Tőzsdére segítené a vállalatokat a megújult Széchenyi Alapok
Gazdaság

Tőzsdére segítené a vállalatokat a megújult Széchenyi Alapok

Portfolio
A Széchenyi Alapok egy év alatt megötszörözte befektetési aktivitását, és tovább növelné a tőzsdén megjelenő hazai vállalatok számát. Átlagosan 1 milliárd forint tőkét biztosít tőzsdei kibocsátási tranzakciók esetében, azonban ez vállalatonként akár 10 milliárd forintos befektetés is lehet.

A Széchenyi Alapok, amely hat alapban 103 milliárd forintot kezel, iparágtól függetlenül, magyarországi székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező társaságoknak biztosít tőkét. A meglévő termékkel vagy szolgáltatással, kialakult szervezeti felépítéssel rendelkező, a piacon már bizonyított, stabil bevételtermeléssel bíró vállalatokat keresi, de azoknak a cégeknek is kínál megoldást, melyek ahhoz még nem kellően érettek, hogy azonnal a tőzsdén keresztül vonjanak be forrást, azonban céljuk, hogy egy-két éven belül odáig eljussanak.

A befektetés minden esetben magánbefektetővel együttes társbefektetés formájában valósul meg. Fiatal vállalkozás esetében akár 10%-os magánbefektetői hozzájárulás is elégséges, de arra is van lehetőség, hogy az alapkezelő a vállalat életkorától függetlenül 30%-os magánbefektetői hozzájárulással, úgynevezett pari passu – egyenrangúsági – elv mentén fektessen be.

A Széchenyi Alapok szoros szakmai együttműködést alakított ki a Budapesti Értéktőzsdével az aktív projektkeresés, illetve a befektetési lehetőségek szűrése kapcsán. Emellett a tőzsdei megjelenést előkészítő támogató programok, illetve szolgáltatások igénybevételére, valamint nyilvános kibocsátással kapcsolatos feladatok és követelmények rögzítésére vonatkozóan folyamatos az egyeztetés.

„Az utóbbi két évben közel 2 milliárd forintot fektettünk tőzsdei kibocsátásokba, az eddig megvalósult négy Xtend tőkebevonásos kibocsátásból három esetben (Megakrán, DM-Ker és Gloster) töltöttük be a vezető befektető szerepét. Célunk, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokból további befektetéseket valósítsunk meg. A Széchenyi Alapok eddigi legnagyobb, tőzsdefejlesztést támogató tranzakcióját idén augusztusban zárta, melynek során 2 milliárd forintot fektetett a vasúti áruszállítást végző CER Csoportba. A közeljövőben több hasonló tranzakciót tervezünk” – mondta a Portfolio-nak Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója.

A Széchenyi Alapok 260 millió forinttal szállt be Moldován András, a népszerű startup befektető agrárinformatikai rendszerfejlesztő cégébe. Az Animalsoft Kft. a Livestocker precíziós állattenyésztési szoftver platformját fejleszti tovább az összegből.

A pre-IPO és IPO termékkel is rendelkező Széchenyi Alapok esetében a jellemző tranzakció méret tőzsdei kibocsátási tranzakciók esetében átlagosan 1 milliárd forint, vállalatonként azonban akár 10 milliárd forint is lehet. Az alap relatíve magas befektetési összeg ellenére kizárólag kisebbségi tulajdonrészt kér a finanszírozott társaságokban és stabil pénzügyi befektetőként viselkedik az átlagosan 5 évesre tervezett befektetési időtávon.

Jobbágy Dénes Széchenyi Alapkezelő
Jobbágy Dénes

Jobbágy szerint a vállalatok számára a tőzsde számos, a jelenlegi gyorsan változó piaci környezetben talán még inkább felértékelődő lehetőséggel kecsegtet:

azok a cégek, amelyek tőkeerősek, a bizonytalan periódusokat is könnyebben képesek átvészelni, majd a gazdasági növekedés újra indulásával a versenytársaikat lekörözve bővülni.

A tőzsdei jelenlét további előnye, hogy transzparenciát és – hosszabb távon – fenntartható működést követel meg, ami igen fontos plusz pontot jelent a vállalat partnereinek, akár bankokról, beszállítókról, vevőkről, vagy a saját munkavállalókról legyen szó.

Mindezek hatása az elnök-vezérigazgató szerint túlmutat a közvetlen hasznokon: a támogatás hozzájárul a tőkepiaci infrastruktúra, know-how kiépítéséhez, a vállalatok tőkepiaci likviditás növeléséhez, ezen keresztül pedig összességében a minőségi tőzsdei bevezetések száma is növekedni fog.

A cikk megjelenését a Széchenyi Alapok támogatta.

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hatalmas gyógyszergyártó van születőben