Uniós források

Biztosan jogállami fékhez kötik az EU-pénzeket, mégsem kell idegeskednie Magyarországnak

Portfolio
Az már biztosnak tekinthető, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetésben a pénzek kifizetését összekötik a jogállamisági feltételekkel, de a feltételeket és a mechanizmus aktiválását várhatóan úgy fogalmazzák majd meg, hogy abba belemenjen például Magyarország és Lengyelország is, azaz kompromisszum körvonalazódik – mutat rá hétvégi anyagában a Bruxinfo.

A lap értesülései szerint a finn soros elnökség azt tervezi, hogy az eredetileg az Európai Bizottság által javasolt jogállami fék is helyet kap majd a tárgyalási keretnek nevezett dokumentum végleges változatában, amit az Európai Tanács decemberi ülése elé időzíthet a soros elnökség. A jogállamisági fék intézményéről egyelőre az alábbiak tudhatók:

  • A jogállami „fék” alkalmazásának területe jóval szűkebb lesz, mint a rendszerszintű kockázatokat kezelni hivatott 7-ik cikk szerinti eljárás, de tágabb keretei lesznek, mint az elvileg egy konkrét probléma megoldását szolgáló kötelezettségszegési eljárásnak.
  • A lapnak nyilatkozó források szerint a procedúra elindításának kritériumait a Bizottság által eredetileg elképzeltnél szűkebbre szabnák, mégpedig úgy, hogy azok explicite az uniós költségvetés védelmét szolgálják (bíróságok függetlensége, közbeszerzési szabályok, csődeljárásra vonatkozó szabályok stb.).
  • Nem kötnék ugyanakkor közvetlenül a kifizetéseket például a sajtószabadság vagy a civil társadalom jogainak tiszteletben tartásához.
  • A javaslat értelmében az Európai Bizottság tenne javaslatot a kifizetések felfüggesztésére, vagy csökkentésére, ha olyan általános gyengeségeket látna a jogállam terén egy tagállamban, amelyek az uniós források szabályszerű felhasználását veszélyeztetnék.
  • A Bizottság javaslatát csak fordított minőségi többséggel lehetne elutasítani, ami kvázi szabad kezet ad az Európai Bizottságnak, ezért a tanácsi szavazási rend az egyik kulcskérdésnek számít a hátralevő tárgyalásokon.

Arról, hogy a múlt heti EU-csúcson az állam- és kormányfők milyen javaslatokról tárgyaltak és milyen eredményekkel, alábbi cikkeinkben írtunk:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bizottság berlaymont