GettyImages-561690657
Befektetés

A fenntartható befektetésekkel is lehet annyit keresni, mint a hagyományosakkal

Portfolio
Utánajártunk a manapság egyre divatosabb impact investment fogalmának, különösképpen a társadalmi és környezeti hasznosságot is hozó beruházások megtérülésének a fókuszával. Találtunk egy kiváló magyar példát is az Alteo személyében, és még olyan befektetési alapot is, amely a fenntarthatósági kritérium teljesítése mellett a hozamban sem marad alul az S&P 500 indexhez képest.
A fenntartható befektetésekről szó lesz a novemberi Portfolio Klubon is.

Az impact investment, mint fenntartható befektetés

Az impact investment olyan befektetés, mely mérhető társadalmi, környezeti hasznosságot is teremt megfelelő pénzügyi hozam elérése mellett. Átlagos vagy azt meghaladó piaci hozamot is el lehet ilyen befektetésekkel érni, de akár még kisebb megtérüléssel is megérheti egy projektet megvalósítani a pozitív externáliáknak köszönhetően. A befektetések fókuszában leginkább a mezőgazdaság és az energiatermelés fenntarthatóvá tétele szokott állni, de nem ritkák a lakhatással, egészségüggyel, oktatással kapcsolatos beruházások sem.

Impact investor lehet egy kockázatitőke-befektető, egy vállalati kötvényt vásárló nyugdíjalap, egy fenntarthatóan működő tőzsdei cég papírját tartó kisrészvényes, de akár egy fenntartható módon befektető vállalat is. A környezeti és szociális hasznosság mérése fontos szerepet játszik a befektetések értékelésénél, éppen ezért rendkívül fontos definiálni egy objektív mércét, melynek során egyértelműen nyomon követhető a pozitív hatás. 

Az impact investing épp azt az általánosan elfogadott nézetet kritizálja, miszerint a társadalmat és a környezetet csupán jótékonyságokkal, adományokkal lehet fejleszteni, óvni, építeni, az üzleti szféra pedig szimplán csak profitorientált és semmi mást nem vesz figyelembe döntései során. Remekül össze lehet fésülni a piaci mechanizmusokat a fenntarthatósággal, melynek eredőjeként született meg ez a befektetési forma.

Jóformán minden szereplő megtalálhatja a helyét a fenntartható befektetések piacán. A bankok, nyugdíjalapok, pénzügyi tanácsadók és vagyonkezelőkön keresztül általános, vagy akár szektorspecifikus társadalmi vagy környezeti hasznosságot hozó befektetésekhez is hozzá lehet ma már férni, legyen magánszemélyről vagy intézményi befektetőről szó.

Piaci felmérések

A GIIN 2019-es éves felmérése szerint a befektetők mintegy kétharmada nem éri be alacsonyabb megtérüléssel, mint ami a piacon megtalálható, hiába nyújt extra társadalmi vagy környezeti hasznosságot a beruházás. A szereplők 19%-a már kisebb kompromisszumot vállalna a megtérülés kapcsán, és beéri picit kevesebb hozammal is. A megkérdezettek 15%-a pedig megelégedne csupán a befektetett tőkéjének visszakeresésével, azaz zéró megtérüléssel, cserében a pozitív egyéb hatásokért.

hozamelvárások

A kutatás szerint ezek a típusú befektetések jellemzően társadalmi és környezeti hasznosságban, valamint pénzügyileg is felülmúlják a várakozásokat. Fenntarthatóság szempontjából a befektetések 16%-a szárnyalta túl az elvárásokat, és csak 2%-a okozott csalódást, míg pénzügyileg 14% teljesített felül, és 9% hozott a vártnál kisebb megtérülést.

Befektetések teljesítménye vs várakozások

Az impact investment piac kicsinek nem mondható, méretét 502 milliárd dollárra becsülik jelenleg, és nagyságrendileg 1340 társaság tevékenykedik ezen a területen.

Jó példa az Alteo frissen átadott energiatároló berendezése, amely fontos eleme Magyarország klímastratégiájának, mely szerint 2030-ra a magyar áramtermelés 90%-a széndioxid-mentes lehet. Az energiatároló berendezés hozzájárul a hálózat stabilitás növekedéséhez, irányíthatóságához, és részben árcsökkenéshez vezet. A tároló 3 év alatt készült el, több mint 1,1 milliárd forint értékben. Ezzel, a régióban az elsők között megalkotott ilyen létesítménnyel, tervezhetőbb a megújuló energia felhasználása.

Hogy teljesítettek pénzügyileg a fenntartható befektetések?

Megvizsgáltuk, hogy az elmúlt két esztendőben mennyi pénzt lehetett keresni három nagy impact investmenttel foglalkozó befektetési alappal, és mellé tettük a hagyományos eszközökkel megkereshető hozamokat az S&P 500 index segítségével.

Az iShares MSCI KLD 400 Social ETF 400 darab olyan társaságba fektet, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a környezetre és a társadalomra. A befektetési politikája szerint szigorúan tilos fegyverrel, dohánnyal, alkohollal, nukleáris energiával és génmódosított élelmiszerekkel tevékenykedő vállalatok finanszírozása.

Az iShares MSCI USA ESG Select ETF kosara 100 vállalatot tartalmaz, az ESG (Environmental, Social and Governance) kritériumok alapján válogat a társaságok közül, és a befektetések súlyát is az ESG pontszámok határozzák meg. Az alap három legnagyobb súlyú részvénye a Microsoft, a 3M, és az Ecolab. Az ESG egy társaság, vagy beruházás környezeti, társadalmi és vállalatvezetési gyakorlatának fenntarthatóságát értékeli.

Az iShares MSCI ACWI Low Carbon Target ETF olyan cégekre fókuszál, melyeknek alacsony az üvegházhatású gázkibocsátása. A három legnagyobb cég az alap portfoliójában az Apple, a Microsoft, és az Amazon.

Az alábbi ábrán látható az előbb említett befektetési alapok teljesítménye az elmúlt két esztendőben az S&P 500 indexszel összevetve. A grafikon azt szemlélteti, hogyha 2 éve 100 egységet fektettünk volna be mindegyik alapba, akkor most mennyi pénzünk lenne. Nagyon hasonlóan mozogtak a befektetéseink a különböző eszközökben, azonban csupán az iShares MSCI KLD 400 Social ETF tudta 1,5%-kal verni az S&P 500 indexet, a másik két befektetési alap alulmaradt. Amennyiben egyenlő arányban osztottuk volna szét tőkénket a három fenntartható alap között, akkor az elmúlt két évben alig pár százalékkal kevesebb hozamot realizálhattunk volna, mintha megvettük volna az S&P 500 indexet, azonban a pozitív társadalmi és környezeti hatások valószínűleg bőven kompenzáltak volna bennünket befektetésünkön.

A három legnagyobb impact investment árfolyamgörbéje

A cikk megjelenését az Alteo Nyrt. támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
foldgaz_futes
kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút
airbnb
bika spx csucs
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

bika