Német kormánypárti üzenet: Magyarország döntse el, hogy EU-tag akar-e maradni
Uniós források

Német kormánypárti üzenet: Magyarország döntse el, hogy EU-tag akar-e maradni

Portfolio
„Magyarország most világosan pozícionálja magát, játsszon csapatban, vagy döntenie kell arról, hogy elhagyja az Európai Uniót” – ezt az erős kijelentést mondta a német közszolgálati televízió vasárnap esti adásában Johann Wadephul.

A német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese ezt a magyar kormány törökök szíriai beavatkozásával kapcsolatos minapi magatartása miatt mondta – szúrta ki az Index.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő október közepén elindította a szíriai kurdok elleni katonai beavatkozást, amely nemcsak az Egyesült Államok és Törökország között okozott nagy feszültséget, hanem az EU és Törökország között is.

Az EU arra készült múlt hét elején, hogy mindegyik tagállam nevében kiadjanak egy Törökországot elítélő nyilatkozatot, de ahogy azt időközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elismerte: a magyar kormány egy ideig blokkolta ennek kiadását és végül arra kényszerítette a 28 tagú közösséget, hogy csak az EU külügyi főképviselője adja ki a nyilatkozatot, ami így nyilván kevésbé fajsúlyos üzenet a törököknek.

A CDU frakcióvezető-helyettese szerint ez a blokkoló magyar magatartás végig érezhető volt és ezért úgy fogalmazott:

Magyarországnak meg kell tanulnia csapatban játszani. Magyarországnak el kell döntenie, hogy az EU valódi tagja akar-e lenni, és nem csak az EU pénzügyi támogatását akarja elfogadni, és hozzájárul-e ahhoz, hogy az EU erős legyen.

Ezután hangzott el Johann Wadephultól a bevezetőben jelzett, az utóbbi idők messze legkeményebb magyar bírálatot tartalmazó kijelentése a német közszolgálati televízió (ZDF) vasárnapi adásában.

Idén februárban már érkezett egy hasonlóan kemény, de inkább pénzügyi jellegű fenyegetés a német nagykövettől a magyar EU-nagykövet irányába az EU-tanácsi ülésen amiatt, mert Magyarország akadályt gördített az EU és az Arab Liga között készülő megállapodás megkötése elé egy migrációs utalásra hivatkozva. A német nagykövet akkor azzal fenyegetett, hogy ezt a lépést nem fogják elfelejteni akkor, amikor majd a 2020 utáni EU-s költségvetés kereteiről és a kifizetéseknek a jogállamisági feltételrendszerrel való összekötéséről tárgyalnak.

Azóta egyébként már kezd valósággá válni az EU-pénzek és a jogállamisági feltételek összekötése, ahogy az is, hogy még az Európai Bizottság által vázolt 24%-nál is nagyobb lehet a reál értelemben elszenvedett forrásvesztés Magyarország számára a 2021-2027-es költségvetésben. Olyanra viszont nem emlékszünk, hogy a német kormánypárt egyik illetékes vezetője az EU-ból való kizárást, illetve az EU-tagság átgondolását pedzegette.

Címlapkép forrása: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai parlament, ep, ep-választás