Az EU-átlag felett adózunk a környezetvédelemért

2018. január 31. 12:52    
nyomtatás
 
Abszolút értelemben nőttek, az összes adóbevételhez képest azonban csökkentek a környezetvédelmi célú adóbevételek az Európai Unióban 2006 és 2016 között. Az egyes tagállamokat sorrendbe állító listán Magyarország a mezőny második felében található, de a környezetvédelmi célú adók aránya így is meghaladja az EU-átlagot.


A környezetvédelmi jellegű adókból és elvonásokból összességében 364,4 milliárd dollárnyi bevétele származott az EU tagországainak 2016-ban, szemben a 2006-ban beszedett 296,5 milliárd dolláros bevétellel az Eurostat adatai alapján. Az összes kormányzati adóbevételen belül az arányuk ugyanakkor 6,4 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött.

A környezetvédelmi célú adóbevételek több mint kétharmada (76,9%) különféle módokon az energiaágazathoz kapcsolódik, közel 20 százalékuk (19,7%) a szállítási ágazathoz, és csak mintegy 3,4 százalékban terhelik kimondottan a szennyezést és a nyersanyaghasználatot.

Az egyes tagállamok meglehetős szórást mutatnak abban a tekintetben, hogy adóbevételeiknek mekkora arányát teszik ki a környezetvédelmi célú elvonások. Talán némi meglepetésre a legnagyobb arányt az egészhez képest a kelet-európai, balkáni országokban érik el a környezetvédelmi adók: Lettországot (11,7%) Szlovénia (10,6%) és Görögország (9,8%) követi. A legkisebb részarányt pedig a hagyományosan leginkább környezettudatos államokban érik el a környezetvédelmi adók, a lista végén Franciaország (4,9%), Németország (4,8%) és Luxembourg (4,6%) található. Magyarország 7 százalék körüli részarányával a lista második felében található, de ezzel is a 6,3 százalékos EU-átlag fölött áll.

Az EU-átlag felett adózunk a környezetvédelemért

A nagyobb ábráért katt a képre! (Eurostat)

A fenti arányszámok fontos indikátorai az EU fenntartható fejlődési céljai teljesülésének. Ugyanakkor, bár a környezetvédelmi adóbevételek felhasználásáról az uniós statisztikai hivatal nem közölt adatokat, valószínűsíthető, hogy nem minden ország fordítja teljes mértékben környezetvédelmi célokra az ilyen jogcímen beszedett bevételeit.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Így lehetnek sikeresek a magyar startupok (x)

Kreatív, piacképes és energiahatékony fejlesztéseket keres az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
Junior elemző/elemző (KGE)
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium