Üzlet

Így ülhetsz át a vezetői székbe anélkül, hogy külföldön tanulnál

Októbertől közös MBA képzést indít a budapesti SEED Üzleti Iskola és a Maastricht Menedzsment Iskola - tájékoztatta a Portfolio-t a SEED. A résztvevők a program sikeres elvégzése után a holland iskola diplomáját kapják, vagyis papírjuk lesz arról, hogy a kelet-közép-európai régió legversenyképesebb szakemberei közé tartoznak. De milyen tudást adnak ezek a képzések: miket kell tudnia egy vezetőnek, és miben különbözik közép- és a felsővezetői szint? Annak is utánajártunk, hogy milyen előnyökkel jár egy régióbeli program elvégzése a hazai cégek nagy része által megfizethetetlen nyugati alternatívákkal szemben.
Az Oktatási Hivatal több hónapos előkészítés után jóváhagyta a SEED Üzleti Iskola (SEED Business School - SEED) és a holland Maastricht Menedzsment Iskola (Maastricht School of Management - MSM) együttműködését. A két intézmény közösen fejleszti a részidős MBA kurzusait és tananyagát, amely idén ősztől két helyszínen zajlik majd mindkét oktatói kar részvételével. A 18 hónapos program sikeres elvégzése után a résztvevők az MSM diplomáját kapják.

Azáltal, hogy vonzó alternatívát kínálunk az Egyesült Államok és Nyugat-Európa neves iskolái mellett, fő küldetésünk, hogy közreműködjünk a regionális versenyképesség fejlesztésében, és az MSM-el való együttműködésünk komoly lépés célunk elérésében

- mondta el a Portfolio-nak Anthony Radev, a SEED alapító igazgatója.

Új lehetőség a régió tehetségeinek

Ha megnézzük a nagy nemzetközi vállalatokat, illetve a pénzügyi világ kiemelt intézményeit, a legnagyobb tanácsadó cégeket, azt látjuk, hogy a magas profilú állások betöltőinek jelentős többsége neves üzleti iskolák valamelyikében szerzett tudást. A magyarországi vállalatok közül azonban sokan nem tudják finanszírozni az amerikai és nyugat-európai Master of Business Administration (MBA), illetve Business Leadership (vezetői) programokon való részvételt dolgozóiknak. Anthony Radev, aki korábban a McKinsey & Co. regionális vezetőjeként majdnem 25 éven át aktívan kereste és képezte a fiatal tehetségeket, épp ezért indította el a SEED üzleti iskolát a MOL és az OTP támogatásával. Az iskola a nyugati árakhoz képest jelentősen kedvezőbb feltételekkel, regionális kontextusban, regionális oktatók és mentorok bevonásával kínál üzleti képzéseket.

A kelet-közép-európai régióban nagy átlagban egy MBA képzés ára körülbelül 16-20 ezer euró (5-6 millió forint), Ausztriában már lényegesen magasabb ez az összeg, nem ritkán az 50 ezer eurót (kb. 16 millió forint) is eléri, az Egyesült Államokban pedig akár a 100 ezer eurót is meghaladhatja. A jelentős árkülönbség oka, hogy teljesen mások a viszonyok ezeken a területeken: máshogy alakul az oktatók keresete, illetve mivel az átlagkeresetek is eltérnek, a képzések ára sem érheti el a mi régiónkban a nyugati szintet.

Az üzleti képzéseknek nagyon fontos része a networking, ami a régión kívül elvégzett programok esetében gyakran elvész, így az egyébként is drága képzés veszít a hozzáadott értékéből

- véli az alapító.

A SEED által kínált képzések résztvevőinek 70%-a magyar, a többiek pedig nagyrészt a környező országokból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Ukrajnából, Oroszországból, Bulgáriából, illetve az utóbbi időben, Görögországból, Svájcból és az Egyesült Királyságból is érkeznek, tehát valóban kezdik lefedni teljes Kelet-Közép-Európát. Hosszú távon kiemelt cél a fenti arány megfordítása a külföldi résztvevők javára, amivel az iskola még erőteljesebben növeli majd régiós jellegét.

Mit kell tudnia egy vezetőnek?

A SEED programjaira eddig több mint 70 vállalat nevezte be szakértőit és vezetőit, akik számos iparágat képviselnek az energetikától a tanácsadáson és távközlésen keresztül a bankszektorig.

A vezetői tudás komplex, illetve más területekhez hasonlóan több szintje van, amelyek mindegyikéhez más kompetenciák elsajátítása szükséges

- mondta Kárpáty András üzletfejlesztési igazgató.

A felsővezetőknek szóló Business Leadership program 3 területre fókuszál, a résztvevő a képzés keretében:
  • megtanulja, hogyan tud másokat inspirálni, motiválni, célokat megfogalmazni és ehhez követőket toborozni;
  • felismeri, hogy nem az a feladata, hogy (mikro)menedzsel másokat, hanem támogató szerepet tölt be, vagyis csapatot épít, erősíti a kollaborációt;
  • elsajátítja a stratégiai szintű gondolkodás alapjait az adott iparággal és a fogyasztókkal, ügyfelekkel kapcsolatos átfogó ismeretek felhasználásával.

A középvezetőknek szóló Foundations of Management program két fő területre koncentrál: az emberi erőforrások menedzselése és a lehető legnagyobb üzleti hatékonyság elérése. Természetesen ennek a képésnek is része, hogy hogyan lehet motiválni a csapatot, illetve, hogyan kell az erőforrásokat hatékonyan allokálni és a prioritásokat meghatározni.

A tehetséges fiatal szakértőket és középvezetőket az intézmény Master of Business Administration (MBA) programja szolgálja ki. A képzés holisztikus tudást ad - pénzügy és számviteltől kezdve a marketingig -, aminek segítségével a résztvevők a vállalat teljes működésébe betekintést nyernek. A kulcskészségek ebben az esetben a problémamegoldás és a csapatgondolkodás, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni vezetői pozícióban.

Egy ilyen képzés a nagy találkozások helye

A vezetőképző programok mindegyikére igaz, hogy a tudás megszerzése mellett nagy jelentősége van a képzéssel járó kapcsolatépítésnek, hiszen a kurzusokat elismert, nagy tudású oktatók, cégvezetők tartják, az osztálytársak pedig tehetséges szakemberek, illetve jelenlegi és leendő vezetők. A SEED-nél például többek között a University College Dublin (UCD), az European School of Management and Technology (ESMT) tanárai, illetve többek között a PwC, a McKinsey, a Wizz Air és a Vodafone vezető szakemberei oktatnak.

Olyan személyekről van szó, akiktől nem lehet csak úgy órát venni, hiszen alapvetően nincsenek jelen az oktatási piacon. Az MBA képzésen például Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója tartja a change managament kurzust, ami szintén egyedülálló lehetőség, hiszen az üzleti képzéseken legfeljebb vendégelőadóként szokott részt venni, itt pedig egy teljes kurzust ő visz végig

- hangsúlyozta Kárpáty András, aki elmondta, hogy az intézmény vezetőképző programjainak a fentieken kívül szerves részét képezi a személyes coaching és mentorálás. A képzések elején egy részletes felméréssel állapítják meg a hallgatók erősségeit és a fejlesztendő területeket, ami alapján a résztvevők vállalásokat tűznek ki célul. Ezek megvalósításában folyamatos segítséget kapnak, a coachokkal és mentorokkal folyamatosan követik a fejlődést és a program lezárását követően segítenek a tanultak hatékony beépülésében.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a School for Executive Education and Development (SEED) támogatta.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1236770895