A fenntartható befektetésekkel is lehet annyit keresni, mint a hagyományosakkal
Befektetés

A fenntartható befektetésekkel is lehet annyit keresni, mint a hagyományosakkal

Portfolio
Utánajártunk a manapság egyre divatosabb impact investment fogalmának, különösképpen a társadalmi és környezeti hasznosságot is hozó beruházások megtérülésének a fókuszával. Találtunk egy kiváló magyar példát is az Alteo személyében, és még olyan befektetési alapot is, amely a fenntarthatósági kritérium teljesítése mellett a hozamban sem marad alul az S&P 500 indexhez képest.
A fenntartható befektetésekről szó lesz a novemberi Portfolio Klubon is.

Az impact investment, mint fenntartható befektetés

Az impact investment olyan befektetés, mely mérhető társadalmi, környezeti hasznosságot is teremt megfelelő pénzügyi hozam elérése mellett. Átlagos vagy azt meghaladó piaci hozamot is el lehet ilyen befektetésekkel érni, de akár még kisebb megtérüléssel is megérheti egy projektet megvalósítani a pozitív externáliáknak köszönhetően. A befektetések fókuszában leginkább a mezőgazdaság és az energiatermelés fenntarthatóvá tétele szokott állni, de nem ritkák a lakhatással, egészségüggyel, oktatással kapcsolatos beruházások sem.

Impact investor lehet egy kockázatitőke-befektető, egy vállalati kötvényt vásárló nyugdíjalap, egy fenntarthatóan működő tőzsdei cég papírját tartó kisrészvényes, de akár egy fenntartható módon befektető vállalat is. A környezeti és szociális hasznosság mérése fontos szerepet játszik a befektetések értékelésénél, éppen ezért rendkívül fontos definiálni egy objektív mércét, melynek során egyértelműen nyomon követhető a pozitív hatás. 

Az impact investing épp azt az általánosan elfogadott nézetet kritizálja, miszerint a társadalmat és a környezetet csupán jótékonyságokkal, adományokkal lehet fejleszteni, óvni, építeni, az üzleti szféra pedig szimplán csak profitorientált és semmi mást nem vesz figyelembe döntései során. Remekül össze lehet fésülni a piaci mechanizmusokat a fenntarthatósággal, melynek eredőjeként született meg ez a befektetési forma.

Jóformán minden szereplő megtalálhatja a helyét a fenntartható befektetések piacán. A bankok, nyugdíjalapok, pénzügyi tanácsadók és vagyonkezelőkön keresztül általános, vagy akár szektorspecifikus társadalmi vagy környezeti hasznosságot hozó befektetésekhez is hozzá lehet ma már férni, legyen magánszemélyről vagy intézményi befektetőről szó.

Piaci felmérések

A GIIN 2019-es éves felmérése szerint a befektetők mintegy kétharmada nem éri be alacsonyabb megtérüléssel, mint ami a piacon megtalálható, hiába nyújt extra társadalmi vagy környezeti hasznosságot a beruházás. A szereplők 19%-a már kisebb kompromisszumot vállalna a megtérülés kapcsán, és beéri picit kevesebb hozammal is. A megkérdezettek 15%-a pedig megelégedne csupán a befektetett tőkéjének visszakeresésével, azaz zéró megtérüléssel, cserében a pozitív egyéb hatásokért.

hozamelvárások

A kutatás szerint ezek a típusú befektetések jellemzően társadalmi és környezeti hasznosságban, valamint pénzügyileg is felülmúlják a várakozásokat. Fenntarthatóság szempontjából a befektetések 16%-a szárnyalta túl az elvárásokat, és csak 2%-a okozott csalódást, míg pénzügyileg 14% teljesített felül, és 9% hozott a vártnál kisebb megtérülést.

Befektetések teljesítménye vs várakozások

Az impact investment piac kicsinek nem mondható, méretét 502 milliárd dollárra becsülik jelenleg, és nagyságrendileg 1340 társaság tevékenykedik ezen a területen.

Jó példa az Alteo frissen átadott energiatároló berendezése, amely fontos eleme Magyarország klímastratégiájának, mely szerint 2030-ra a magyar áramtermelés 90%-a széndioxid-mentes lehet. Az energiatároló berendezés hozzájárul a hálózat stabilitás növekedéséhez, irányíthatóságához, és részben árcsökkenéshez vezet. A tároló 3 év alatt készült el, több mint 1,1 milliárd forint értékben. Ezzel, a régióban az elsők között megalkotott ilyen létesítménnyel, tervezhetőbb a megújuló energia felhasználása.

Hogy teljesítettek pénzügyileg a fenntartható befektetések?

Megvizsgáltuk, hogy az elmúlt két esztendőben mennyi pénzt lehetett keresni három nagy impact investmenttel foglalkozó befektetési alappal, és mellé tettük a hagyományos eszközökkel megkereshető hozamokat az S&P 500 index segítségével.

Az iShares MSCI KLD 400 Social ETF 400 darab olyan társaságba fektet, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a környezetre és a társadalomra. A befektetési politikája szerint szigorúan tilos fegyverrel, dohánnyal, alkohollal, nukleáris energiával és génmódosított élelmiszerekkel tevékenykedő vállalatok finanszírozása.

Az iShares MSCI USA ESG Select ETF kosara 100 vállalatot tartalmaz, az ESG (Environmental, Social and Governance) kritériumok alapján válogat a társaságok közül, és a befektetések súlyát is az ESG pontszámok határozzák meg. Az alap három legnagyobb súlyú részvénye a Microsoft, a 3M, és az Ecolab. Az ESG egy társaság, vagy beruházás környezeti, társadalmi és vállalatvezetési gyakorlatának fenntarthatóságát értékeli.

Az iShares MSCI ACWI Low Carbon Target ETF olyan cégekre fókuszál, melyeknek alacsony az üvegházhatású gázkibocsátása. A három legnagyobb cég az alap portfoliójában az Apple, a Microsoft, és az Amazon.

Az alábbi ábrán látható az előbb említett befektetési alapok teljesítménye az elmúlt két esztendőben az S&P 500 indexszel összevetve. A grafikon azt szemlélteti, hogyha 2 éve 100 egységet fektettünk volna be mindegyik alapba, akkor most mennyi pénzünk lenne. Nagyon hasonlóan mozogtak a befektetéseink a különböző eszközökben, azonban csupán az iShares MSCI KLD 400 Social ETF tudta 1,5%-kal verni az S&P 500 indexet, a másik két befektetési alap alulmaradt. Amennyiben egyenlő arányban osztottuk volna szét tőkénket a három fenntartható alap között, akkor az elmúlt két évben alig pár százalékkal kevesebb hozamot realizálhattunk volna, mintha megvettük volna az S&P 500 indexet, azonban a pozitív társadalmi és környezeti hatások valószínűleg bőven kompenzáltak volna bennünket befektetésünkön.

A három legnagyobb impact investment árfolyamgörbéje

A cikk megjelenését az Alteo Nyrt. támogatta.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

Összkép

Merre visz a ballagók útja?

Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre veresiről. Élete eddig legfontosabb napjain van túl 75 ezer érettségiző diák. Múlt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
parlament országház budapest turista getty stock