Csúnya ügy a Nestlénél: cukrot adtak a bébi tápszerekhez a szegényeb országokban
Üzlet

Csúnya ügy a Nestlénél: cukrot adtak a bébi tápszerekhez a szegényeb országokban

Portfolio
Egy jelentés szerint a Nestlé, a világ legnagyobb fogyasztási cikkeket gyártó vállalata cukrot és mézet ad a szegényebb országokban értékesített tápszerekhez és gabonapelyhekhez, miközben fő európai piacain a kisgyermekeknek szánt tápszerekben nincs hozzáadott cukor – írja a The Guardian.

A Public Eye, egy svájci oknyomozó szervezet emberei a Nestlé Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában értékesített bébiétel-termékeiből küldtek mintákat egy belga laboratóriumba vizsgálatra.

Az eredmények és a termékcsomagolások vizsgálata

szacharóz vagy méz formájában hozzáadott cukrot mutatott ki a Nido, egy egyéves és idősebb csecsemőknek szánt tejkészítmény márka, valamint a Cerelac, egy hat hónapos és kétéves kor közötti gyermekeknek szánt gabonapehely mintáiban.

A Nestlé fő európai piacain, beleértve az Egyesült Királyságot is, a kisgyermekeknek szánt tápszerekben nincs hozzáadott cukor. Míg az idősebb kisgyermekeknek szánt egyes gabonapelyhek hozzáadott cukrot tartalmaznak, a hat hónapos és egyéves kor közötti csecsemőknek szánt termékekben nincs ilyen.

Laurent Gaberell, a Public Eye mezőgazdasági és táplálkozási szakértője elmondta: "A Nestlének véget kell vetnie ennek a veszélyes kettős mércének, és a világ minden részén fel kell hagynia a cukor hozzáadásával a három év alatti gyermekeknek szánt termékekben."

Az elhízás mindeközben egyre nagyobb problémát jelent az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Afrikában az Egészségügyi Világszervezet szerint 2000 óta közel 23%-kal nőtt az öt év alatti túlsúlyos gyermekek száma. Világszerte több mint 1 milliárd ember él elhízással.

A WHO európai régióra vonatkozó iránymutatásai szerint a három év alatti gyermekek számára készült élelmiszerekben nem szabad hozzáadott cukrot vagy édesítőszert használni.

Bár más régiókra vonatkozóan nem készültek külön iránymutatások, a kutatók szerint az európai dokumentum a világ más részein is ugyanúgy érvényes.

Dr. Nigel Rollins, a WHO egészségügyi tisztviselője szerint az eredmények "olyan kettős mércét képviselnek, amely nem igazolható".

A hat hónapos és idősebb csecsemőknek szánt kekszízű gabonapelyhek Szenegálban és Dél-Afrikában 6 g hozzáadott cukrot tartalmaztak minden adagban - állapították meg a kutatók. A Svájcban értékesített ugyanezen termékben nincs. Az Indiában értékesített Cerelac termékek vizsgálata átlagosan több mint 2,7 g hozzáadott cukrot mutatott ki minden adagban.

Brazíliában, ahol a Cerelac Mucilon néven ismert, nyolc termékből kettőben nem találtak hozzáadott cukrot, a másik hat adagonként közel 4 g cukrot tartalmazott. Nigériában az egyik vizsgált termékben 6,8 g volt.

A Nestlé világszerte több mint 4,1 milliárd dolláros kiskereskedelmi forgalmat bonyolító Nido márka termékeinek vizsgálata is jelentős eltéréseket mutatott a cukortartalomban.

A Fülöp-szigeteken a kisgyermekeknek szánt termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Indonéziában azonban a Dancow néven forgalmazott Nido bébiételek mindegyike 100 gramm termékenként körülbelül 2 g hozzáadott cukrot tartalmazott méz formájában, azaz 0,8 g-ot adagonként. Mexikóban a három, kisgyermekeknek szánt Nido termék közül kettő nem tartalmazott hozzáadott cukrot, a harmadik azonban adagonként 1,7 g-ot. A Dél-Afrikában, Nigériában és Szenegálban értékesített Nido Kinder 1+ termékek mindegyike közel 1 g cukrot tartalmazott adagonként, áll a jelentésben.

A Nestlé szóvivője az adatok kapcsán azt mondta: "Hiszünk a kisgyermekeknek szánt termékeink táplálkozási minőségében, és prioritásként kezeljük a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez igazodó, kiváló minőségű összetevők használatát".

Elmondta, hogy a bébiételek "szigorúan szabályozott" kategóriájában a Nestlé mindig betartotta "a helyi előírásokat vagy a nemzetközi szabványokat, beleértve a címkézési követelményeket és a cukrokat is magában foglaló szénhidráttartalomra vonatkozó határértékeket", és a termékeiben lévő összes cukrot - beleértve a mézből származókat is - feltüntette.

Elmondta, hogy a vállalat az elmúlt évtizedben világszerte 11%-kal csökkentette a hozzáadott cukrok összmennyiségét a csecsemőcukor-portfóliójában, és folytatja a termékek újratervezését a további csökkentés érdekében.

Címlapkép forrása: Nestlé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde