A fejlesztők a CSOK-ot is benyelhetik az áfával együtt

2016. január 14. 11:15    
nyomtatás
 
A CSOK bejelentett változása, illetve az ezzel együtt megnövekedett érdeklődés a lakásárakat sem hagyta érintetlenül. Az új lakások áfája hiába csökkent jelentősen, szinte a legjobb esetnek számít, ha az építés alatt álló ingatlan ára nem növekedett az új évben. A fejlesztés alatt álló ingatlanok között találni ugyanis olyat is, mely több millió forinttal lett drágább az elmúlt alig két hétben. Ez a trend pedig tovább folytatódhat: egy túlkeresletes piacon a fejlesztők addig emelhetik az árakat, amíg vásárlót találnak a lakásokra. Mivel az új CSOK 10 millió forintos támogatáshoz is juttathatja a vásárlók egy részét, de a két gyermekeseknek is 2,6 milliót kínálnak, ez az árakon is bőven emelhet. Az új lakások ára mellett pedig a telekárak is elszállhatnak, ha a lakáshiány miatt sokan építési telket akarnak vásárolni.
Erről is szó lesz a Portfolio következő klubján:Elszállhatnak a telekárak is


Új lakások jelenleg nagyon alacsony számban vannak a piacon, még a fejlesztés alatt álló ingatlanok között is nehezen találni a CSOK 10+10 millió forintos kategóriának megfelelő lakást. Az igényeket látva a fejlesztők új beruházásokba foghatnak, ami felpörgetheti a telekpiacot is, az árakat pedig emelheti. Szintén felfelé lökheti a telekárakat, hogy a fenti program kihasználására új ház építésével is lehetőség nyílik, így vélhetően a lakások hiányában sokan fordulnak ezen lehetőség felé.

A példák azt bizonyítják, hogy az árak még a vártnál is gyorsabban növekedhetnek, találtunk olyan hirdetést, ahol több millió forinttal növekedett a telekért kért ár. A másik trend, hogy a telektulajdonosok megosztják a nagyobb ingatlanokat, és így próbálják a lehető legmagasabb összegeket kisajtolni belőle. Előbbire példa egy 2. kerületi ingatlan, melyet 66 millió forintért hirdettek korábban, a héten azonban már 73 millióra emelték az árát. (Az ingatlanközvetítő meg is erősítette, hogy az emelés a hétfői napon történt.

A fejlesztők sem ülnek a babérjaikon


Bár az áfa csökkentés miatt elméletileg a már futó új lakás projektek esetében az áraknak csökkenniük kellene, többeket meglepetések érhetnek a hirdetési oldalakon. Jelenleg nagyon kicsi a kínálat új lakásból, még a fejlesztés alatt álló projektekben is. Ezt a beruházók is tudják, és a kormányzati CSOK bővítés bejelentése óta megnövekedett érdeklődést látva nem tétlenkednek az árakat illetően sem. A piac egyik alapvető törvénye, hogy ha valami iránt túlkereslet alakul ki, annak az ára is felmegy.

A fejlesztők a CSOK-ot is benyelhetik az áfával együtt


Jobb esetben az árat változatlanul hagyták a tavalyihoz képest (vagyis csak az áfacsökkentést vesztették el a vásárlók), de akad olyan ingatlan is, ahol inkább emeltek az áron a CSOK-láz közepette. Mint már beszámoltunk róla Tatabányán például egy korábban 23 millió forintért kínált építés alatt álló ház ára változott röpke két hét alatt 26,5 millióra. Ugyan a válság miatti korábbi csökkentéssel magyarázták, hogy most emeltek az áron, illetve, hogy ez még így sem éri el a válság előtti szintet, de egyrészt a válság már lassan két éve véget ért az ingatlanpiacon, másrészt nem érdemes az árakat a válság előtti szintekhez hasonlítani, harmadrészt a hirtelen drágulás mögött egyértelműen a megnövekedett érdeklődés állhat, ami a most bejelentett intézkedés csomagnak köszönhető. Hiszen mi másért emelkedett volna hirtelen 3,5 millió forinttal, 15 százalékkal két év után az ár hirtelen, miközben az áfa jelentősen csökkent.

De más példák is azt bizonyítják, hogy az árak nem hogy csökkentek volna az idei év elején, hanem növekedtek. Eddig eladatlan lakások esetében is akár 20 százalékkal is feljebb vitték az árat.

Mi várható a jövőben?


Az új lakás piacot jelenleg elözönlötték az érdeklődők, különösen a CSOK 10+10 millió forintos összegére jogosultak égnek lázban, és igyekeznek ezen a fronton is tájékozódni. Miközben épülő új lakásból csak nagyon kevés van. Az a kevés fejlesztő azonban aki látja a jelentős érdeklődés növekedést az árakban is reagálhat a túlkeresletre. A jövőben ugyan egyre többen léphetnek a fejlesztések útjára, de a piac a keresletet csak lassan szívhatja fel, így hosszú ideig tarthat a CSOK-hatás. Így hiába az áfa csökkentés, ármérséklődésre emiatt nem valószínű, hogy számíthatunk, sőt.... Egy-két nagyobb fejlesztést találni most, ahol hirdettek akciókat az áfa kapcsán, de ott is csak ideiglenes programról van, vélhetően a nagy érdeklődés esetén az akció véget ér.

Ezek alapján pedig úgy tűnhet, hogy a CSOK bővítésével nem csak a vásárlók járhatnak jól, de a fejlesztők is nagyot nyerhetnek, és a drágulással az áfa-csökkentés mellett a CSOK egy részét is a beruházók nyelhetik le.


Miért van a CSOK őrület?


Mint már többször foglalkoztunk vele, tavaly év végén jelentette be a kormány az otthonteremtési program bővítését. Jelentős változást jelentett, hogy 2016. január 1-től 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra és 10 millió forintos kedvezményes kölcsönre számíthat az, akinek három gyermeke van, vagy 3 gyermeket vállal és új lakást vásárolt, vagy új házat épít. A kétgyermekes családok új lakáshoz vagy házhoz 2,6 millió forintot kaphatnak.

Akinek információja van még jelentős drágulásról, az küldje el nekünk, és egy későbbi cikkben még részletesen foglalkozunk vele.

Falusi CSOK
A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium