Széchenyi_Lánchíd
Gazdaság

Tőzsdére segítené a vállalatokat a megújult Széchenyi Alapok

Portfolio
A Széchenyi Alapok egy év alatt megötszörözte befektetési aktivitását, és tovább növelné a tőzsdén megjelenő hazai vállalatok számát. Átlagosan 1 milliárd forint tőkét biztosít tőzsdei kibocsátási tranzakciók esetében, azonban ez vállalatonként akár 10 milliárd forintos befektetés is lehet.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A Széchenyi Alapok, amely hat alapban 103 milliárd forintot kezel, iparágtól függetlenül, magyarországi székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térségben székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező társaságoknak biztosít tőkét. A meglévő termékkel vagy szolgáltatással, kialakult szervezeti felépítéssel rendelkező, a piacon már bizonyított, stabil bevételtermeléssel bíró vállalatokat keresi, de azoknak a cégeknek is kínál megoldást, melyek ahhoz még nem kellően érettek, hogy azonnal a tőzsdén keresztül vonjanak be forrást, azonban céljuk, hogy egy-két éven belül odáig eljussanak.

A befektetés minden esetben magánbefektetővel együttes társbefektetés formájában valósul meg. Fiatal vállalkozás esetében akár 10%-os magánbefektetői hozzájárulás is elégséges, de arra is van lehetőség, hogy az alapkezelő a vállalat életkorától függetlenül 30%-os magánbefektetői hozzájárulással, úgynevezett pari passu – egyenrangúsági – elv mentén fektessen be.

A Széchenyi Alapok szoros szakmai együttműködést alakított ki a Budapesti Értéktőzsdével az aktív projektkeresés, illetve a befektetési lehetőségek szűrése kapcsán. Emellett a tőzsdei megjelenést előkészítő támogató programok, illetve szolgáltatások igénybevételére, valamint nyilvános kibocsátással kapcsolatos feladatok és követelmények rögzítésére vonatkozóan folyamatos az egyeztetés.

„Az utóbbi két évben közel 2 milliárd forintot fektettünk tőzsdei kibocsátásokba, az eddig megvalósult négy Xtend tőkebevonásos kibocsátásból három esetben (Megakrán, DM-Ker és Gloster) töltöttük be a vezető befektető szerepét. Célunk, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokból további befektetéseket valósítsunk meg. A Széchenyi Alapok eddigi legnagyobb, tőzsdefejlesztést támogató tranzakcióját idén augusztusban zárta, melynek során 2 milliárd forintot fektetett a vasúti áruszállítást végző CER Csoportba. A közeljövőben több hasonló tranzakciót tervezünk” – mondta a Portfolio-nak Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója.

A Széchenyi Alapok 260 millió forinttal szállt be Moldován András, a népszerű startup befektető agrárinformatikai rendszerfejlesztő cégébe. Az Animalsoft Kft. a Livestocker precíziós állattenyésztési szoftver platformját fejleszti tovább az összegből.

A pre-IPO és IPO termékkel is rendelkező Széchenyi Alapok esetében a jellemző tranzakció méret tőzsdei kibocsátási tranzakciók esetében átlagosan 1 milliárd forint, vállalatonként azonban akár 10 milliárd forint is lehet. Az alap relatíve magas befektetési összeg ellenére kizárólag kisebbségi tulajdonrészt kér a finanszírozott társaságokban és stabil pénzügyi befektetőként viselkedik az átlagosan 5 évesre tervezett befektetési időtávon.

Jobbágy Dénes Széchenyi Alapkezelő
Jobbágy Dénes

Jobbágy szerint a vállalatok számára a tőzsde számos, a jelenlegi gyorsan változó piaci környezetben talán még inkább felértékelődő lehetőséggel kecsegtet:

azok a cégek, amelyek tőkeerősek, a bizonytalan periódusokat is könnyebben képesek átvészelni, majd a gazdasági növekedés újra indulásával a versenytársaikat lekörözve bővülni.

A tőzsdei jelenlét további előnye, hogy transzparenciát és – hosszabb távon – fenntartható működést követel meg, ami igen fontos plusz pontot jelent a vállalat partnereinek, akár bankokról, beszállítókról, vevőkről, vagy a saját munkavállalókról legyen szó.

Mindezek hatása az elnök-vezérigazgató szerint túlmutat a közvetlen hasznokon: a támogatás hozzájárul a tőkepiaci infrastruktúra, know-how kiépítéséhez, a vállalatok tőkepiaci likviditás növeléséhez, ezen keresztül pedig összességében a minőségi tőzsdei bevezetések száma is növekedni fog.

A cikk megjelenését a Széchenyi Alapok támogatta.

szerbia
eu vétó magyar vétó jogállamiság
boris johnson brexit no deal
merkely bela koronavirus jarvany
jakabferenc
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
szerbia