Uniós források

Itt a brüsszeli figyelmeztetés: lassan a határait feszegeti Magyarország

Portfolio
Az erős 2018-as teljesítmény után lassan elérheti kapacitáskorlátait a magyar gazdaság - állapítja meg friss előrejelzésében az Európai Bizottság. Ezzel együtt az idei és a jövő évi növekedési előrejelzését is javította a testület, és arra figyelmeztetnek, hogy a bérnövekedés és a belső kereslet felfelé nyomhatja az inflációt és számottevően ronthatja a fizetési mérlegünk egyenlegét.
A tavaly őszi 3,4 százalékról 3,7 százalékra javította 2019-es magyar növekedési előrejelzését az Európai Bizottság , a 2020-as prognózist pedig 2,6-ról 2,8 százalékra emelték. A kedden megjelent friss elemzés szerint elsősorban a belső kereslet hajthatja a növekedést. Az export hozzájárulása viszont az eddiginél kisebb lehet, de ezt a jelek szerint ellensúlyozza a közösségi- és magánfogyasztás felpörgése.

Itt a brüsszeli figyelmeztetés: lassan a határait feszegeti Magyarország
A Bizottság kiemeli, hogy a fogyasztást elsősorban a foglalkoztatottság és a bérek emelkedése hajtotta már 2018-ban is, és ez várhatóan a következő két évben is folytatódik. A tavalyi 9,6 százalékról a béremelkedési ütem valamelyest lassulhat, de szerintük idén és jövőre is 6,5 százalék körül lehet. Ezzel párhuzamosan az egységnyi munkaerő költsége is emelkedhet évente 4 százalékkal.

A béremelkedéssel párhuzamosan a termelékenység továbbra sem indul erőteljes növekedésnek, a gépberuházások csökkenéséből pedig arra lehet következtetni, hogy a következő időszakban sem várható a termelékenység robbanásszerű emelkedése.

A javuló növekedési előrejelzés ellenére az Európai Bizottság szerint hosszabb távon lassulhat a bővülés üteme, mivel a belső kereslet lassan eléri korlátait, a külső oldalról pedig nem várható, hogy ezt ellensúlyozza az export. A bérek növekedése továbbra is meghaladhatja a termelékenység bővülését, miközben az emelkedő ingatlanárak miatt a lakosság jövedelmének egyre nagyobb részét költheti lakhatásra.

Az export oldaláról azt emelik ki, hogy a tervezett új feldolgozóipari beruházások ugyan javíthatják a kivitelt, ezt viszont ellensúlyozhatja a romló árversneyképességünk az emelkedő bérek miatt.

A munkaerő költségének emelkedése és a fogyasztás további élénkülése inflációs kockázatot hordoz a Bizottság szakemberei szerint, így a tavalyi 2,9%-ról 3,2%-ra gyorsulhat az áremelkedési ütem. A feldolgozatlan élelmiszerek és energiaárak nélkül számított inflációs ráta pedig ennél is magasabb, 3,9% lehet.

A Bizottság szerint 2019-ben a tavalyi 2,2%-ról ismét csökkenhet a költségvetés hiánya, a GDP 1,8%-a lehet, ami megegyezik a kormány várakozásaival. 2020-ra Brüsszelből 1,6%-os hiányt várnak, ami egy hajszállal magasabb csak a múlt heti konvergenciaprogramban szereplő 1,5%os kormányzati tervnél. A kormány nemrég bejelentett családvédelmi akcióterve az idén a GDp 0,1, jövőre pedig 0,5 százalékával emeli a hiányt, vagyis 2019-ben mintegy 35-40 milliárdos, 2020-ban pedig 170-200 milliárdos költséggel kalkulálhatunk.

Az államadósság az eddig vártnál gyorsabban csökkenhet, amiben szerepe lehet a tavalyi erőteljesebb esésnek is. Így az Európai Bizottság arra számít, hogy már az idei év végére 70% alá csökkenhet a GDP arányában a bruttó adósságunk, 2020 végén pedig 67,7 százalék lehet.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500