Aggódnak a december miatt a vendéglátósok, vásározók
Üzlet

Aggódnak a december miatt a vendéglátósok, vásározók

Portfolio

Minden harmadik hazai kisvállalkozás aggódik az ünnepi időszak bevételei miatt – derül ki a BÁV Zálog friss, reprezentatív országos kutatásából, amely a magyar kisvállalkozók pénzügyi mobilitását vizsgálta. Ez a félelem a korábbi járványügyi korlátozások által leginkább sújtott ágazatok körében a legerősebb. A vendéglátással foglalkozók még az átlagnál is nagyobb arányban tartanak a következő hetektől. A felmérés hangsúlyos megállapítása, hogy egy átmeneti pénzügyi probléma esetén a forrásbevonásra minden megoldási módot mérlegelnek a vállalkozók.

A kutatást a BÁV Zálog megrendelésére a Pulzus Média Kutató Kft. készítette 2021 októberében. Egyik legfontosabb megállapítása, hogy a járványügyi korlátozások által leginkább sújtott ágazatok körében a legerősebb a félelem az ünnepi időszak bevételei miatt,

  • a vendéglátóiparon túl
  • az idegenforgalmi
  • és a szórakoztatóipari cégeknek is több mint harmada érez így.

A kereskedelmi kisvállalkozók helyzetét kiemelik a kutatók: közülük ugyanis minden harmadik tekint aggódva az év végi időszakra, annak ellenére, hogy ez a szegmens az online értékesítésre való átállással már korábban is érdemben reagált a járványügyi korlátozásokra.       

A karácsonyi szezon (túl) sok szektorban meghatározó

A kutatásból és a vállalkozók válaszaiból arra lehet következtetni, hogy a hazai kisvállalkozások csaknem 40 százalékánál az ünnepi időszak rendkívül komoly befolyással bír a teljes pénzügyi évre. Míg az építőipar vagy a mezőgazdaság számára nem értékelődik fel ez az időszak, addig a vendéglátás és a kereskedelem területén akár kritikus is lehet a karácsonyi szezon sikere, mert ezekben a szektorokban minden második társaságnál az éves árbevétel tetemes része ekkor realizálódik. A szórakoztatóiparban sem sokkal jobb az arány, hiszen ott a válaszadók harmada számolt be hasonló kitettségről. 

báv zálogfiók arany eladása
Fotó: BÁV Zálog

Tény, hogy a likviditási gondoknak leginkább kitett szektor Magyarországon a turizmus és vendéglátás, ahol az idei év első hat hónapjában 190 felszámolási eljárás indult, 36 százalékkal több 2019 azonos időszakához képest. Az ezekben a meglehetősen bizonytalan szektorokban dolgozók attól tartanak leginkább, hogy a járványügyi helyzet miatt a nagyobb forgalmat hozó év végi események, vásárok elmaradhatnak, kisebb lesz a látogatottságuk, vagy ügyfeleik visszafogják kiadásaikat. A vendéglátásban érintettek csaknem fele adott hangot ennek a félelmének, de a szórakoztatóipari és az idegenforgalmi cégek közel 40%-a is tart egy ilyen forgatókönyvtől.

Összességében a cégek háromnegyede számol a tavalyinál kevesebb forgalommal.

Októberben 6,5%-os volt az infláció Magyarországon, ezzel bő 9 éves csúcsra szökött a pénzromlás üteme. Nem meglepő tehát, hogy az infláció hosszabb távon fennálló gyorsulásától szinte a teljes kisvállalkozói kör tart. Kétharmaduk úgy látta, hogy ebből fakadóan lehetnek a jövőben likviditási problémáik. Közel ilyen súlyú nehézségnek látják a lehetséges járványügyi korlátozásokat és az ebből származó bizonytalan gazdasági környezetet is.

A BÁV Zálog tapasztalatai szerint nem csak a karácsonyi időszak a megterhelő a vállalkozások számára.

„A BÁV zálogfiókjaiban a tavasztól őszig tartó időszakban, főleg a betakarítás idején gyakran megfordulnak a mezőgazdaságban dolgozó kisvállalkozók is, ők a késedelmes fizetések miatt kerülnek átmeneti pénzzavarba. Forgalmasabb az áfafizetési határidő előtti időszak is, ahol szintén a késedelmes fizetés elkerüléséhez kell rövid időre előfinanszírozni. A vendéglátás és a szórakoztatóipar szempontjából a nyári időszak is erős, amikor egy-egy fesztivál bevételére számítva kell előkészülni, kifizetni a helybérletet, a szükséges árukészletet. Az sem ritka, hogy egy hirtelen jött üzleti lehetőségbe vágnak bele a zálogkölcsön segítségével - mondta el a Portfolio kérdésére Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója. 

dandé imre, a báv zálog vezérigazgatója
Dandé Imre Fotó: Báv Zálog

Ha van nyertes, akkor a pénzügyi tudatosság lehet az

A felmérésének hangsúlyos megállapítása, hogy egy átmeneti pénzügyi probléma esetén a forrásbevonásra lényegében minden megoldási módot mérlegelnek a válaszadók. A családi, baráti kölcsön, a banki hitel, a hitelkártya megterhelése mellett a zálogkölcsön is szerepel a palettán. A zálogkölcsön iránti bizalom erősödésére utal, hogy a válaszadók tizede már élt ezzel a lehetőséggel vagy nyitott ilyen jellegű forrásbevonásra. A válaszok azt is elárulják, hogy a magyar kisvállalkozások 65%-a igyekezne elkerülni a további eladósodást, hosszú távú hitelek törlesztését.


Vállalkozó ügyfeleinket az 1 millió forint fölötti hitelösszeg jellemzi. Ezek leginkább a budapesti prémium- és órazálogban, illetve a megyeszékhelyeken lévő fiókokban gyakoriak

– érzékeltette a helyzetet az igazgató. Dandé Imre ugyanakkor hozzátette azt is, hogy ügyfeleik gyakorlatilag mindig kiváltják beadott zálogtárgyukat, amely leginkább erre a célra vásárolt aranytömb, ékszer, márkás óra. Mivel kifejezetten rövidtávú likviditási problémáikat oldják meg (például a bérfizetés), ezért rövidebb futamidőt választanak. A Pulzus Média kutatásának eredményeit megerősíti a BÁV Zálog saját országos fiókhálózatában végzett felmérésének eredménye is: a fiókjaikba rendszeresen betérő kisvállalkozók elsősorban az építőiparban, kereskedelemben, vendéglátásban érdekeltek.

Leginkább a késedelmes kifizetések miatt kerülnek pénzzavarba, és a felvett összeget bérfizetésre használják fel.

Emellett gyakori ok a működéshez szükséges árukészlet előfinanszírozása, de nem ritka a hirtelen jött üzleti lehetőség kiaknázására felvett zálogkölcsön sem. Bár a kisvállalkozók körében leggyakoribb az 1-2 milliós kölcsönösszeg, de időnként előfordul akár 10 milliós kölcsönigénylés is. Az utóbbi egy évben a legmagasabb zálogkölcsön 17 millió forint volt.

Optimisták a turizmusban dolgozók

A kutatás szerint a 2022-es évvel kapcsolatban a legoptimistább ágazat az idegenforgalom, 57 százalék nagyobb bevételre számít jövőre. A válaszadók 62%-a úgy véli, a pénzügyi megtakarítások növelése elengedhetetlen lesz, emellett a kisvállalkozók fele költségcsökkentéssel is tervez.

A cikk megjelenését a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. támogatta.

Címlapkép: BÁV Zálog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve