a leginkább szemmel látható fejlődés az egészségügyben a képalkotó eljárások területén mutatkozik. A hétköznapi ember számára meglepő lehet, hogy mire képesek a legújabb gépek. „A 2022-ben bemutatott legújabb multifunkciós modellek beállítástól és szoftveres felkészültségtől függően egyaránt tudják az idegrendszeri és csontrendszeri vizsgálatoktól a keringési rendellenességek feltárásán át a külső beavatkozás nélküli kolonoszkópiáig mindenféle testtáj, szerv, és szövet alacsony dózisú, körkörös röntgensugaras vizsgálatát, minden eddiginél gyorsabb és pontosabb felvételek készítésével” – érzékelteti az elérhető színvonalat Lányi Péter a Humantech Solution Zrt. vezető mérnöke, a hazai piacon új belépőnek számító United Imaging Healthcare márka magyarországi partnere. Az amerikai-kínai együttműködéssel létrehozott United Imaging Healthcare világviszonylatban is az egyik legdinamikusabban fejlődő gyártó, mesterséges intelligenciával integrált képalkotó-diagnosztikai eszközei a legfejlettebbek közé tartoznak a világon. A cég 2020-as európai piacra lépése óta csak Közép-Kelet-Európában közel 100 db teljesen új, csúcskategóriás CT, MR, digitális röntgen és mammográf berendezést helyezett üzembe.

A magyarországi piacban rejlő lehetőséget jól szemlélteti az OECD vonatkozó statisztikája. Miközben 2011-ben 73 bejegyzett CT berendezés működött az országban, 2021-ben már elérte a 100-at. Ez a növekedés azonban messze elmarad a környező országokban tapasztalható mértékektől: míg Magyarországon csak minden 106 228-adik lakosra jut egy ilyen készülék, addig Szlovénia, Szlovákia és Horvátország esetében ez a szám 50 és 60 ezer között szór!

CT OECD 2020 fekvo

Bár úgy tűnhetett, hogy az elmúlt években a fejlettséget a lélegeztetőgépek számában mérték a világon, a valódi áttörést és a teljes egészségügy tekintetében számottevő fejlődést mégis a radiológiai, képalkotó berendezések elterjedése jelentette. Ezek megfelelő kihasználtsága, folyamatos működtetése és alkatrészellátása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a berendezések megtérüljenek a befektetőknek. A feltörekvő gyártók támogatják is a CT-t és MR-t üzemeltető klinikákat ezen törekvéseikben.

A legújabb generációs készülékek az előjegyzésre érkező pácienshez önműködően állítják be a gépet előre, ezzel fontos perceket spórolva a vizsgálatra szánt időből. Míg az egyik vendég felöltözik, és a másik levetkőzik, addig a gép a digitális beutaló alapján felkészül, „átáll”, hogy úgy és oda feküdhessen a páciens, ahogy a szükséges radiológiai felvételhez az elő van írva”

– meséli Laczi János, a Humantech Zrt. applikációs szakembere. A United Imaging Healthcare modern készülékei ugyanis a test bármely tájáról, különböző szögből, különböző rétegsűrűségű és felbontású képeket tudnak készíteni, ráadásul a hagyományos tüdőszűrős röntgengépek sugárterhelésének töredékével.

Hogy ezeké a berendezéseké a jövő, az senki számára sem kérdés az egészségügyben. A DataBridge piackutató elemzése szerint az európai CT piac átlagosan évi 5,8%-kal fog nőni, a 2021-es 2,1 milliárd dolláros éves forgalomról 2028-ig 3,1 milliárd dollárra. A növekedést csupán a chiphiány hátráltathatja, azonban a Humantech Zrt. által forgalmazott United Imaging Healthcare készülékeket ez pont nem fenyegeti: prioritást élveznek a kiszolgálásban mind az új gépek, mind a karbantartás tekintetében. Ráadásul a United Imaging Healthcare új készülékei alig drágábbak a sokat futott nyugati használt gépeknél, miközben az alapfelszereltség része számos olyan szoftveres kiegészítő, mellyel különböző, például népbetegségekhez kapcsolódó szűrővizsgálatok is végezhetők, holott ilyeneket általában külön díjért szoktak a nyugati gyártók utólagosan értékesíteni. A beruházások finanszírozásánál is számít, hogy egyértelműen kedvezőbbek az új készülékek lízingfelfeltételei.

UIH factory

A nemzetközi technológiai trendek begyűrűzése mellett a magyar magánegészségügyi boom lehet a hazai növekedés fő motorja.

Itthon még luxusnak számít a fizetős CT vagy MR vizsgálat. Pedig egy szakszerűen elkészített és kiértékelt felvétel egy porckorongsérvről nem drágább, mint néhány óra egy csontkovácsnál, aki akár ronthat is a beteg állapotán valódi diagnózis hiányában”

– mondja Belcsug Angéla, a keszthelyi Várkert Klinika tulajdonosa. A Várkert Klinika 2022-ben cserélte le régi CT-jét egy új, United Imaging Healthcare márkájú készülékre. „A megrendeléstől az üzembehelyezésig valamivel több mint két hónap telt el, ráadásul teljeskörű kivitelezést, garanciális háttértámogatást, betanítást és magyar nyelvű kezelőfelületeket tudott biztosítani a beszállító.” Az új készülékük 50%-kal gyorsabb, mint a korábban használt, sokkal alacsonyabb sugárdózissal is kiváló felvételeket készít, melyeket mesterséges intelligenciával támogatott szoftveres eljárásokkal még pontosabban dolgoz ki a készülék. „Mindez persze elsősorban a radiológusainkat villanyozza fel, de például a virtuális kolonoszkópia, ami behatoló műszer nélkül képes a beleket vizsgálni, vagy az alacsony dózisú mellkasfelvétel, ami covidon átesett betegek javulásának rendszeres ellenőrzését teszi lehetővé, ezek már a páciensek számára is érthetően jó hírek” – meséli Belcsug Angéla.

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13