FONTOS Napenergia: rekordmértékű tarifaemelés jön
Johann Wadephul magyarorszag unios tagsag1500
Uniós források

Német kormánypárti üzenet: Magyarország döntse el, hogy EU-tag akar-e maradni

Portfolio
„Magyarország most világosan pozícionálja magát, játsszon csapatban, vagy döntenie kell arról, hogy elhagyja az Európai Uniót” – ezt az erős kijelentést mondta a német közszolgálati televízió vasárnap esti adásában Johann Wadephul.

A német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese ezt a magyar kormány törökök szíriai beavatkozásával kapcsolatos minapi magatartása miatt mondta – szúrta ki az Index.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő október közepén elindította a szíriai kurdok elleni katonai beavatkozást, amely nemcsak az Egyesült Államok és Törökország között okozott nagy feszültséget, hanem az EU és Törökország között is.

Az EU arra készült múlt hét elején, hogy mindegyik tagállam nevében kiadjanak egy Törökországot elítélő nyilatkozatot, de ahogy azt időközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elismerte: a magyar kormány egy ideig blokkolta ennek kiadását és végül arra kényszerítette a 28 tagú közösséget, hogy csak az EU külügyi főképviselője adja ki a nyilatkozatot, ami így nyilván kevésbé fajsúlyos üzenet a törököknek.

A CDU frakcióvezető-helyettese szerint ez a blokkoló magyar magatartás végig érezhető volt és ezért úgy fogalmazott:

Magyarországnak meg kell tanulnia csapatban játszani. Magyarországnak el kell döntenie, hogy az EU valódi tagja akar-e lenni, és nem csak az EU pénzügyi támogatását akarja elfogadni, és hozzájárul-e ahhoz, hogy az EU erős legyen.

Ezután hangzott el Johann Wadephultól a bevezetőben jelzett, az utóbbi idők messze legkeményebb magyar bírálatot tartalmazó kijelentése a német közszolgálati televízió (ZDF) vasárnapi adásában.

Idén februárban már érkezett egy hasonlóan kemény, de inkább pénzügyi jellegű fenyegetés a német nagykövettől a magyar EU-nagykövet irányába az EU-tanácsi ülésen amiatt, mert Magyarország akadályt gördített az EU és az Arab Liga között készülő megállapodás megkötése elé egy migrációs utalásra hivatkozva. A német nagykövet akkor azzal fenyegetett, hogy ezt a lépést nem fogják elfelejteni akkor, amikor majd a 2020 utáni EU-s költségvetés kereteiről és a kifizetéseknek a jogállamisági feltételrendszerrel való összekötéséről tárgyalnak.

Azóta egyébként már kezd valósággá válni az EU-pénzek és a jogállamisági feltételek összekötése, ahogy az is, hogy még az Európai Bizottság által vázolt 24%-nál is nagyobb lehet a reál értelemben elszenvedett forrásvesztés Magyarország számára a 2021-2027-es költségvetésben. Olyanra viszont nem emlékszünk, hogy a német kormánypárt egyik illetékes vezetője az EU-ból való kizárást, illetve az EU-tagság átgondolását pedzegette.

Címlapkép forrása: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
orosz t-72 tank harckocsi tankok háború ukrajna gyakorlat
emag üzlet mammutban
napelem-napelempark-napenergia-megujulo-energia
gyógyszer vitamin
kalasnyikov ukrán katona stock
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NavracsicsTiboroktatas_kepzes1500