Johann Wadephul magyarorszag unios tagsag1500
Uniós források

Német kormánypárti üzenet: Magyarország döntse el, hogy EU-tag akar-e maradni

Portfolio
„Magyarország most világosan pozícionálja magát, játsszon csapatban, vagy döntenie kell arról, hogy elhagyja az Európai Uniót” – ezt az erős kijelentést mondta a német közszolgálati televízió vasárnap esti adásában Johann Wadephul.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese ezt a magyar kormány törökök szíriai beavatkozásával kapcsolatos minapi magatartása miatt mondta – szúrta ki az Index.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő október közepén elindította a szíriai kurdok elleni katonai beavatkozást, amely nemcsak az Egyesült Államok és Törökország között okozott nagy feszültséget, hanem az EU és Törökország között is.

Az EU arra készült múlt hét elején, hogy mindegyik tagállam nevében kiadjanak egy Törökországot elítélő nyilatkozatot, de ahogy azt időközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elismerte: a magyar kormány egy ideig blokkolta ennek kiadását és végül arra kényszerítette a 28 tagú közösséget, hogy csak az EU külügyi főképviselője adja ki a nyilatkozatot, ami így nyilván kevésbé fajsúlyos üzenet a törököknek.

A CDU frakcióvezető-helyettese szerint ez a blokkoló magyar magatartás végig érezhető volt és ezért úgy fogalmazott:

Magyarországnak meg kell tanulnia csapatban játszani. Magyarországnak el kell döntenie, hogy az EU valódi tagja akar-e lenni, és nem csak az EU pénzügyi támogatását akarja elfogadni, és hozzájárul-e ahhoz, hogy az EU erős legyen.

Ezután hangzott el Johann Wadephultól a bevezetőben jelzett, az utóbbi idők messze legkeményebb magyar bírálatot tartalmazó kijelentése a német közszolgálati televízió (ZDF) vasárnapi adásában.

Idén februárban már érkezett egy hasonlóan kemény, de inkább pénzügyi jellegű fenyegetés a német nagykövettől a magyar EU-nagykövet irányába az EU-tanácsi ülésen amiatt, mert Magyarország akadályt gördített az EU és az Arab Liga között készülő megállapodás megkötése elé egy migrációs utalásra hivatkozva. A német nagykövet akkor azzal fenyegetett, hogy ezt a lépést nem fogják elfelejteni akkor, amikor majd a 2020 utáni EU-s költségvetés kereteiről és a kifizetéseknek a jogállamisági feltételrendszerrel való összekötéséről tárgyalnak.

Azóta egyébként már kezd valósággá válni az EU-pénzek és a jogállamisági feltételek összekötése, ahogy az is, hogy még az Európai Bizottság által vázolt 24%-nál is nagyobb lehet a reál értelemben elszenvedett forrásvesztés Magyarország számára a 2021-2027-es költségvetésben. Olyanra viszont nem emlékszünk, hogy a német kormánypárt egyik illetékes vezetője az EU-ból való kizárást, illetve az EU-tagság átgondolását pedzegette.

Címlapkép forrása: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ebrd
mark zuckerberg
szombathely
chp
koronavirus covid-19
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
koltsegvetesi veto orban viktor mateusz morawiecki unios koltsegvetes 201203
GettyImages-1211246429 (2)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130