Brexit 3 honapos halasztast kaphatnak a britek EU Donald Tusk Boris Johnson
Uniós források

Brexit: 3 hónapos rugalmas halasztást kaphatnak a britek az EU-tól

Portfolio
A legfrissebb információk szerint az Egyesült Királyság letett a megállapodás nélküli e hónap végi kilépésről és így elfogadja azt a mértékű Brexit-halasztást, amit az EU majd felajánl, annak mértéke pedig várhatóan 3 hónap lesz, de le lehet rövidíteni – rajzolódik ki a Reuters információiból. Mivel tehát a brit EU-tagság átnyúlik majd az október 31-i dátumon, így az Egyesült Királyságnak még uniós biztost is jelölnie kell – figyelmeztetett a plusz feladatra Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Reuters uniós diplomata és brit miniszterelnöki hivatali körökből az alábbi információkat kapta:

  • Boris Johnson brit kormányfő azzal a kilépési megállapodással tervezi az uniós kilépést, amit múlt héten elért az EU-val és amelyet nemcsak az EU27 állam- és kormányfője hagyott jóvá, hanem e hét kedden maga a brit alsóház is (csak a gyors ratifikációs folyamatra mondott nemet kedden este)
  • Ez tehát azt jelenti, hogy a brit kormány letett a kialkudott és ratifikált kilépési megállapodás nélküli (no-deal Brexit) október végi kilépés tervéről és most már csak azt várja, hogy az EU megmondja egységes álláspont mellett a Brexit-halasztás időintervallumát. Ezzel összhangban a brit kormány jövő heti törvényalkotási menetrendje nem is tartalmazza azt, hogy a kormány újra megpróbálná a Brexit felgyorsított ratifikációját keresztülvinni az alsóházon.
  • EU-s oldalon egyelőre a britek által is kért 3 hónapos halasztás jóváhagyása körvonalazódik. A németek ezt szeretnék, míg a franciák inkább rövidebb halasztásban gondolkodnak (és egy francia diplomata szerint állítólag a hollandok és a lengyelek is vonakodnak még hosszabb halasztást adni, de a lengyelek mindenképpen szeretnék elkerülni a no-deal Brexitet).
  • Az se a francia, se az EU-s forrás jelzése alapján nem kérdés, hogy végülis minden tagállam megadná a harmadik Brexit-halasztást (hiszen van a brit alsóház által elfogadott kilépési megállapodás, csak a ratifikáció hiányzik). Inkább csak ennek időintervalluma a viták tárgya, hiszen másként reagál a brit parlament, ha kap egy hosszabb halasztást (akár a népszavazás felé is elmehet a folyamat) és másként, ha csak egy rövid halasztást (ebbe csak az előrehozott választások férnének bele, de ha a halasztás a ratifikáció idejére lerövidíthető, akkor ezzel feltehetően igyekszik is élni Johnson a mielőbbi kilépés érdekében.)
  • Az egész Brexit kérdésében az írek szempontjaira különösen figyelt az EU és most az ír külügyminiszter azt mondta: szerinte várhatóan rugalmas halasztást kapnak majd a britek.
  • Az EU-s nagykövetek pénteken ülnek össze Brüsszelben egyeztetni a halasztás kérdésében és egy francia diplomata jelzése szerint e hét végéig eldöntik, hogy mennyi halasztást adjanak a briteknek, az ajánlathoz pedig nem fognak új EU-csúcsot összehívni, mert írásos szavazással hagyják jóvá a kérést.

Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök közben a finn soros elnökség miatt Helsinkibe látogatott és ott újságíróknak azt mondta: nagyon jól néz ki annak a kérdése, hogy megadja-e az EU a halasztást a briteknek. Antte Rinne finn miniszterelnök szerint a tagállamok nagy többsége, „talán mindegyike” támogatja a halasztást, így inkább csak az a vita tárgya, hogy milyen hosszú legyen ez. Ezután arra figyelmeztetett von der Leyen, hogy ha október 31. után is tag lesz az Egyesült Királyság (márpedig nagyon úgy néz ki, hogy igen), akkor új uniós biztost is kell jelölnie.

A hírügynökség megjegyzi: egyelőre várják még az új uniós biztosjelölteket Magyarországtól, Romániától (várhatóan napokon belül) és Franciaországtól, igaz utóbbi irányból éppen ma jelentettek be újabb jelöltet. Ő pedig Thierry Breton lett, aki 2005-2007 között pénzügyi és gazdasági miniszter is volt Franciaországban, illetve számos céget is vezetett, jelenleg pedig éppen a francia digitális cég (Atos) első embere, amely cég EU-forrásokat is kapott. Emmanuel Macron a második jelöléskor is ragaszkodott a Politico szerint ahhoz, hogy a belső piaci, digitalizációs és védelmi politikai (fontos) biztosi portfóliót kapja majd meg és erre ígéretet tett neki von der Leyen.

Címlapkép forrása: Neil Hall - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

eu zászló