Az élelmiszerpazarlás mára a világ egyik legégetőbb problémájává vált. Európában például évente nagyjából 60 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, ami egy főre vetítve nagyjából 132 kilogrammnyi pazarlást jelent. Mindez azért is különösen aggályos, mert jelenleg az Európai Unió területén 55 millió ember szenved az elégtelen táplálkozástól, sőt félő, hogy ez a szám az elmúlt időszakban tapasztalt társadalmi, gazdasági és éghajlati krízisek miatt csak még tovább nőhet. Hogy mi vezetett idáig és mire volna szükség a változáshoz, arról beszélt az Alapvetés podcast műsorában Lippai Laura, a Maradék nélkül program munkatársa és Perepelica Kirill, a Munch társalapítója.
Robert F. Kennedy Jr. egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az új amerikai táplálkozási irányelvek mindössze négy oldalasak lesznek, és az egészséges, teljes értékű ételek fogyasztását fogják javasolni.
Egy New York-i kozmetikai bőrgyógyász, Dr. Michele Green szerint egyre több - Ozempic fogyasztószert használó - páciensnél tapasztalható egy mellékhatás, az úgynevezett "Ozempic száj" jelenség. A hollywoodi a celebek körében is népszerű fogyasztószer nem kívánt mellékhatása, hogy a gyors súlyvesztés következtében jelentős térfogatcsökkenés következik be az arc egyes területein is - tudósított a Daily Mail.
Egy nemzetközi tanulmány szerint a nagy mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) fogyasztása növeli a korai halálozás kockázatát, ami újabb felhívást jelent az ilyen élelmiszerek szigorúbb szabályozására - írta a The Guardian.
Egy új kutatás szerint a bélbaktériumok által termelt toxin gyermekkori hatása hozzájárulhat a vastagbélrák növekvő előfordulásához az 50 évnél fiatalabb felnőtt korosztályok körében – írja a The Guardian.
Egy Harvard által vezetett kutatás több mint 100 ezer amerikai étkezési szokásait követte nyomon évtizedeken át, és megállapította, hogy az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges öregedésben - számolt be a CNN.
Egy rádióműsorban osztotta meg az egészséges életvitellel kapcsolatos tanácsait a világ legnépesebb országának, Indiának a 74 éves miniszterelnöke, és többek között az étolajfogyasztás visszafogását javasolta az elhízás elleni küzdelemben.
Egy új svéd kutatás szerint bizonyos kávékészítési módszerek (például a kávéautomaták) növelhetik az italban található úgynevezett "rossz koleszterin" (LDL) tartalmát. A szakértők vizsgálatai szerint a filteres technikával készített kávéban jóval kevesebb a káros vegyületek aránya, így a rendszeres kávéfogyasztóknak célszerű lehet áttérnie erre a módszerre - írta meg a ScienceAlert.
Az 5 mm-nél kisebb mikroműanyagok gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak a Földön, a folyóktól és a tavaktól kezdve a talajokon át egészen az elfogyasztott ételekig és az ivóvízig. A szervezetünkbe jutó plasztikdarabkák a szívben, vérben, izomrostokban és az anyatejben is képesek felhalmozódni, és egyre több jel mutat arra, hogy ezáltal bizonyos betegségek kockázata is nőhet. De vajon melyek azok az élelmiszerek, amelyekben különösen magas koncentrációban mutatták ki a mikroműanyagokat? És létezik-e olyan alternatíva, amellyel egy tudatos vásárló csökkenteni tudja a mikroműanyagok bevitelét? Erről beszélgetünk az Alapvetés podcast új műsorában Szabó Istvánnal, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet egyetemi docensével.
A hétköznapok harmadát a munkahelyen töltjük, ami hatással van a fizikai és a mentális állapotunkra. Fontos ezért, hogy a munkáltatók az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosításán túl ösztönözzék is munkavállalóikat az egészséges életmódra. A Lidl például a prevención alapuló egészségmegőrzést, az aktív életmódot és a tudatos táplálkozást is fontosnak tartja támogatni a kollégák körében, évente egy extra szabadnapot adnak a szűrővizsgálaton való részvételhez: szakértők szerint mindenkinek érdemes részt venni évente egy átfogó vizsgálaton, amelynek során felvesznek egy családi kórtörténetet, felmérik az általános fizikai állapotot,
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyta békelencse fogyasztását. Ez az egészséges és fenntartható zöldség hamarosan megjelenhet a szupermarketek polcain. A döntés egy évtizedes kutatómunka eredménye, amely során a holland Wageningen Egyetem vizsgálta a növényben rejlő lehetőségeket - írta meg a Retail Detail.
A növényi alapú tejhelyettesítők fogyasztása és a mentális egészség közötti összefüggést vizsgálta egy új tanulmány, amely szerint a tejmentes alternatívák fogyasztása kockázatot jelenthet a mentális egészségre nézve. Az eredmények azonban vitatottak, és szakértők szerint további kutatásokra van szükség a következtetések megerősítéséhez - írta meg a Fox News.
Az elhízás kezelésének új megközelítését javasolja egy nemzetközi szakértői bizottság. A vezető orvosi testületek által támogatott csoport szerint az elhízás egyre súlyosbodó válsága megköveteli a diagnosztika gyökeres átalakítását, hogy javuljon az állapot miatt már megbetegedett páciensek ellátása - jelentette a Financial Times.
A kávéfogyasztás időzítése jelentősen befolyásolhatja annak egészségügyi előnyeit - derül ki egy új kutatásból. A European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint a reggeli kávézás összefüggésbe hozható az alacsonyabb halálozási kockázattal, különösen a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében - írja a CNN.
A cukros italok fogyasztása évente több millió új cukorbetegség és szívbetegség kialakulásáért felelős világszerte, különösen súlyosan érintve a fejlődő országokat - derül ki egy új tanulmányból. A kutatás rávilágít a növekvő egészségügyi egyenlőtlenségekre - közölte a The Guardian.
A jelenlegi posztgenom korszakban vezető kutatási iránnyá vált a hálózati orvostudomány, de már most vannak olyan megoldásai ennek a kutatási területnek, amelyek közvetlen hatással vannak a betegek életére - jelentette ki a Portfolio-nak adott interjújában Barabási Albert-László. A világhírű hálózatkutatóval nemcsak a hálózati orvostudomány jelentőségéről beszélgettünk, hanem az amerikai és európai kutatói ökoszisztémáról, Kína előretöréséről, a mesterséges intelligencia szerepéről, a Semmelweis Egyetemmel közösen elindított kutatásáról, az egyénre szabott orvostudományról, és természetesen a leginkább aktuális kutatási területéről. Azt is kiemelte a kutató: az orvostudomány a betegek meggyógyítására koncentrál, ami költséges, könnyebb lenne megelőzni a betegségeket, melyek jelentős része életmódbetegség. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ételaddikciót különösen az ultrafeldolgozott élelmiszerek tartják fent, nem véletlen, hogy csapatával éppen erre a problémakörre hozott létre egy első körös megoldást.
Nagy területen ég a vegetáció Sárkeresztúr külterületén.
Az energiatárolás kulcs lesz.
Ezek Moszkva szerint törvényellenesek.
Rengeteg tanulási és fejlődési lehetőséggel várunk.
A világ legnagyobb gyártója habozni kezdett.
Nagyon sok az előtörlesztés.
Mostantól sosem szabad hátradőlni, mindig félni kell valami újnak a megjelenésétől.