Portfolio signature

Hatalmas fintech-buboréktól tartanak, tényleg ekkora a baj a sztárszektorban?

Tonács Attila
Az elmúlt időszakban több elemző is egy óriásira fújt fintech buborék kipukkanására figyelmeztetett. A jóslatok valójában meglehetősen régre nyúlnak vissza, és - bár a túlburjánzás tünetei egyértelműen megjelentek a piacon - egyelőre úgy tűnik a befektetői hangulat változatlan. Cikkünkben utánajártunk a fintech-buborék jelenségének, és igyekeztünk a valós piaci folyamatok mélyére ásni.


Ömlik a pénz, tolonganak a befektetők

Christopher J. Flowers milliárdos befektető tavaly ősszel arra figyelmeztetett, hogy óriási buborék alakulhatott ki a fintech piacon. Erre olyan torz vagy első látásra annak tűnő piaci jelenségekből következtetett, mint hogy több élenjáró, gyorsan növekvő fintech céget kezdtek el a befektetők még a bankoknál is magasabbra értékelni, a tőzsdén pedig ezek a cégek sokszor indokolatlanul magas árfolyamot értek el, ráadásul mindezt sokszor veszteség mellett. A pozitív befektetői hangulat ráadásul alacsony kamatokkal és könnyített hitelfelvételi lehetőséggel párosult.

Az élenjáró fintecheket tényleg meglepően magasra értékelték: a PayPal piaci kapitalizációja tavaly elérte a 242 milliárd dollárt, ami magasabb volt a Wells Fargo és a Citigroup piaci kapitzalizációjánál is. A Square-t, ami a Twitter vezérigazgatójának, Jack Dorsey-nak a projektje, 107 milliárd dollárra értékelték, többre, mint a U.S. Bancorpot.

Nem Flowers az egyetlen elemző, aki a túlértékeléssel járó kockázatra hívta fel a figyelmet: Womersley Smith, a Reed Smith fintech-szakértője és adatjogásza tavaly úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Királyságban a fintech-buborék közel áll a kipukkadáshoz, amire abból lehet következtetni, hogy állítása szerint a fintech-kkv-k mintegy 75 százaléka jelenleg a finanszírozási összeomlás szélén áll.

Hatalmas fintech-buboréktól tartanak, tényleg ekkora a baj a sztárszektorban?

  • Ömlik a pénz, tolonganak a befektetők
  • Sztárok lettek, de vajon milyen áron?
  • Mit nevezünk buboréknak?
  • Akkor van buborék vagy nincs?
  • Konszolidációs folyamatok jönnek

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések