Újabb bankot menthetnek ki, reagálnak a tőzsdék

Portfolio
A Silicon Valley Bank múlt heti csődje után ma is folytatódik a turbulens kereskedés a világ tőzsdéin, a vezető európai indexek ma reggel felpattantak a hírre, miszerint a Credit Suisse mentőövet kap, de napközben látványosan lendületet vesztettek, hogy aztán mégis jelentős pluszban zárják a napot. A magyar tőzsdén lejtmenet bontakozott ki csütörtökön, bepótolva a tegnapi kereskedési szünetet. A nap egyik legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése és Christine Lagarde jegybankelnök tájékoztatója volt, az EKB az előzetes várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatemelést jelentett be.

Ami a tengerentúli helyzetet illeti, egyelőre nagy optimizmussal zsákolják a befektetők a részvényeket, de mint megtanulhattuk az elmúlt napok mozgásaiból, ez még nem feltétlenül azt jelenti, hogy végig a vevők maradnak majd fölényben. Fűti az otimizmust a hír, hogy a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley is éppen tárgyalásokat folytathat a bajba jutott First Republic Bank esetleges tőkeinjekciójáról.

Remekül sikerült a zárás

A nap végéig kitartott a lendület az amerikai tőzsdéken, a Dow 1,2 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 1,8 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 2,5 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Megszólalt a bankcsődöt megjósoló befektető a válság várható alakulásáról

William Martin nemrég a Silicon Valley Bank összeomlása által előidézett, és ezekben a napokban is formálódó bankválság "nagy shortolójaként" lett ismert. A stratéga most elmondta, hogy szerinte milyen következményei lesznek az SVB bedőlésének.  

Megszólalt a bankcsődöt megjósoló befektető a válság várható alakulásáról

89 000 eurós üzletet kötött a Masterplast

A Masterplast a Masterplast Italia 95,5 százalékos részesedéssel rendelkező tagjává válik.

89 000 eurós üzletet kötött a Masterplast

Kitart az emelkedés

A kereskedés utolsó órájába fordulva továbbra is jó a hangulat az amerikai tőzsdéken, a Dow 1 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 1,6 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig már 2,4 százalékos pluszban van.

Mégsem veszi meg a Credit Suisse-t az UBS

A JPMorgan elemzői korábban három lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel a Credit Suisse számára, ezek közül szerintük a legnagyobb esélye annak volt, hogy eladják a nagybankot - mint most kiderült, a felvásárlásos szcenáriót nem kultiválja sem a svájci vállalat, sem a vevőként fellépni vélt UBS.  

Mégsem veszi meg a Credit Suisse-t az UBS

Újabb bank kimentésére lehet szükség, már folynak a tárgyalások

A First Republic Bank közös kimentéséről tárgyalnak a legnagyobb amerikai bankok, az ügylet magában foglalhatna egy jelentős tőkeinjekciót a bajba jutott hitelező számára, közölték a The Wall Street Journal-al az ügyet ismerő személyek. A hírre megugrott a bajban lévő vállalat részvényárfolyama.

Újabb bank kimentésére lehet szükség, már folynak a tárgyalások

Remek a hangulat a tengerentúlon

Egyre feljebb és feljebb kúsznak a vezető tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,9 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 1,5 százalékos pluszban van, a Nasdaq pedig 2,1 százalékkal került feljebb.

Fűti az otimizmust a hír, hogy a Wall Street Journal beszámolója szerint több nagybank, köztük a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley is tárgyalásokat folytatnak a bajba jutott First Republic Bank esetleges tőkeinjekciójáról. A lap által idézett források szerint lehetséges akár a teljes felvásárlás is, bár ezt az utat valószínűtlennek tartották a megkérdezettek.

Két százalék feletti mínuszban zárt a BUX

Két százalék feletti eséssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a BUX index, miután az OTP és a Mol is komolyabb esést szenvedett el.

Két százalék feletti mínuszban zárt a BUX

A nap végére feltámadtak az európai tőzsdék

A nap végére, az amerikai tőzsdei emelkedéssel párhuzamosan ismét lendületbe jöttek a vezető európai indexek, a záráshoz közeledve a DAX 1,5 százalékos, a CAC-40 pedig 2,1 százalékos pluszban jár.

Közel 5 százalékos mínuszban járt az OTP

Egyre lejjebb ütik az OTP részvényeit, már közel 5 százalékos mínuszban áll a hazai bankpapír.

Közel 5 százalékos mínuszban járt az OTP

Pluszba fordultak az amerikai indexek

A mínuszos nyitást követően pluszba fordultak az irányadó amerikai indexek.

Pluszba fordultak az amerikai indexek

Akvizíciót jelentett be az Akko Invest

Akvizíciót jelentett be az Akko Invest, amit saját részvényekből finanszíroz a vállalat.

Akvizíciót jelentett be az Akko Invest

Ma is kivégeznek egy amerikai bankrészvényt

Az amerikai tőzsdéken eséssel indul a nap, a Dow 0,6 százalékos, az S&P 500 0,4 százalékos, a Nasdaq 0,2 százalékos mínuszban nyitott.

Az amerikai pénzügyi szektorban ma is találni zuhanó papírokat, a First Republic Bank árfolyama több mint 35 százalékot esett, történelmi mélypontra. A vállalatot két hitelminősítő is leminősítette bóvli kategóriába és a Bloomberg értesülései szerint vizsgálják a stratégiai lehetőségeiket, akár a cég eladását is. Egy másik regionális bank, a PacWest Bancorp árfolyama is közel 14 százalékot esett.

Így reagáltak az EKB döntésére a tőzsdék

Az EKB kamatdöntésére megütötték az európai tőzsdéket, a reggeli plusz szinte teljesen elolvadt a DAX indexnél.

A reggeli helyzettel ellentétben az európai tőzsdékre általánosságban sem lehet már mondani, hogy jó lenne a hangulat, a vezető indexek felemás elmozdulásokat mutatnak.

A BUX indexet a gyengébben teljesítő között találjuk, csak a lengyel piac esett nagyobbat.

Bankcsőd: nem mindegyik európai bank van biztonságban az EKB szerint

Az EKB alelnöke, Luis de Guindos szerint néhány európai bank nincs biztonságban a Silicon Valley Bank bedőlésének hatásaitól – írja a Bloomberg.

Bankcsőd: nem mindegyik európai bank van biztonságban az EKB szerint

Itt az EKB kamatdöntése: a bankcsődök nem riasztották meg a jegybankot

Az Európai Központi Bank mai ülésén 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, azaz kitartott a februárban előrejelzett emelési mértéknél. Ez alapján az látszik, hogy a jegybank egyelőre nem riadt meg az európai és amerikai befektetőket látványosan aggasztó bankcsődöktől. Christine Lagarde jegybankelnök 14:45-kor tart sajtótájékoztatót.

Itt az EKB kamatdöntése: a bankcsődök nem riasztották meg a jegybankot

Beindult az esés az OTP piacán

Délután ismét beindult az esés az OTP piacán, már közel 4 százalékos mínuszban jár a bankpapír, magával rántva a BUX indexet is, amely 1,7 százalékkal értékelődött le.

Már nem csak az OTP, a Mol is lefelé húzza a BUX indexet

Miközben az európai tőzsdéken kitartanak a pluszok, a BUX változatlanul 1 százalékos mínuszban áll, miután az OTP és a Mol is esik a blue chipek közül.

Már nem csak az OTP, a Mol is lefelé húzza a BUX indexet

6 milliárd forintos kölcsönt törlesztett elő az Alteo

Előtörlesztette az Alteo a Wallis Asset Managementtől novemberben kapott 6 milliárd forintos kölcsönt – tette közzé az Alteo.

6 milliárd forintos kölcsönt törlesztett elő az Alteo

Tovább vették kedvenc részvényüket Warren Buffették

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway öt hónapos szünet után tovább vásárolta az Occidental Petroleum részvényeit, a mostani tranzakciókkal együtt pedig már 23,1 százalékra növekedett a vállalat részesedése az olajtársaságban - írja a Reuters.

Tovább vették kedvenc részvényüket Warren Buffették

Európába is begyűrűzött a félelem - Hány élete maradt még a Credit Suisse-nek?

Vészhelyzeti mentőövet dobott a Credit Suisse-nek a svájci jegybank, aminek most úgy tűnik, a befektetők is örülnek, a bank jelentős pluszban nyitott ma reggel. Vannak azonban még csontvázak abban a szekrényben és a svájci nagybank elhasznált már pár életet.

Európába is begyűrűzött a félelem - Hány élete maradt még a Credit Suisse-nek?

Az megvan, hogy az OTP akkora, mint a második legnagyobb svájci bank?

Az elmúlt napokban megrendült a befektetői bizalom a második legnagyobb svájci bankban, a Credit Suisse-ben (CS), az árfolyam nagyot esett, ezzel pedig egy rövid pillanatra kisebb lett a bank kapitalizációja, mint az OTP piaci értéke. Ettől még a svájci bank szinte minden paraméterében (na jó, a profitban nem) nagyobb, mint a magyar bankcsoport, csak éppen a tőkepiacon ez nem tükröződik.

Az megvan, hogy az OTP akkora, mint a második legnagyobb svájci bank?

Nordtelekom részvények miatt csapott le az MNB, 15 millió forintos bírság lett a vége

Az MNB 14,9 millió forint bírságot szabott ki a Beltáv Vagyonkezelő Kft.-re a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet megsértéséért. Bár a társaság az érintett kibocsátó egyik vezetőjével szoros kapcsolatban álló személynek minősült, mégsem jelezte a tőzsdei cégnek és a jegybanknak, hogy a kibocsátó értékpapírjaival kötött ügyletei meghaladták a jogszabályi küszöbértéket.

Nordtelekom részvények miatt csapott le az MNB, 15 millió forintos bírság lett a vége

Kezd elfáradni Európa is

Veszítenek a lendületből az irányadó európai indexek, de továbbra is pluszban állnak a szerdai záróértékhez képest, a DAX és a CAC-40 a nyitásban látott 1 százalék feletti plusz után már csak 0,5 és 0,6 százalékos erődösénél jár.

30 százalékos plusszal nyitott a Credit Suisse részvénye a mentőöv hírére

Azt követően, hogy tegnap történelmi mélypontra zuhant a Credit Suisse árfolyama, ma reggel 30 százalékos pluszba ugrott a papír a hírre, miszerint a svájci jegybank mentőövet dob a cégnek, aminek keretein belül fel is vesz egy jelentős hitelt a bank.

30 százalékos plusszal nyitott a Credit Suisse részvénye a mentőöv hírére

Emelkedik Európa, szárnyal a Credit Suisse

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék, a Stoxx 600 index 1 százalékot erősödött a nyitást követő percekben a bankpapírokkal az élen, de az energetikai és a kiskereskedelmi szektor indexét is a felülteljesítők között találjuk.

A mai felpattanás mögött a Credit Suisse-nek biztosított mentőöv áll, ennek megfelelően a svájci bank részvényei is szárnyalnak ma azután, hogy tegnap történelmi mélypontra zuhant a papírok árfolyama. A Credit Suisse 30 százalékos erősödéssel indította a kereskedést.

Nem ússza meg a magyar tőzsde az esést, hiába javul ma már a hangulat

Miközben az európai tőzsdéken emelkedésekkel indul a nap, a magyar részvénypiac esik, lereagálva a szerdai kereskedési szünnapunkon kibontakozó globális lejtmenetet.

Nem ússza meg a magyar tőzsde az esést, hiába javul ma már a hangulat

Esik az OTP

Eséssel nyit a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékos csökkenéssel kezdte a napot. A blue chipek közül az OTP részvényei teljesítenek a leggyengébben, 3 százalékos mínuszban áll a bankpapír, miközben a Mol emelkedik 0,4 százalékot. A Richter 0,3 százalékot, a Telekom 0,1 százalékot esett.

Eladja egyik cégét az SAP

Eladja a Qualtrics-ben birtokolt tulajdonrészét az SAP, a fogyasztói és ügyfélélmény menedzsment szoftvert fejlesztő cégből az SAP 423 millió darab részvényét a Silver Lake és a CPP Investments veszi meg 7,7 milliárd dollárért.

Eladja egyik cégét az SAP

Bemutatta a ChatGPT kihívóját a kínai Google

A kínai Google-ként is ismert Baidu csütörtökön végre bemutatta a sokak által várt, mesterséges intelligenciával működő chatbotját, az Ernie Botot, amelyen a cég már évek óta dolgozik - írja a Reuters.

Bemutatta a ChatGPT kihívóját a kínai Google

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,9 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 0,7 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,4 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 2,04 százalékot esett, a Hang Seng 2 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,15 százalékkal került feljebb.
  • Az európai tőzsdéken azonban már emelkedés jöhet csütörtök reggel, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 1,42 százalékot emelkedhet, a CAC 1,23 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,8 százalékkal kerülhet feljebb.
  • A felpattanás mögött az állhat, hogy a Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket.

  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,01 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,06 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,14 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma az USA-ban közlik a lakásépítési engedélyeket, ami a monetáris politika szempontjából fontos. Sokkal fontosabb esemény viszont az EKB kamatdöntő ülése. Az utána következő sajtótájékoztatóra is figyelni kell, Lagarde elnök ugyanis elmondhat valamit a jegybank terveiről a következő ülésekre.

2023. március 13. -március 19. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 14. kedd 8:30 MNB Statisztikai mérleg febr.
március 14. kedd 8:30 KSH Építőipar jan.
március 14. kedd 8:30 KSH Ipar (második becslés) jan.
március 14. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 16. csütörtök 8:30 MNB Pénzforgalmi táblakészlet Q4
március 17. péntek 8:30 MNB Fizetési mérleg jan.
március 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
Nemzetközi makrogazdaság
március 14. kedd 8:00 UK Munkanélküliség jan.
március 14. kedd 8:00 EU Ecofin-ülés  
március 14. kedd 13:30 USA Infláció febr.
március 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem febr.
március 15. szerda 11:00 EU Ipar  jan.
március 15. szerda 13:30 USA Kiskereskedelem febr.
március 16. csütörtök 13:30 USA Lakásépítési engedélyek febr.
március 16. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
március 16. csütörtök 14:45 EU Christina Lagarde sajtótájékoztatója  
március 17. péntek 11:00 EU Infláció (felülvizsgált) febr.
március 17. péntek 15:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 12,0 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 4,5 százalékos eséssel a BUX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 14,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 11,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 6,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 874,57 -0,9% -2,8% -6,6% -3,8% -5,0% 28,1%
S&P 500 3 891,93 -0,7% -2,5% -6,2% 1,4% -8,7% 41,7%
Nasdaq 12 251,32 0,4% 0,3% -3,4% 12,0% -9,0% 74,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 229,48 0,0% -4,3% -1,0% 4,3% 7,4% 24,9%
Hang Seng 19 539,87 1,5% -2,6% -6,1% -1,2% 6,1% -38,0%
CSI 300 3 986,9 0,1% -1,2% -3,3% 3,0% 0,1% -2,7%
Európai részvényindexek              
DAX 14 735,26 -3,3% -5,7% -5,0% 5,8% 5,9% 19,4%
CAC 6 885,71 -3,6% -6,0% -5,7% 6,4% 8,4% 30,7%
FTSE 7 344,45 -3,8% -7,4% -8,2% -1,4% 2,4% 2,9%
FTSE MIB 25 565,84 -4,6% -8,4% -7,1% 7,8% 8,8% 12,6%
IBEX 8 759,1 -4,4% -7,5% -5,8% 6,4% 6,4% -9,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 807,29 0,0% -3,1% -9,6% -4,5% -2,6% 7,5%
ATX 3 148,43 -6,3% -11,5% -9,2% 0,7% -1,8% -8,0%
PX 1 312,14 -3,2% -6,9% -6,7% 9,2% 0,8% 17,6%
WIG20 56 844,08 -2,6% -7,0% -6,2% -1,1% -6,3% -7,1%
Magyar blue chipek              
OTP 9 900 0,0% -2,5% -12,2% -2,1% -17,8% -15,6%
Mol 2 460 0,0% -6,1% -12,0% -5,5% -5,0% -18,3%
Richter 7 350 0,0% -2,1% -7,4% -11,4% 2,9% 32,0%
Magyar Telekom 387 0,0% -1,4% 6,2% 14,2% -1,8% -12,7%
Nyersanyagok              
WTI 67,51 -5,2% -11,8% -14,1% -15,9% -30,0% 10,4%
Brent 74,9 -3,3% -9,5% -12,2% -11,8% -24,5% 15,1%
Arany 1 929,14 1,3% 6,0% 5,2% 6,3% 0,2% 46,5%
Ezüst 21,93 0,3% 9,3% 1,3% -7,7% -12,0% 33,6%
Devizák              
EURHUF 400,0750 2,4% 5,8% 5,1% -0,1% 7,6% 28,5%
USDHUF 379,7760 4,2% 5,9% 6,6% 1,2% 12,1% 50,3%
GBPHUF 452,8149 2,6% 6,5% 5,8% 0,2% 2,6% 28,4%
EURUSD 1,0535 -1,8% -0,2% -1,3% -1,3% -4,0% -14,5%
USDJPY 134,3300 0,0% -1,9% 0,0% 0,8% 13,6% 26,7%
GBPUSD 1,2031 -1,0% 1,6% 0,2% 0,0% -7,9% -13,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 24 368 -1,5% 12,3% 0,1% 46,8% -38,0% 194,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,48 -5,1% -12,5% -8,9% -9,1% 61,2% 23,3%
10 éves német állampapírhozam 2,12 -13,6% -19,8% -13,2% -17,3% 635,8% 268,5%
10 éves magyar állampapírhozam 8,81 0,0% -0,9% 6,1% -4,8% 47,8% 222,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: xPACIFICA

Szétverték a svájci nagybankot, most vészhelyzeti mentőövet dobtak nekik

A Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket - írja a Reuters.

Szétverték a svájci nagybankot, most vészhelyzeti mentőövet dobtak nekik

Szétvert forint, zuhanó részvények - Csúnya esésből maradtunk ki, míg mi március 15-öt ünnepeltük

Nem állt meg az élet a világ tőzsdéin míg nálunk a március 15-i ünnepségek zajlottak, miközben a magyar tőzsde zárva volt, az európai és az amerikai részvénypiacok masszív esésbe kapcsoltak, a forintot is megütötték. Ha az alapján kellene megmondani, mi lesz csütörtökön a magyar részvényekkel, az OTP-vel vagy a Mollal, hogy a régiónkban, mondjuk az osztrák és a lengyel piacon mi történt, akkor nem sok jót jósolnánk a magyar papíroknak. Az aggodalmakat valamelyest enyhítheti, hogy az amerikai részvénypiacokat valamennyire visszahúzták szerdán, és csütörtök reggel a határidős piacok éppen felfelé mutatják az irányt.

Szétvert forint, zuhanó részvények - Csúnya esésből maradtunk ki, míg mi március 15-öt ünnepeltük

Csúnyán alakult a nap a tőzsdéken, de Amerika végül elkerülte a súlyos mínuszokat

Komoly emelkedéssel zártak tegnap az amerikai és európai piacok, de ennek vége: az európai indexek mély visszaeséssel zártak és a tengerentúlon is megjelentek a mínuszok. A Credit Suisse történelmi mélypontra került. A magyar tőzsde a március 15-i ünnep miatt ma nem tart nyitva, és fontos adatközlést sem várunk idehaza. Nem úgy külföldön, ahol az EU-ból, az USA-ból is konjunktúraadatok érkeztek, a legfontosabb piacmozgató tényezők viszont ma is az amerikai bankrendszerről szóló hírek lehetnek. Emellett a piac már készülhet a holnap EKB-kamatdöntésre is.

Csúnyán alakult a nap a tőzsdéken, de Amerika végül elkerülte a súlyos mínuszokat

Kiszivárgott: az EKB-t nem hatotta meg a bankcsőd, tovább durvulnak a héten

Az Európai Központi Bank a bankrendszerre nehezedő nyomás ellenére kitart az 50 bázispontos emelés mellett holnap, mivel az inflációt továbbra is túl magasnak értékelik, és a következő évekre is tartósan magas inflációval számolnak – írja a Reuters központi banki forrásokra hivatkozva.

Kiszivárgott: az EKB-t nem hatotta meg a bankcsőd, tovább durvulnak a héten

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF