Ingatlan

Elveszel az adatok között az ingatlanpiacon? - Itt a segítség!

Portfolio
Ahhoz, hogy az ingatlanpiacon körültekintő döntést hozzunk, érdemes jó alaposan megvizsgálni az elérhető adatokat. Míg évekkel ezelőtt ez még meglehetősen nehéz volt, ma már számos rendszeresen publikált elemzés segítheti a lakásvásárlók és eladók, valamint a profi ingatlanpiaci szakemberek dolgát. A piac iránt érdeklődők rendelkezésére hatalmas adatbázisok is állnak, az elérhető hatalmas adatmennyiségben pedig lassan egyre nehezebb eligazodni, így az ingatlanpiaci szakemberek számára egyre fontosabbá válik, hogy ezekből megtanulják kinyerni a valódi tudást.
Ha valaki az ingatlanpiacra lép, nagyon fontos, hogy megfelelő forrásokból tájékozódjon az aktuális helyzetről és a valós számok alapján hozzon döntést. Ez igaz a piac bármely ágára, arra hogy hol és mennyiért lehet irodát bérelni, vagy épp arra, hogy mely területen éri meg új épületet felhúzni. A legtöbbeket megmozgató alpiacon, a lakáspiacon pedig azért különösen fontosak az adatok, hogy lássuk, mennyiért adhatjuk el a lakásunkat, hol keresnek és mit a vevők, vagy érdemes-e sok millióval többet fizetni egy belvárosi lakásért, mint egy IX. kerületiért, vagy fejlesztőként hol és mennyi lakást érdemes építeni, ezeket pedig milyen áron célszerű eladni a profit maximalizálása érdekében.

Hol nézzünk körül?

A válság kirobbanása előtt elég kevés adatjellegű információval rendelkeztünk a hazai ingatlanpiacról. Az adatok jelentős része nem volt publikus, vagy egyszerűen nem léteztek olyan adatbázisok, melyek lehetővé tették volna a kutakodást. Azóta jó pár év eltelt, ami nem csak az ingatlanpiacon hozott jelentős változást, de az adatok hozzáférhetőségében is. Számos rendszeresen publikált lakáspiaci jelentés segítheti ma a lakásvásárlók és eladók dolgát, melyet érdemes átböngészni a piacra lépés előtt.

FHB lakásárindex

Az FHB Lakásárindexe 2009. szeptemberében indult, és a magyarországi lakóingatlan-árak alakulását méri. Az idősor egészen 1998-tól mutatja az árak alakulását, a NAV és az FHB saját lakóingatlan adásvételi tranzakciós adatai alapján. A bank negyedévente publikálja a jelentését.

KSH lakáspiaci jelentés

Bár a lakáspiaci árak megfigyelése már a 90-es évek végén megkezdődött az illetékhivatali adatbázisok alapján, valódi áttörést a 2008-as év hozott, mely után elindultak a fejlesztések a Statisztikai Hivatalnál, hogy a lakáspiac statisztikai megfigyelésére vonatkozó igényt kielégítsék. 2010 óta a KSH negyedévente publikálja a lakáspiaci mutatószámokat.

OTP Értéktérkép

Az OTP 2011-ben indította útjára Értéktérkép elemzését, mely azóta félévi rendszerességgel jelenik meg. A kutatásaikban a NAV adatbázisát, illetve az OTP csoport valamennyi ingatlanüzleti területe alapján összeállított tranzakciós és egyéb adatbázist használják.

Ingatlanközvetítő hálózatok jelentései

Az ingatlanközvetítő hálózatok a válság előtti években is szolgáltatattak információt a lakáspiac alakulásáról különböző közleményekkel, azóta azonban ennek is kiforrottabb formáját találták meg. A Duna House havonta megjelenteti a legfrissebb adatait a forgalomra, árakra és alkukra vonatkozóan a lakáspiacról, az Otthon Centrum pedig negyedévente tesz közzé egy hosszabb elemzést a lakáspiaci helyzetről.

MNB Lakáspiaci jelentés

A legfrissebb szereplő a lakáspiaci adatok világában a Magyar Nemzeti Bank, mely 2016-tól publikálja lakáspiaci jelentését félévente.

BRF

Az irodapiacon hosszú évekig csak a különböző tanácsadók jelentéseire alapozva jutottunk információhoz, de most már jó pár éve a Budapest Research Forum negyedévente közzé teszi a legfrissebb piaci számokat, a kihasználatlanság, a bérleti díjak, illetve a legnagyobb tranzakciók adatait.

Ne vesszünk el az adatok között!

Ezen kívül persze az ingatlanpiac iránt érdeklődők még egyéb forrásból is tájékozódhatnak. Az egyre inkább digitalizálódó világban a hirdetési oldalakon is követhetjük folyamatosan az árak változását, ott különböző statisztikák között is szemezgethetünk. De ugyancsak ez igaz az iroda gyűjtőoldalakra is, ahol szintén adatokat találhatunk a bérleti díjakról, szabad területekről, vagy éppen egy-egy ház esetében a kihasználatlanságról.

A hozzáférhető jelentős adatmennyiség egyre hasznosabb információkhoz jutatja a piac szereplőit, kiterjedt adatbázisokat lehet vásárolni, specifikus célokra lehet információt gyűjteni. Ezeknek köszönhetően ugyan egyre körültekintőbb döntéseket lehet hozni, de sok lehet a félrevezető információ is. Az adatok tengerében könnyebben lehet elveszni. A hasznos és felesleges információ között tudni kell különbséget tenni, az adatokból pedig ki kell tudni nyerni a tudást. Ezt tanulni kell, amelyben segítséget nyújt például a Grant Thornton mesterkurzusa, melynek célja, hogy képet adjon az aktuális adatelemzési eszközökről, és felhasználói szempontból mutassa be a hazai lehetőségeket az ingatlanpiac érdeklődő szakemberek számára. A Grant Thorntonnak ez lesz a második kurzusa az első, a stigmatizált ingatlanokról szóló, a szakma számára hasznos tanulságokkal záró kurzus után.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
zelenszkij public domain