Széchenyi_Lánchíd
Gazdaság

Tőzsdére segítené a vállalatokat a megújult Széchenyi Alapok

Portfolio
A Széchenyi Alapok egy év alatt megötszörözte befektetési aktivitását, és tovább növelné a tőzsdén megjelenő hazai vállalatok számát. Átlagosan 1 milliárd forint tőkét biztosít tőzsdei kibocsátási tranzakciók esetében, azonban ez vállalatonként akár 10 milliárd forintos befektetés is lehet.

A Széchenyi Alapok, amely hat alapban 103 milliárd forintot kezel, iparágtól függetlenül, magyarországi székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező társaságoknak biztosít tőkét. A meglévő termékkel vagy szolgáltatással, kialakult szervezeti felépítéssel rendelkező, a piacon már bizonyított, stabil bevételtermeléssel bíró vállalatokat keresi, de azoknak a cégeknek is kínál megoldást, melyek ahhoz még nem kellően érettek, hogy azonnal a tőzsdén keresztül vonjanak be forrást, azonban céljuk, hogy egy-két éven belül odáig eljussanak.

A befektetés minden esetben magánbefektetővel együttes társbefektetés formájában valósul meg. Fiatal vállalkozás esetében akár 10%-os magánbefektetői hozzájárulás is elégséges, de arra is van lehetőség, hogy az alapkezelő a vállalat életkorától függetlenül 30%-os magánbefektetői hozzájárulással, úgynevezett pari passu – egyenrangúsági – elv mentén fektessen be.

A Széchenyi Alapok szoros szakmai együttműködést alakított ki a Budapesti Értéktőzsdével az aktív projektkeresés, illetve a befektetési lehetőségek szűrése kapcsán. Emellett a tőzsdei megjelenést előkészítő támogató programok, illetve szolgáltatások igénybevételére, valamint nyilvános kibocsátással kapcsolatos feladatok és követelmények rögzítésére vonatkozóan folyamatos az egyeztetés.

„Az utóbbi két évben közel 2 milliárd forintot fektettünk tőzsdei kibocsátásokba, az eddig megvalósult négy Xtend tőkebevonásos kibocsátásból három esetben (Megakrán, DM-Ker és Gloster) töltöttük be a vezető befektető szerepét. Célunk, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokból további befektetéseket valósítsunk meg. A Széchenyi Alapok eddigi legnagyobb, tőzsdefejlesztést támogató tranzakcióját idén augusztusban zárta, melynek során 2 milliárd forintot fektetett a vasúti áruszállítást végző CER Csoportba. A közeljövőben több hasonló tranzakciót tervezünk” – mondta a Portfolio-nak Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója.

A Széchenyi Alapok 260 millió forinttal szállt be Moldován András, a népszerű startup befektető agrárinformatikai rendszerfejlesztő cégébe. Az Animalsoft Kft. a Livestocker precíziós állattenyésztési szoftver platformját fejleszti tovább az összegből.

A pre-IPO és IPO termékkel is rendelkező Széchenyi Alapok esetében a jellemző tranzakció méret tőzsdei kibocsátási tranzakciók esetében átlagosan 1 milliárd forint, vállalatonként azonban akár 10 milliárd forint is lehet. Az alap relatíve magas befektetési összeg ellenére kizárólag kisebbségi tulajdonrészt kér a finanszírozott társaságokban és stabil pénzügyi befektetőként viselkedik az átlagosan 5 évesre tervezett befektetési időtávon.

Jobbágy Dénes Széchenyi Alapkezelő
Jobbágy Dénes

Jobbágy szerint a vállalatok számára a tőzsde számos, a jelenlegi gyorsan változó piaci környezetben talán még inkább felértékelődő lehetőséggel kecsegtet:

azok a cégek, amelyek tőkeerősek, a bizonytalan periódusokat is könnyebben képesek átvészelni, majd a gazdasági növekedés újra indulásával a versenytársaikat lekörözve bővülni.

A tőzsdei jelenlét további előnye, hogy transzparenciát és – hosszabb távon – fenntartható működést követel meg, ami igen fontos plusz pontot jelent a vállalat partnereinek, akár bankokról, beszállítókról, vevőkről, vagy a saját munkavállalókról legyen szó.

Mindezek hatása az elnök-vezérigazgató szerint túlmutat a közvetlen hasznokon: a támogatás hozzájárul a tőkepiaci infrastruktúra, know-how kiépítéséhez, a vállalatok tőkepiaci likviditás növeléséhez, ezen keresztül pedig összességében a minőségi tőzsdei bevezetések száma is növekedni fog.

A cikk megjelenését a Széchenyi Alapok támogatta.

paradicsom Tomato brown rugose fruit virus
mnb
fehérorosz zászló
építőipar munkás
bear_1
europai bizottsag
london_shutter-20170512

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
paradicsom Tomato brown rugose fruit virus