Varga Judit
Uniós források

Bréking: végleg letett a közigazgatási különbíróságok tervéről a kormány!

MTI
Portfolio
Míg az EP-választások után azt jelezte a kormány, hogy határozatlan időre félreteszi a közigazgatási különbíróságok felállításának tervét, addig ma azt jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy végleg letett erről a tervéről a kormány. Ezzel együtt azt is jelezte a tárcavezető, hogy egy most készülő törvénytervezet gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszi a közigazgatási bíráskodást.

Varga Judit az MTI-nek azt jelezte: komoly szakmai vitát követően a kormány úgy látja, hogy a bíróságot meg kell óvni a felesleges vitáktól, ezért megtartaná az egységes bírósági rendszert, nem lesz önálló közigazgatási bírósági szervezet. Az EP-választások utáni bejelentés lehetséges hátteréről ebben a cikkünkben írtunk:

Azóta a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztésével kapcsolatban folytatta Magyarországgal kapcsolatos vizsgálatait a "három bölcs", akikkel Orbán Viktor legutóbb az októberi EU-csúcs keretében tárgyalt Brüsszelben. Ezt követően jött a minap az a hír, hogy az Országos Bírósági Hivatal és az annak felügyelő testülete, az Országos Bírósági Tanács közötti konfliktus feloldására milyen utat választott a kormány, most pedig Varga Judit jelentette be a közigazgatási bíróságokról szóló kormánydöntést.

Ezek a döntések mind abba az irányba mutatnak, hogy a kormány igyekszik elérni a Fidesz EPP-tagságának megőrzését, illetve a Magyarországgal szemben továbbra is zajló uniós 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásban is igyekszik gyengíteni a kritikákat. Ezek mögött az lehet az egyik mozgatórugó, hogy formálódik a 2021-2027-es uniós költségvetés és abban egyre biztosabb, hogy a forráskifizetést összekötik a jogállamisági feltételrendszerrel, miközben eleve borúsak a kilátások a Magyarország által elérhető fejlesztési források terén.

Varga Judit mai jelzése szerint a most készülő törvénytervezet - minimális átalakítás mellett - a polgárok érdekeit jobban kiszolgálni képes jogorvoslati fórumrendszert alakít ki, a mostani szerteágazó közigazgatási jogorvoslati rendszer helyett. A tervezet egyértelműbb és világosabb kereteket ad, és egységesebbé teszi a bírói joggyakorlatot is. Hozzátette: a tervezetet az Országgyűlés őszi ülésszakán benyújtják a parlamentnek.

A részletekről szólva elmondta: tovább szélesedik azon ügyek köre, amelyek esetében a hatósági eljárás egyfokú lesz, és ezután közvetlenül bírósághoz lehet fordulni a sérelmezett közigazgatási határozat ellen. A közigazgatási bírósági felülvizsgálati rendszer pedig kétszintű lesz: első fokon a megyei törvényszéken lehet megtámadni a sérelmezett határozatokat, majd - a törvény által biztosított esetekben - ezután lehet a Kúriához fordulni jogorvoslatért - számolt be róla Varga Judit.

A miniszter közölte: a törvénytervezetben szerepel az is, hogy a bíróságok ítélkezésének egységesítése érdekében nemcsak a közigazgatási, hanem a büntető és a polgári ügyszakban is közvetlenül a Kúriához lehet majd fordulni, jogegységi eljárást kezdeményezni, ha egy jogkérdésben valamely bíróság eltér a Kúria döntésétől.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavirus
koronavirus romania jarvany
koronavirus szlovakia kijarai tilalom
boris johnson brexit
franciaorszagparizs
palaolaj
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Thierry Breton europai bizottsag koronavirus valsag javaslat