Az EU-n belül Szlovákiában az egyik legmagasabb azon halálesetek aránya, amelyek oka megelőzhető és kezelhető lett volna, miközben a nem fertőző betegségek megelőzésére fordított kiadások továbbra is a legalacsonyabbak között vannak az országban.
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) ma közzétette legfrissebb listáját a lehetséges rákkeltő anyagokról. A korábban már megjelent előrejelzésnek megfelelően, az aszpartám is felkerült erre a listára, az IARC az aszpartámot az emberre nézve lehetséges rákkeltőnek minősítette.
Nem mindenkinek kellene multivitamint szednie. Bizonyos helyzetekben ezek hasznosak lehetnek, de más esetekben veszélyes tápanyaghiányhoz vagy egyensúlyhiányhoz vezethetnek - írja a National Geographic.
Csodagyógyszerként emlegetnek világszerte egy elhízás elleni készítményt, a klinikai vizsgálatok szerint már egyetlen adag 15%-os testsúlyvesztést eredményez. Mindez szép és jó, csakhogy a gyártó is elismeri: ha valaki leáll a gyógyszerrel, hamar visszaszedi a leadott felesleget, sőt, akár még többet is. Úgy tűnik, nemcsak egy egész életre függővé tesz, de meg is kérik az árát.
Akármit is gondolunk a húsfogyasztásról, tény, hogy klímavédelmi, egészségügyi, állatjóléti szempontok miatt egyre inkább terjed a húsmentes, vagy legalábbis több növényi alapanyagot felhasználó étrend, különösen a fiatalabbak körében. A világ még sokáig, talán soha nem lesz vegetáriánus, de a változatos, a növényekre nagyobb hangsúlyt fektető étkezés az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne a szakértők szerint.
Egy új tanulmány szerint az emberi táplálkozással kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátás 2100-ig csaknem 1 Celsius-fokkal járulhat hozzá a felmelegedéshez.
Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn.
A flavonolok képesek lassítani a memória hanyatlását egy friss kutatás szerint - írja az Infostart. A zöldségekben, gyümölcsökben, teában és kávéban megtalálható flavonolok fogyasztása számszerűsíthető eredményt ad: akik a legtöbbet fogyasztják ezekből, azoknál 0,4 egységgel lassabban következett be memóriaromlás, mint azoknál, akik a vizsgált csoportban a legkevesebb flavonolt fogyasztották.
Nem világos, hogy pontosan honnan ered az a mítosz, miszerint az embereknek napi nyolc pohár vizet kell inniuk, de az állítást egy mostani kutatással cáfolnák meg a tudósok. Egy nemrég megjelent tanulmányban minden eddiginél pontosabb becslést adtak azzal kapcsolatban, hány pohár vizet érdemes inni a mindennapokban – derült ki a sciencealert.com cikkéből.
Negyven éves kor felett már tudatosan tervezni kell a hosszú és egészséges életért, de már apró változtatásokkal is javítható az életminőség. Sőt, a megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással akár 4-6 évvel növelhetők a várható életkilátások - hívták fel a figyelmet a Dr. Rose Magánkórház professzorai és főorvosai egy kerekasztal beszélgetés keretében.
Miután Oroszország megszállta a csernobili, és múlt héten a zaporizzsjai atomerőművet, az emberek pánikba estek és elkezdték felvásárolni a jódot tartalmazó tablettákat, újabban pedig a túlélőcsomagokért nőtt meg Európa-szerte a kereslet - írja az Új Szó.
Érdekes kutatási eredményről számolt be a napokban a sciencealert.com, az eredmények azt mutatták meg, hány évvel lehet növelni a várható élettartamot, ha elkezdünk egészségesebb módon táplálkozni. Még azt is összefoglalták a szerzők, hogy miből mennyit érdemes enni.
Új, kifejezetten a 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.
A világ legnagyobb élelmiszergyártó cége, a Nestlé, belső dokumentumokban elismerte, hogy termékeinek több mint 60%-a nem esik az egészségesnek mondott kategóriába és néhány termékük soha nem is fog, bármennyire is igyekeznek átalakítani azokat – számol be a hírről a Financial Times.
Kapcsolatot talált a rendszeres húsfogyasztás és a nem daganatos betegségek hosszú sora között egy nagy létszámmal végzett brit kutatás.
Évente fejenként 65 kg élelmiszerhulladékot termel a lakosság Magyarországon. A kukában landoló ételek legalább felének nem kéne erre a sorsra jutnia, ha nagyobb figyelmet fordítanánk rá, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert. Mint mindenben, a koronavírus járvány a vásárlási, táplálkozási és hulladékkezelési szokásainkban is változást hozott. Már csak az a kérdés, több vagy kevesebb élelmiszert pazarlunk el a pandémia hatására, és hogy ez a változás tartós lesz-e. Ennek kapcsán készít felmérést a Pénzcentrum.
Még mindig tart az októberben indult kötelezettségszegési eljárás.
Hírfolyamunk az ukrajnai háborúról percről percre.
Johnson hónapok óta halogatja a döntést.
Nem lövöldözünk egymás hajóira, még vízágyúval sem.
Többek között erről volt szó a keddi Checklistben.
Többek között erről volt szó a hétfői Checklistben.
Többek között erről volt szó a pénteki Checklistben.