Peking keményen elbánik a koronavírus eredetét kutató tudósokkal
Gazdaság

Peking keményen elbánik a koronavírus eredetét kutató tudósokkal

Portfolio
A Covid-19 valamikor 2019 végén bukkant fel elismerten Vuhan városában. A járvány kirobbanását követően számos kutató próbálta kutatni a vírust, ám ők gyakran nem várt falakba ütköztek – írja a The Economist.

2020 elején egy kínai virológus, Csang Jungcsen csapatával sikeresen szekventálta a Covid-19 fertőzést okozó vírus genomját. A kapott adatokat pár nappal később aztán egy brit tudós számára elérhetővé tettek, aki publikálhatta az információkat. Ez tette később lehetővé, hogy szerte a világban meginduljanak a gyógyszerkutatások, valamint a vakcinák kifejlesztése a koronavírus ellen.

A Kínai Kommunista Párt szemében azonban ez a húzás szinte felért egy árulással, az orvost vizsgálni kezdték a hatóságok.

Emlékezetes, hogy Kínában sokáig a „zéró Covid” politika határozta meg a mindennapi életet, ám ebből a lakosságnak végül elege lett, ezért Peking kénytelen volt eltörölni az intézkedéseket. A lépés a fertőzés tömeges terjedéséhez vezetett, máig csak tippelni lehet, hogy pontosan hányan kapták el a megbetegedést és mennyien haltak bele. A járványkezelés miatt azonban felelősöket kell a pártvezetésnek felmutatnia, az egyik pedig maga Csang Jungcsen let. A virológussal április végén közölték, hogy a laboratóriumát bezárják, és fel kell hagynia a koronavírus eredetét megfejteni próbáló kutatómunkájával. A szakembernek ettől kezdve azt sem engedték, hogy egyáltalán belépjen a területre.

Csang a szekventálást követően értesítette a kínai hatóságokat arról, hogy a fertőzés komoly járványhoz vezethet és számos áldozatot is követelhet. Peking azonban a médiában eltérő narratívákat osztott meg, jellemzően más országokat – leginkább az Egyesült Államokat – vádolták a vírus kifejlesztéséért és sok embert elvittek a hatóságok, amikor a médiában hangoztatott állásponttól eltérő véleményt fogalmaztak meg. Most a hivatalos álláspont szerint a labort „felújítják”, de a hosszas tiltakozásnak köszönhetően annyit sikerült elérni, hogy néhány munkatárs újra bemehet a munkahelyére. Az viszont nem derült ki, hogy mikor lehet folytatni a munkát.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála