Orbán Viktor: nukleáris együttműködés jön Kínával
Gazdaság

Orbán Viktor: nukleáris együttműködés jön Kínával

Portfolio
Eddig nem volt együttműködés a nukleáris iparban Kína és Magyarország között, de ez megváltozik - mondta Orbán Viktor a Hszi Csin-ping kínai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor az elmúlt két évtized eseményeit sorolja a közös tájékoztató elején, köztük a járványt. Ezzel összefüggésben megköszönte a kínai segítséget, amelyet Magyarországnak adtak.

A magyar miniszterelnök szerint már több központú világrendben élünk, amely sokat változott az elmúlt években. A magyar barátság mindig szoros volt Kínával.

Soha nem került szembe egymással a két ország

- emelte ki Orbán Viktor.

Nagy szükség volt a látogatásra a háború miatt is. Orbán Viktor szerint csak Magyarország támogatja a békét egész Európában. Magyarország támogatja a Kína által kezdeményezett béketervet is - tette hozzá.

A kínai elnök látogatásával foglalkoztunk a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

A két ország gazdasági kapcsolatai 20 év alatt nagyon megnőttek, a kapcsolatok értéke 4-szeresére nőtt, két évtizeddel ezelőtt mindössze egy légi járat működött a két ország között, most 7 kínai város érthető el Budapestről.

20 éve alig volt kínai beruházás Magyarországon, most 6 400 milliárd forintnyi kínai beruházás van folyamatban Magyarországon, amely emberek tízezreinek adnak munkát.

A magyaroknak komoly ambíciói vannak, hogy megnyerjük a 21. századot Orbán Viktor szerint. Magyarország a legjobb technológiákat szeretné meghonosítani itthon. Orbán Viktor megköszönte, hogy modern technológiát kapunk Kínától, de említést tett a mezőgazdasági kapcsolatokról is.

A nukleáris kapcsolatokról korábban Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója is beszélt a Portoflio-nak adott interjúban.

Hszi Csin-ping is nyilatkozatot tett

Tovább kell fejleszteni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök.

Hozzátette, hogy fontos a politikai bizalom és megerősítik a kapcsolatot a politikai pártok között is. Kína folyamatosan támogatja majd Magyarország stratégiai céljait és mélyítik a kereskedelmi és pénzügyi együttműködést.

A feltörekvő ágazatokban is fejlesztik a kapcsolatokat - tette hozzá a kínai elnök.

Hszi Csin-ping említést tett a Budapest-Belgrád vasútvonalról is, mint kiemelt magyarországi beruházásról, és megemlítette, hogy több gazdasági együttműködési megállapodást is tető alá hoznak a találkozón. Javítják a ki- és belépési politikát is.

Kína támogatja Magyarországot abban is, hogy nagyobb szerepe legyen az Európai Unióban

- hangsúlyozta.

Kína Kommunista pártja úgy vezeti az országot, hogy az a modernizáció útján induljon el, amely komoly lehetőség az egész világ számára is.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerda este érkezett Budapestre és május 10-ig, vagyis péntekig marad Magyarországon. Az elnököt elkísérte több magas rangú politikus is, többek között Vang Ji külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Vang Ventao kereskedelmi miniszter, Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

A felek a magyar-kínai gazdasági együttműködés további fejlesztéséről, az Egy övezet, egy út programhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekről, valamint az ukrajnai háborúról és a kínai béketervről is tárgyalnak vagy már tárgyaltak.

Szijjártó Péter külügyminiszter például nemrég számolt be arról, hogy a BYD-vel való együttműködés kiterjesztéséről is megbeszélést folytatott.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
forint érme