Újabb 431 magyar fiatal nyert ingyenes vonatjegyet az EU beutazásához
Uniós források

Újabb 431 magyar fiatal nyert ingyenes vonatjegyet az EU beutazásához

Portfolio
A 73 941 főnyi 18 éves uniós állampolgár közül 20 ezer 20 fiatal nyert a ma kihirdetett negyedik pályázati fordulóban, így ők kapnak ingyenes vonatjegyet arra, hogy a DiscoverEU program keretében bejárhassák az Európai Uniót – jelentette be ma az Európai Bizottság. Magyarországról 2901 fő jelentkezett, közülük 431-en részesülnek most ingyenes utazási igazolványban.

A program főbb szabályai

Az értékelő bizottság a negyedik pályázati fordulóban 20 020 fiatalt választott ki meghatározott értékelési szempontok és tagállami kvóták alapján. A sikeres pályázók 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát. A közlemény megjegyzi azt is, hogy az Európai Bizottság hamarosan felveszi a kapcsolatot a sikeres pályázókkal, akik megkezdhetik útitervük összeállítását.

A fiatalok alapesetben vasúton utaznak, de esetenként más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek, így például buszt vagy kompot, sőt – kivételes esetben – repülőgépet is. A sikeres pályázók egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Az utazási igazolvány mellett segítséget és útmutatást is kapnak, például a fenntartható utazás témájában.

A fiatalok a kezdeményezés nagyköveteiként beszámolhatnak tapasztalataikról, és a közösségi média segítségével kapcsolatba léphetnek egymással. Minden résztvevő meghívást kap a nyár folyamán Európa-szerte különböző helyszíneken megrendezésre kerülő DiscoverEU-találkozókra. A kezdeményezés keretében megvalósuló tevékenységek és rendezvények témája 2020-ban a fenntartható zöld Európa lesz.

Mi ez a program?

Az Európai Bizottság 2018 júniusában indította útjára a DiscoverEU kezdeményezést az Európai Parlament javaslata nyomán. A mostanival együtt a négy pályázati fordulóban összesen csaknem 350 000 fiatal pályázott, közülük közel 70 000-en  nyerték el a lehetőséget, hogy útra keljenek. Magyarországról eddig összesen 10 285-en pályáztak, közülük 1380-an jelentkeztek sikerrel.

A kezdeményezés résztvevői arról számolnak be, hogy értékes tapasztalatokat szereztek és sokat tanultak utazásaik során. Kétharmaduk nem tudta volna az útiköltséget a DiscoverEU nélkül, saját erőből előteremteni. Többeknek ez volt az első eset az életében, hogy önállóan, szülői vagy egyéb felügyelet nélkül utaztak. 2020-ra az Európai Parlament 25 millió eurós keretet különített el a DiscoverEU céljaira.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500