Így vásárolhatsz új lakást 27 millió forint kedvezménnyel
Ingatlan

Így vásárolhatsz új lakást 27 millió forint kedvezménnyel

Béreljünk vagy vásároljunk? Használtat vagy újat? Bár a lakhatási lehetőségeket elsősorban az egyén anyagi helyzete határozza meg, sokak életében eljön az a pont, amikor a fenti kérdések valamelyike között kell választani. Az alábbiakban lakáspiaci szakértők várakozásai és a ma ismert támogatási formák alapján azt néztük meg, hogy a jelenlegi piacon mi szól a bérlés vagy a vásárlás, valamint a használt vagy az új lakás mellett.

Ez a cikk egy ötrészes cikksorozat utolsó része, amelyben a hazai újlakáspiac aktuális helyzetét, legfontosabb kérdéseit és lehetséges fejlődési irányait járjuk körbe. A témában korábban az alábbi cikkek jelentek meg:

A gazdasági környezet és a jövőbe vetett bizalom mindig is erős hatással volt a lakáspiacra, azon belül is a kereslet, valamint az árak alakulására. Míg a korábbi években a lakásárak rendre magasabb ütemben emelkedtek, mint a bérleti díjak, az utóbbi időben ez a trend változni látszik és a jövőben is a lakbérek növekedése lehet magasabb. Ezt erősítik meg a Portfolio által megkérdezett szakértők várakozásai, akik az előttünk álló évre a lakásárak esetében nominálisan inkább stagnálást (használtaknál enyhe csökkenést, újaknál enyhe növekedést), míg a bérleti díjak esetében további emelkedést várnak.

Nem véletlenül, ugyanis a tranzakciószámok csökkenésével együtt a lakásvásárlás helyett többen döntöttek a bérlés mellett, ami a kiadó lakások iránti érdeklődést erősítette, magával húzva a bérleti díjakat.

Használt vagy új?

Ha viszont a vásárlás mellett dönt valaki, ugyancsak fontos kérdés, hogy egy olcsóbb használt, vagy egy drágább új lakás mellett teszi le a voksát. Itt már további szempontok is bejönnek a képbe. A használt lakások általában olcsóbbak, mint az újak, de hosszabb távon nézve korántsem biztos, hogy az olcsóbb a jobb döntés. Az biztos, hogy egy új lakásra – állapotánál fogva – egy ideig jelentősen kevesebbet kell költeni, mint egy rosszabb állapotú használt lakás hibáinak felújítására, de az új lakások fenntartási költségei is alacsonyabbak, amivel hosszú távon a rezsiben havonta megspórolt tízezrek évtizedes távon milliós tételekké adódnak össze.

A fentiek mellett ráadásul az értéktartás is kedvezőbb lehet egy új lakás esetében. Szakértői várakozások szerint a budapesti, régebben épült használt lakásoknál az előttünk álló évben nem várható érdemi áremelkedés, az új lakásoknál viszont – beleértve a nemrégiben átadott, az újakkal szinte azonos minőségű lakásokat is - lehet még tere az emelkedésnek, miután a magasabb minőségű alapanyagok és technológiai megoldások a jövőben sem lesznek olcsóbbak és a piacra kerülő kínálat is folyamatosan szűkül. Igaz ugyan, hogy a kereslet is visszaesett, de az elemzők így is arra számítanak, hogy a használt és az új lakások közti árolló tovább fog nyílni az előttünk álló évben.

Ha visszagondolunk a 2008 utáni válságra, akkor is azt láttuk, hogy az új építésű lakások jobban tartották az értéküket, mint a használtak.

Állami támogatások

A hazai lakásállomány megújulása lassú ütemben halad, az energetikai szempontok és a kibocsátáscsökkentési elvárások ugyanakkor állami szinten is megjelennek, ami már többféle támogatási formában is megmutatkozott és feltehetően a jövőben is lesznek még hasonlók. Ha a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) vesszük alapul, akkor már két gyermeknél is magasabb az új lakásokra elérhető támogatási összeg, három gyermek esetén pedig már 7,8 millió forint a két lakástípus közti támogatási különbség az új építésű javára. A támogatás mellett viszont más előnyökkel is jár, ha valaki családosként vásárol új építésű lakást.

CSOK illetékmentesség: 2021. január 1-jétől illetékmentes az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK-kal vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése, ami például egy 80 millió forintos lakás megvásárlásakor 3,2 millió forint megtakarítást jelent.

CSOK áfa-visszatérítés 1: 2021. január 1-je óta a legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű új építésű lakás vagy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű új építésű ház vásárlása vagy építése esetén CSOK igénylése mellett áfa-visszaigénylést is lehet tenni a lakás 5 százalékos áfájára vonatkozóan. Összege vásárlás esetén a telekárat is tartalmazó vételár áfatartalma, építés esetén a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség áfatartalma. Ehhez 2021. január 1. és 2024. december 31. között kiállított számla szükséges.

CSOK áfa-visszatérítés 2: sajáterős építkezés esetén a bekerülési költségek 27 százalékos áfája igényelhető vissza 5 millió forint erejéig, ehhez 2018. január 1. és 2024. december 31. között kiállított számla szükséges. A kétfajta áfa-visszatérítés támogatás azonban egyszerre nem vehető igénybe.

Kedvezményes hitel

A lakossági finanszírozás mindig is nagyon nagy hatással volt a lakáspiaci hangulatra, így bármely ingatlan finanszírozásról szóló változás és azok bejelentése is viszonylag gyors átfutással befolyásolja a vevői döntéseket. A jelenlegi kamatkörnyezetben a CSOK mellé felvehető kedvezményes hitelnek különösen nagy a jelentősége.

Ez a két gyermekkel rendelkezők számára 10 millió, a legalább három gyermekkel rendelkezők számára 15 millió forint erejéig kedvezményes kamatot biztosít, amennyiben a CSOK-ot is felveszik hozzá. A gyermeket előre vállaló párokra ugyanez vonatkozik, de ebben az esetben házaspárnak kell lenniük. A lakáscélú jelzáloghitelként felvehető CSOK-hitel a futamidő első 25 évében fix kamatozás mellett legfeljebb 3 százalékkal kamatozik, ami jóval alacsonyabb törlesztőrészletet biztosít a piaci kamatozású lakáshiteleknél. Már van olyan kereskedelmi bank is ugyanakkor, amely biztosítja a lehetőséget a végig fix piaci kamatozású hitelek esetében arra, hogy amennyiben a kamatok csökkennek, egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék a felvett hitel kamatát.

A mostani kamatokkal számolva egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel piaci és kedvezményes kamatokkal való felvételének teljes visszafizetendő összege között 16,8 millió forint is lehet a különbség, míg 10 millió forintnyi hitel esetén ugyanez 11,4 millió forint. A havi törlesztőrészletre a Pénzcentrum Lakáshitel Kalkulátora szerint 15 millió forintos hitelnél, piaci kamatozás mellett a legkedvezőbb esetben is legalább 134 ezer forintot kell fizetni, a kedvezményes kamat mellett viszont csak 83 ezer forintot, míg a 10 milliós hitelnél piaci kamatok mellett minimum 89 ezer, kedvezményes kamattal viszont csak 53 ezer forint a havi törlesztőrészlet.

Egy 60 négyzetméteres új építésű lakás, ami a belvárostól közepes távolságra található, nagyjából 80 millió forintba kerül Budapesten. Ezzel szemben egy használt, de felújított azonos méretű lakás ára 60 millió forint körül alakul. A kettő közti 20 millió forintos árkülönbség azonban a fentiek mellett a több gyermekkel rendelkezők számára jelentősen csökkenthető. Három gyermeknél egy 80 milliós lakásnál a CSOK miatt 7,8, az áfakedvezmény miatt további 3,8 millió forint kedvezmény érhető el, a lakás illetékmentessége pedig további 3,2 millió forint kedvezményt jelent.

Összes kedvezmény

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mindent összesítve mekkora kedvezmény érhető el 2 és 3 gyermek esetén egy 80 millió forintos új építésű lakás megvásárlásakor.

Elérhető támogatások összege egy 80 millió forintos új lakás vásárlásakor (Ft)

 

2 gyermek esetén

3 gyermek esetén

CSOK

                  2 600 000   

                10 000 000   

Babaváró támogatás része

                  3 000 000   

                10 000 000   

Áfa visszatérítés

                  3 800 000   

                   3 800 000   

Illetékmentesség

                  3 200 000   

                   3 200 000   

Összesen

               12 600 000   

                 27 000 000   

Kamattámogatott CSOK-hitel

               10 000 000   

                 15 000 000   

Forrás: Portfolio számítás

   

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy sok szempontból megéri ma az új lakás mellett dönteni, ami, ha valaki igénybe tudja venni a fenti családtámogatásokat, jelentős kedvezményeket jelent, miközben maguk a fejlesztők is sok esetben kínálnak jelenleg kedvezményeket. Ha pedig valaki nem a családtámogatásokkal, hanem a vállalkozásán keresztül szeretne új ingatlant vásárolni, akkor számára a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program MAX+ 5 százalékos hitelkamata nyújthat segítséget.

A cikk megjelenését az IFK támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1