Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket
Bank

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!
Május 14-én Hitelezés 2024 konferencia, nem érdemes lemaradni!

Közzétette 2023-as lakáshitelezési statisztikáit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár az MNB havonta megjelenő (általunk legutóbb itt bemutatott) adataiból már sok mindent ismerünk a hitelpiac tavalyi alakulásáról, a KSH számaiból további érdekességek derülnek ki. Például az, hogy

tavaly mindössze 55344 darab lakáshitel-folyósítás történt, ami a 2013-ban kimutatott 46 ezret leszámítva az évezred mélypontját jelenti.

Az 55 ezer folyósítás 54%-át adták a használtlakás-vásárlások és 9%-át az újlakásvásárlások,  az ide tartozó közel 30 ezer, illetve alig 5 ezer lakáshitel-szerződés azt jelenti, hogy a tavaly a különböző becslések alapján megvalósulhatott

mintegy 110 ezer lakástranzakciónak mindössze a 32%-ára vettek igénybe lakáscélú hitelt a háztartások.

Az alacsony finanszírozási arány egyértelműen a magas piaci hitelkamatokkal magyarázható: a banki ajánlatokban a tavalyi év nagy részében 8-9% körüli átlagkamatok voltak jellemzőek, ennek oldódását jelenti a jelenleg uralkodó 6-7% közötti lakáshitelkamatszint, amelyben viszont további csökkenést a közeljövőben nem várunk. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorát ajánljuk!

Ami a forintban kifejezett volumeneket illeti, 638 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak, és 608 milliárd forintnyi engedélyeztek a tavalyi évben a bankok, előbbiben mintegy 40%-os, utóbbiban csaknem 50%-os volt a visszaesés. A folyósítások

nominális összege szempontjából nagyjából a hat évvel korábbi, 2017-es szintre estünk vissza.

Az, hogy a kihelyezések összegét tekintve „mindössze” hat évet csúsztak vissza az időben a bankok, egyértelműen az átlagos hitelösszeg hosszú távú növekedésének köszönhető, ami magára a tavalyi évre viszont nem volt jellemző. Tavaly

nagy átlagban 11,5 millió forintot folyósítottak a bankok, ezen belül használt lakás vásárlására 14,5 milliót, új lakáséra 18,3 milliót.

Érdekesség, hogy a használt lakások vásárlását leszámítva csökkent az átlagos hitelösszeg, ami az új lakások esetében a 2022-es Zöld Otthon Program kifutásával, általánosságban pedig feltehetően azzal magyarázható, hogy jelentősen romlott a magyar háztartások hitelezhetősége amiatt, hogy a törlesztőrészletek jobban emelkedtek a béreknél, így a hitelfelvevők kisebb maximális hitelösszegre voltak jogosultak, és eleve kisebb hitelt vettek fel, ha tudtak. Az utóbbi hónapokban már érdemben javult a hitelezhetőség szempontjából a makrohelyzet.

Az átlagos futamidő csak mérsékelten emelkedett, egy átlagos lakáshitelt 17,4 éves futamidővel vettünk fel tavaly, ami sok más mellett arra utal, hogy biztosan nem emelkedett drasztikusan azok száma, akik a futamidő növelésével próbáltak beleférni a jegybank által meghatározott jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) korlátokba.

Idén év elején részletesen írtunk arról, hogy növekvőben van azok aránya, akik számára megérheti hitelkiváltáson elgondolkodni. A tavalyi kamatkörnyezet ennek még nem igazán kedvezett, ennek megfelelően a KSH adatai szerint

darabszám szerint mindössze 1,9%, összeg szerint 1,3% volt a hitelkiváltási célú lakáshitel-folyósítások aránya.

A használtlakás-vásárlásra felvett lakáshitelek aránya összeg szerint viszont 67% volt.

A piaci kamatozású hitelek mellett tavaly is lehetőség volt fix 3%-os kamatozású kamattámogatott lakáshitel felvételére. A CSOK-hitel legfeljebb 10 millió forintig a kétgyermekesek (vagy ennyit tervező házaspárok), legfeljebb 15 millió forintig a legalább háromgyermekesek (vagy ennyit tervező házaspárok) számára volt elérhető. E hitel idén már csak a falusi CSOK-hoz vehető fel, megjelent viszont az akár 50 millió forintig felvehető CSOK Plusz, amelyre a bankok eddigi tapasztalatai alapján 25-26 millió forintos átlagösszeg jellemző.  Tavaly a

A kamattámogatott hitelek szemmel láthatóan nem adtak erős támaszt a lakáshitelezésnek: arányuk még csökkent is (24%-ról 21% alá) a folyósítások összegében.

Az igénybevétel visszaeséséről számolhatunk be a vissza nem térítendő Családi Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) esetében is: tavaly a KSH friss adatai szerint

mindössze 21284 család vett igénybe CSOK-ot, ami 2016 óta a legalacsonyabb szám.

A felvett támogatási összeg mindössze 49 milliárd forint volt, ami kevesebb mint fele a 2020-as csúcsnak. A 2016. januártól 2023 végéig tartó időszakban így összesen a hitelintézetek által folyósított családi otthonteremtési támogatások száma közel 251 ezer, összege 609 milliárd forint volt. Egy folyósításra átlagosan 2,4 millió forint jutott. 2023-ban a támogatások 71%-át használt, 19%-át új lakások építésére vagy vásárlására vették igénybe. A folyósított támogatások értékét tekintve az új lakások részesedése 31, a használtaké 60% volt – állapította meg a KSH.

Végezetül a teljes fennálló lakáshitel-állományról is érdemes szólni: a KSH friss adatai szerint

2023 végén 652 ezer lakáscélú hitel volt érvényben 5003 milliárd forint összegben.

Utóbbinak a kevesebb mint egyötöde, 951 milliárd forint volt támogatott hitel. A nem teljesítő kitettség a 2022 végi 3,2%-ról 2023 közepére 2,5%-ra, majd az év végére 2,1%-ra csökkent. A nem teljesítő hitelek száma a megelőző év végi 21 ezerről 14 ezerre mérséklődött. Az alacsony késedelmességi rátákról itt írtunk részletesen:

Míg a lakáshitelek teljes darabszáma 3,5%-kal csökkent tavaly, az állomány 1,5%-kal bővült. A lakáshitel-állomány nominális bővülése tehát nem a hitelezettek számának a gyarapodásával,  hanem az átlagos hitelösszeg emelkedésével volt magyarázható.

Május 14-én Hitelezés 2024 konferencia, nem érdemes lemaradni!

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
üres pénztárca