Mindenkinél gyorsabban nő a Revolut-gyilkos fintech, és ez nem tetszik a hatóságoknak
Bank

Mindenkinél gyorsabban nő a Revolut-gyilkos fintech, és ez nem tetszik a hatóságoknak

A hagyományos bankok méltó kihívójukra akadtak a trendi neobankokban, amelyek rövid idő alatt óriási növekedést tudtak produkálni. Közülük is kiemelkedik az N26, amely Európa egyik leggyorsabban növekvő digitális bankja. Az impozáns számok azonban még nem mutatnak jövedelmezőséget, amely a neobankok esetében egyáltalán nem különleges jelenség. Ami miatt az N26 mostanában komolyabb médiafigyelmet kapott, az a szabályozói hatóságok keményebb fellépése és a számtalan működési hiányosság, amelyet feltártak. Cikkünkben utánajártunk, mire képes Európa első és egyben legnépszerűbb neobankja, és milyen „ára” van a gyors növekedésnek?
Hasonló témákkal kiemelten foglalkozunk május 31-én a Financial IT 2022 konferenciánkon.

Az N26 egy neobank, amely elsőként indított Európában kizárólag digitális csatornákon elérhető banki szolgáltatást. Az N26 Európa meghatározó neobankjaként képzeli el a jövőjét, amely ambiciózus vállalkozás egy olyan területen, ahol a legnagyobb ellenfelei a népszerű Monzo és Revolut. Az N26 7 millió ügyféllel rendelkezik 25 országból. A bank Franciaországban és Németországban a legnépszerűbb, amely piacokon a részesedése a 20 százalékot is eléri. Olaszországban, amely a neobank harmadik legnagyobb piacát jelenti, a szabadúszó, önfoglalkoztató fiatalok körében ért el komoly sikereket a Young, Smart and Freelance kampányával.

A bank európai sikerein felbuzdulva 2019-ben az Egyesült Államokban is megpróbált betörni, amely próbálkozása azonban kudarccal végződött, és végül 500 000 ügyfelet hátrahagyva vonult ki a helyi piacról. Az amerikai piac elengedéséhez vezető okokra később még kitérünk.

Az angolszász piacokon valamiért nagyon nincs szerencséje a német fintechsztárnak: hasonlóan járt ugyanis az Egyesült Királyságban. Valószínű azonban, hogy innen nem üzleti okok, hanem a Brexittel járó szabályozási változások miatt kellett távoznia.

Kreatív irányváltás: tini-appból digitális bank

Valentin Stalf és Maximilian Tayenthal 2013-ban alapították az N26 elődjét. A Papayer eredetileg egy prepaid hitelkártya volt, (előre fizetett kártya, amely nem igényel külön számlát) amelyet a szüleiktől anyagilag még függő fiataloknak szántak volna. A kártyához fejlesztettek egy applikációt is, amellyel a szülők nyomon tudták volna követni a gyermekeik költéseit, és bekapcsolódhattak volna a pénzügyek kezelésébe. Az alapítóknak azonban rövid időn belül azzal kellett szembesülniük, hogy a serdülőkorú célközönségük nem igazán lelkesedik az ötlet iránt. Vélhetően nem repestek az örömtől, hogy ezentúl a szüleik korlátlanul betekinthetnek a pénzügyeikbe.

Az üzletemberek legnagyobb meglepetésére azonban a szülők imádták a megoldást, és hamarosan egymás között kezdték el használni a költségeik kezelésére és pénzküldésre. A kényelmes és átlátható alkalmazást hamar megkedvelték, hiszen ekkor még nem létezett digitális banki alternatíva. Stalf és Tayenthal ekkor jöttek rá, hogy az ötletükben még nagyobb potenciál rejlik. Ezért 2015-ben létrehozták a Number26-ot (az új név a Rubik kockát alkotó 26 kisebb kockára utal). Az egyre népszerűbb startup végül 2016-ban kapott banki engedélyt, amellyel az első digitális bankká vált Európában. Ezt követően az alapszintű folyószámlaszolgáltatás mellett megtakarítási és biztosítási termékek is megjelentek a portfóliójában.

Brutális növekedés

A neobank azóta hatalmasat nőtt. Az N26-nak egy 80 nemzetiségből álló 1500 fős csapat dolgozik, 10 helyszínen szerte a világban: Amszterdam, Berlin, Barcelona, Belgrád, Madrid, Milánó, Párizs, Bécs, New York és São Paulo. Mindezt úgy, hogy az N26 kizárólag Androidon, iOS-en és asztali számítógépen érhető el, fiókhálózattal nem rendelkezik.

A több mint 9 milliárd dollárra értékelt N26 a fennállása óta közel 1,8 milliárd dollárt gyűjtött be a világ legnevesebb befektetőitől, akik között ott van a Dragoneer Investment Group, a Tencent és Peter Thiel nevével fémjelzett Valar Ventures-e is. A legújabb, 900 millió dolláros forrásbevonásával, amellyel elérte az impozáns értékeltséget, már Németország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bankjának (Commerzbank) értékét is túlszárnyalta. Ezzel a hatodik legtöbbre értékelt neobank lett, közvetlenül a 12 milliárd dollárra értékelt amerikai SoFi után. A lista élén a Nubank áll, majd őt követi a Revolut és a Chime.

Az N26 küldetése bankolás monotóniájának megtörése díjmentes szolgáltatásokkal és jól megtervezett mobilalkalmazásokkal. A célja, hogy Európa domináns neobankja legyen, amely címért a Monzóval és a Revoluttal versenyzik.

neobankok felhasználók

A regionális pozícióból a páneurópai szolgáltatásig egy felhőalapú banki platform (Mambu) segítségével jutott el az N26, amely lehetővé tette számára a skálázhatóságot. A megoldással az N26 jelentősen csökkentette az alkalmazásfejlesztési és tesztelési időt, hiszen sikerült automatizálnia a mobilalkalmazások fejlesztésének egyes aspektusait. A berlini székhelyű bank fejlesztőcsapata 200%-kal növelte az alkalmazásboltok kiadásainak számát, miközben a tesztelési idő 80%-kal, a fejlesztési idő pedig 50%-kal csökkent.

A növekedésnek ára van, nem is kevés

Egy korábbi fintech buborékokról szóló cikkünkben már írtunk arról, hogy sok fiatal fintech számára a hangsúly a kezdeti időszakban a profitlabilitás helyett az ügyfélbázis növelésére helyeződik. A cél persze az, hogy a jövőben valamikor nyereségessé váljanak, de addig is a befektetői pénzt a terjeszkedésre költik el. Maximilian Tayenthal 2019-ben így fogalmazott:

Őszintén szólva, a nyereségesség nem tartozik a legfontosabb mérőszámaink közé.

Az N26 bevétele szép ütemben nő. A 2018-as 49 millió eurós bevételt 2019-re sikerült megdupláznia, és bár a növekedés üteme enyhén lassult 2020-ra, a bevétel így is 22%-kal, 112 millió euróra nőtt az előző pénzügyi évhez képest. 

Kép9

A bevétel- és felhasználói bázis impozáns növekedése ellenére az N26-ot egyelőre nem sikerült nyereséges pályára állítani. A nettó jövedelemarány éves szinten, a 2019-es pénzügyi évtől kezdődően javult, aminek köszönhetően a csoport nettó veszteségét 30,5%-kal 150,7 millió euróra sikerült csökkenteni 2020-ra.

N26 bevétel

2019-ben az N26 nettó díj- és jutalékbevétele nőtt nagyot, amelyek főként az előfizetésekhez köthető bevételek és a fizetési tranzakciós szolgáltatások révén 244%-kal nőttek, és összesen 47,5 millió eurót tettek ki. A nettó kamatbevételeit 82%-kal, 9,3 millió euróra növelte, a treasury tevékenység és a hitelalapú termékek, valamint szolgáltatások bővítése által. Az előfizetéses üzletág 2020-ban a jutalékbevételek 45%-át hozta egy fejlettebb monetizációs stratégiának köszönhetően.

A legnagyobb tételt még mindig a marketing és egyéb adminisztrációs költségek teszik, amit az erős növekedési kényszer magyaráz. Ebből 2019-ben 169,7 millió, 2020-ban pedig 114,1 millió euró gyűlt össze.

Szolgáltatások

Az N26 legnagyobb előnye, hogy nincsenek számlavezetési díjak, és hitelkártyadíjak sem. A bank egy úgynevezett páros-termék üzleti modell követ, vagyis magán- és üzleti ügyfelek számára is kínál banki termékeket. Az üzleti modellje azon alapul, hogy a magánfogyasztók és az üzleti tulajdonosok prémium előfizetési csomagokért fizetnek. Egyéb bevételi csatornák közé tartoznak a folyószámlahitelek díjai, a hitelek után fizetett kamatok, a cashback programok és a biztosítás értékesítéséért fizetett jutalékok.

Lakossági szolgáltatási üzletágában az N26 két prémiumcsomaggal rendelkezik, a standard csomagjuk viszont díjtalan. Az N26 You csomag havi 9,90 euróba kerül, és olyan további előnyökkel jár, mint az extra kártya, a biztosítás és a partnerüzletekben felhasználható kedvezmények. Az N26 Metal csomag havi 16,90 euró kerül, és olyan előnyökkel jár, mint az elsőbbségi ügyfélszolgálat.

A vállalkozási üzletágban két csomagot kínál az N26 az ügyfeleknek: ingyenes alapcsomag és az N26 Business You havi 9,9 euróért. A prémium csomagban nincs készpénzfelvételi díj semmilyen pénznemben, ráadásul 0,1 százalékos készpénzvisszatérítés, biztosítás, választható kedvezmények és egy extra kártya is jár hozzá.

A havi csomagdíjak mellett az N26 még számtalan fizetős szolgáltatást kínál:

  • Az N26 kártyakibocsátóként bankközi jutalékot kap az ügyfelei kártyás forgalma alapján, ennek pontos összegét nem hozzák nyilvánosságra.
  • Az ügyfelek legfeljebb 10 000 euró folyószámlahitelhez férhetnek hozzá. Ha a számla negatív tartományban kerül, a fogyasztóknak a limit meghosszabbításáért folyószámlahitel-díjat kell fizetniük. Az N26 8,9 százalékos kamatot alkalmaz a folyószámlahitel egyenlegére.
  • Az N26 Credit a bank hitelterméke, amely egy 1000 és 50 000 euró közötti személyi kölcsönt jelent. A törlesztési idő 6 és 48 hónap közötti időtartamra szól. A kamatláb évi 1,99 és 19 százalék között mozog.
  • Az N26 más vállalatokkal, például a Lime, a Booking vagy a Headspace partnereként készpénz-visszatérítési ösztönzőket kínál a teljesített vásárlásokért. Ha az ügyfelek N26-fiókjukkal tranzakciót hajtanak végre valamelyik partnerüknél, különböző kedvezményeket kapnak. Bár erről nem hoztak nyilvánosságra információt, feltételezhető, hogy az N26 jutalékot kap minden egyes sikeres, a cashback programon keresztül végrehajtott tranzakció után is.
  • Az N26 biztosítással a felhasználók a laptopjukat, a mobiljukat vagy okosórájukat fedezhetik lopás, meghibásodás, folyadékkár, vagy véletlen károk ellen. Érdekes módon kerékpárra és háziállatokat is lehet biztosítást kötni. Hacsak a felhasználó nem fizetett elő az N26 Metal szolgáltatásra, amely már alapértelmezetten tartalmazza a biztosítást, a felhasználó külön is fizethet érte. A biztosításnál az N26 minimum havi 4,76 eurót számít fel termékenként.
  • Sok fintech kínálatában található meg BNPL, így az N26 sem maradhatott ki a vásárlási őrületből. Az N26-nál legfeljebb 500 euróig 3-6 hónapos részletekben oszthatják fel az ügyfelek a kiadásaikat. A neobank ezen úgy keres pénzt, hogy a felhasználó belső hitelpontszámától függően 7,49% és 11,99% közötti éves kamatot számít fel.

Az N26-nak egyelőre nincs kriptokereskedelmi szolgáltatása, és a kisbefektetői piac robbanásából is kimaradt, hiszen online brókerszolgáltatást sem indított.

A BANK EZT ORVOSOLVA IDÉN KRIPTOKERESKEDELMI, A JÖVŐ ÉVTŐL KEZDVE pedig RÉSZVÉNYKERESKEDELMI PLATFORMMAL BŐVÍTené A PORTFÓLIÓJÁT.

A mobilbanki funkciók

A fiókok regisztrációja és a hitelesítés teljes mértékben online történik, a felhasználóknak általában 15 percig sem kell bajlódniuk a regisztrációs folyamattal. A sikeres regisztrációt követően az ügyfelek különböző árkategóriák szerint igényelhetnek maguknak csomagot.

Az applikáció a következő elsődleges funkciókkal rendelkezik:

  • Az N26 Spaces egy olyan funkció, amellyel a felhasználó könnyen készíthet magának megtakarítási tervet. Ha például valaki egy nyaralásra szeretne félretenni, létrehozhat magának egy Space-t, ahova rendszeresen különíthet el magának pénzt.
  • Az N26 Statistics segítségével a felhasználók betekintést nyerhetnek kiadási szokásaikba. A felhasználók nyomon követhetik a költéseiket, és világos áttekintést kaphatnak a közelgő rendszeresített kifizetéseikről is.
  • Költségmegosztási funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az N26 számlákról történő fizetéseket megosszák barátaikkal vagy családtagjaikkal, még akkor is, ha azok nem N26 ügyfelek.
  • A felhasználók az N26 MoneyBeam segítségével valós idejű, ingyenes banki átutalásokat indíthatnak, amelyekkel azonnal pénzt küldhetnek, kérhetnek vagy fogadhatnak más N26-felhasználóktól, csupán egy e-mail vagy telefonszám megadásával.
  • A felhasználók ingyenes virtuális betéti kártyát kapnak, és havonta háromszor ingyenesen vehetnek fel készpénzt NFC-kompatibilis ATM-ekből.
  • Magánbiztosítások vásárlása és kezelése.

Az üzleti felhasználók további funkciókat is élvezhetnek: vállalati költségkezelő; egységesített tranzakciós lista, amely az adóügyek intézését hivatott elősegíteni.

Balhé a hatóságokkal és az amerikai kudarc

Az N26 gyors növekedése aggodalmat ébresztett az európai pénzügyi szabályozó hatóságokban, és fokozottabb vizsgálatoknak vetették alá a neobankot. Az átvilágítások során számos olyan hiányosságot fedeztek fel, amely kétségesség teszi, hogy a trendi bank valóban komolyan veszi-e a törvényi megfelelőségi kötelességeit.

2019-ben például a BaFin (német pénzügyi hatóság) arra kötelezte az N26-ot, hogy pótolja az IT-monitoring hiányosságait és csatoljon leírásokat a munkafolyamataihoz. Az előírás azt is tartalmazta, hogy a hitelintézetnek még egyszer le kell ellenőriznie a felhasználói egy részének a személyazonosságát, hogy kiszűrjék a pénzmosással kapcsolatos bűncselekményeket.

Emlékezetes, hogy tavaly a német pénzügyi felügyelet 4,25 millió eurós büntetést szabott ki az N26-ra a pénzmosási gyakorlatának hibái miatt. Ősszel pedig egy újabb szigorításként

Európa egyik leggyorsabban növekvő neobankjának a havi ügyfélszerzési limitjét 70 000 új felhasználóban állapította meg,

az eddigi 170 000-rel ellentétben, egészen addig, amíg nem javítja ki felügyelő szervezet által feltárt működési hibákat.

Nemrég egy hackertámadás során több bankszámlához is hozzáfértek a bűnözők, és sikerrel emeltek el jelentős összegeket az ügyfelektől. Más felhasználók pedig hetekig nem tudtak hozzáférni a számláikhoz. Az N26 válaszul egy kiberbiztonsági laboratóriumot nyitott Bécsben, amely az alkalmazás biztonságának javítására fog összpontosítani.

Jóllehet, a bank történelme tele van hasonló kétes ügyekkel, úgy tűnik, az N26 azért igyekszik eleget tenni a hatóságok kérelmeinek. A bank mögött ráadásul egy stabil intézményi védőháló is áll: az N26 számláin lévő pénzeszközök 100 000 euróig a német betétbiztosítási rendszer által védettek.

Az Európában közkedvelt sztárbank az Egyesült Államok piacán azonban kudarcot vallott: 2022 január 11-től a bank maga mögött hagyta a piacot és 500 000 felhasználóját. Az N26 szerint a kivonulás oka az volt, hogy ezentúl több figyelmet szeretne fordítani az európai piacaikra.

A szakértők szerint az eset azonban megerősíti azt a tapasztalatot, hogy az európai fintechek csak nehézkesen tudnak terjeszkedni az egyesült államokban.

A fintechnek ugyanis olyan ellenfelekkel szemben kellett helytállnia, mint a JPMorgan Chase, a Bank of America, és olyan startupok, mint a Chime és a Varo. Ráadásul a járvány sem bánt kesztyűs kézzel a neobankkal, és a lezárások kezdetén a vállalatnak a New York-i alkalmazotti állományának 10%-át el kellett bocsátania.

Hasonló témákkal kiemelten foglalkozunk május 31-én a Financial IT 2022 konferenciánkon.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp