Felszólító leveleket kapott Magyarország
Uniós források

Felszólító leveleket kapott Magyarország

MTI
|
Portfolio
Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy az októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében felszólító levelet küld Magyarországnak, hogy tartsa tiszteletben az Európai Unió kizárólagos hatáskörét a DNS-profilok, ujjlenyomat-adatok és gépjármű-nyilvántartási adatok automatizált cseréjét illetően - közölte az uniós bizottság csütörtökön. Emellett számos másik ügyben is felszólító leveleket kapott Magyarország.

Bizottsági hatáskör megsértése

A ma meghozott számos döntés egyike szerint az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít és ezért felszólító levelet küld Magyarország mellett Ausztriának, Bulgáriának és Romániának, amiért e tagállamok 2018. szeptember közepén megállapodást írtak alá 8 nyugat-balkáni országgal a DNS-adatok, a személyazonosság megállapítására alkalmazott ujjlenyomat vételen alapuló, úgynevezett daktiloszkópiai adatok és a gépjármű-nyilvántartási adatok automatizált cseréjéről. Az uniós bizottság úgy ítélte meg, hogy a megállapodás sérti az EU kizárólagos hatáskörét ezen a területen - közölték.

Légi közlekedési szabály

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak egyes, a polgári repülés terén végzett légi szállítási műveletekkel kapcsolatos uniós műszaki követelmények és igazgatási eljárások be nem tartása miatt. A szóban forgó uniós rendelet részletes szabályokat határoz meg a légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozóan, ideértve az üzembentartók légi járműveinek földi ellenőrzését is. Magyarország ugyanakkor elegendő alkalmazott hiányában nem tudta ellenőrizni, hogy a biztonsági követelmények teljesülnek-e. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által felvetett érvekre.

Hulladékkezelési szabály

A hulladékokra vonatkozó uniós jogszabályok előírják, hogy a tagállamok kötelesek adatokat szolgáltatni a Bizottságnak. Az elemekről és akkumulátorokról, valamint a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló uniós irányelv értelmében a tagállamok az adott év végét követő néhány hónapon belül kötelesek a Bizottságnak jelentést tenni az irányelv által meghatározott begyűjtési arányokról, és a jelentésben ki kell térniük a begyűjtési arány kiszámításához szükséges adatok előállításának módjára is. A tagállamoknak jelentést kell készíteniük az adott naptári évben elért újrafeldolgozási szintről, valamint arról, hogy teljesültek-e az újrafeldolgozási hatékonysági mutatók. Magyarország és további 13 tagállam a mai napig nem teljesítette kötelezettségét a 2016. és/vagy a 2017. évre vonatkozóan. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy minden érintett tagállamnak felszólító levelet küld. 

Gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályok

A Bizottság felszólító levelet küld 13 tagállamnak – köztük Magyarországnak –, amiért nem hajtották végre a gyermekek szexuális bántalmazása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemre vonatkozó uniós irányelvet. Az EU szigorú szabályokat hozott, melyek Európa-szerte büntetik a gyermekek szexuális zaklatását. Az irányelv különleges intézkedéseket is előír a gyermekek online szexuális zaklatása és szexuális kizsákmányolása elleni küzdelem céljából. Az irányelv átfogó jellegéből adódóan számos tagállamban késedelmet szenvedett az új intézkedések végrehajtása. A gyermekek szexuális zaklatással és kizsákmányolással szembeni hatékony védelmének biztosítása érdekében azonban mindegyik tagállamnak teljes mértékben meg kell felelnie az irányelv rendelkezéseinek. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy 13 tagállammal szemben kötelezettségszegési eljárást indít az irányelv nemzeti jogba való helytelen átültetése miatt. Az érintett tagállamoknak két hónap áll a rendelkezésükre, hogy választ adjanak a Bizottságnak.

Légi közlekedés biztonsági szabályok

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak egyes, a polgári repülés terén végzett légi szállítási műveletekkel kapcsolatos uniós műszaki követelmények és igazgatási eljárások be nem tartása miatt. A szóban forgó uniós rendelet részletes szabályokat határoz meg a légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozóan, ideértve az üzembentartók légi járműveinek földi ellenőrzését is. Magyarország ugyanakkor elegendő alkalmazott hiányában nem tudta ellenőrizni, hogy a biztonsági követelmények teljesülnek-e. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által felvetett érvekre.

Élelmiszer-ellátás a tranzitzónákban

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, amiért az nem látja el élelmiszerrel a szerb határon található magyar tranzitzónákban őrizetben tartott személyeket. Ez azokat a személyeket érinti, akiknek a nemzetközi védelem iránti kérelmét elutasították, és akik arra várnak, hogy valamelyik nem uniós országba visszaküldjék őket. A Bizottság véleménye szerint a visszatérésre kötelezett személyek arra történő kényszerítése, hogy a magyar tranzitzónákban tartózkodjanak, az uniós visszatérési irányelv értelmében de facto őrizetnek minősül. A Bizottság megítélése szerint az élelmiszer-ellátás ilyen körülmények között való elmulasztása nem felel meg a visszatérési irányelvben és az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt kötelezettségeknek. A Bizottság 2019. július 26-án felszólító levelet küldött az ügyben Magyarországnak. Mivel a magyar kormány válasza nem oszlatta el a Bizottság aggályait, a Bizottság úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, és a helyzet sürgősségére tekintettel egy hónapos határidőt írt elő a válaszadáshoz. A Bizottság felkéri a magyar hatóságokat, hogy e határidőn belül feleljenek meg a vonatkozó uniós szabályoknak. Ha ez nem történik meg, a Bizottság az ügyet az EU Bírósága elé viheti.

A Bizottság egy további ügyben is lépett: a cigaretta jövedéki adó ügyében beperelte Magyarországot:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás