A totális káosz felé robog az atomhatalom, képtelenek megbirkózni a szeparatistákkal
Globál

A totális káosz felé robog az atomhatalom, képtelenek megbirkózni a szeparatistákkal

Portfolio
Nem tudnak mit kezdeni a határon átjáró fegyveres csoportokkal Pakisztán, ez pedig egyre nagyobb biztonsági problémát jelent az országban - írja a Voa News.

Pakisztánban évek óta súlyos problémákat okoznak a biztonsági kihívások, amellyel a rendvédelmi erők képtelenek megbirkózni. Az ország több területén a különböző szélsőséges csoportok és a szegénység miatt egyre többen fordulnak a kormányzat ellen, ez pedig összecsapásokhoz vezet.

Az egyik legnépesebb muszlim országban különösen a határ menti régiók érintettek, ahol a csempészet is súlyosbítja a kormány lépési lehetőségeit.

Az országon túl nyúló kapcsolatrendszer miatt vannak olyan szeparatista csoportok is, amelyek az erélyesebb rendvédelmi fellépések idején egyszerűen átmenekülnek a határon, ahová már nem ér el a hatóságok keze.

A helyiek beszámolója szerint állandóak a katonai műveletek egy-egy régióban, ami miatt csökken a mozgástere a lakosságnak. A folyamatos összecsapások miatt elmaradnak a fejlesztések, kevés a munkalehetőség, ezért rengeteg család hagyja el az érintett településeket. Gyakoriak a letartóztatások is, amelyek tovább növelik az elégedetlenséget. Sokakat olyan vádakkal hurcoltak el a hatóságok, hogy egészségügyi segítséget nyújtottak a szeparatista harcosoknak. Elmondások szerint a helyzet folyamatosan romlik, a nagyszabású akciók ellenére sem tudtak a kormányzat erői stabilitást elérni Észak-Vazirisztánban vagy Beludzsisztánban.

Pakisztánban a rendőrség, a hírszerzés és más bűnüldöző szervek naponta legalább 100 terrorellenes akciót hajtanak végre.

Ahmed Sharif vezérőrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője szerint csak 2024-ben eddig 13 135 kisebb-nagyobb műveletet hajtottak végre az országot fenyegető alakulatok és azok segítői ellen. A manőverek során 249 ember vesztette eddig életét, valamint további 396 főt tartóztattak le. Az ország biztonsági helyzetét jelentősen rontotta a tálib hatalomátvétel a szomszédos Afganisztánban, 2021 óta 60 százalékkal ugrott meg az elkövetett terrormerényletek száma. Egyelőre nem látszik, hogy Iszlámábád képes lenne hatékonyan fellépni az egyre súlyosbodó állapot ellen, ez pedig további lehetőséget ad a terroristáknak a további megerősödéshez.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
moszkva kreml oroszország légvédelem dróntámadás rakétatámadás stock