Száguldás után nagy fékezést vár a magyar gazdaságtól Brüsszel
Uniós források

Száguldás után nagy fékezést vár a magyar gazdaságtól Brüsszel

Portfolio
Jócskán, 3,7%-ról 4,6%-ra megemelte az idei évi gazdasági növekedésre adott tavaszi prognózisát ma kiadott új előrejelzésében az Európai Bizottság, de ezzel párhuzamosan továbbra is 2,8%-os GDP-növekedést vár 2020-ra, így nagy fékezés vár a magyar gazdaságra a brüsszeli testület szerint. Sőt, szerintük 2021-ben sem lesz érdemi gazdasági növekedési gyorsulás, hiszen akkorra is 2,8%-os növekedéssel számolnak.

Fontos, hogy az Európai Bizottság őszi előrejelzése az eddig elfogadott gazdaságpolitikai és költségvetési intézkedésekkel tudott csak számolni, így a magyar kormányfő által minap meglebegtetett második és harmadik gazdasági akciótervet nem tudta még figyelembe venni. Márpedig ezek azt céloznák, hogy 4% körül tudjon maradni a GDP-növekedés Magyarországon. Ezekre a lépésekre mindenképpen szükség lehet, ha a Bizottság friss előrejelzéseire tekintünk, hiszen ők azt mondják, hogy az idei 4,6%-os GDP-növekedés után jövőre 2,8%-os bővülés várható, és ugyanerre számít 2021-ben is a testület. Az európai gazdaságra adott átfogó és országonkénti előrejelzéseket alábbi cikkünkben írtuk meg:

Legutóbb az IMF adott friss előrejelzéseket és ajánlásokat Magyarország kapcsán, ezekről alábbi cikkeinkben írtunk. A washingtoni szervezet szakértői szintén jócskán (3,6%-ról 4,6%-ra) megemelték az idei évi GDP-növekedési előrejelzést, de nemcsak az ideit, hanem a jövő évit is vele együtt emelték (2,7%-ról 3,3%-ra), miközben a brüsszeli testület ma utóbbit nem tette meg.

Az alábbi friss bizottsági ábra választ ad arra, hogy miért vár ennyire jelentős gazdasági növekedési lassulást a brüsszeli testület Magyarországon 2020-ban: a beruházások (GFCF) eddigi markáns növekedésélénkítő hatása jelentősen visszaesik és közben kicsit a lakossági fogyasztás növekedéshez való hozzájárulása is enyhülhet. Az egyébként konszenzusos jelenleg a magyar gazdaságról, hogy az eddigi nagy beruházási boom a következő években jelentősen enyhülhet, így inkább csak ennek a mértékéről, illetve ennek a GDP-növekedésre gyakorolt hatásáról zajlik jelenleg a vita. A brüsszeli testület friss előrejelzése ebben most markáns álláspontot képvisel, a fent említett kormányzati elképzelésekkel pedig nem tudott még számolni.

A bizottsági szöveges elemzés szerint az építő- és járműipari növekedésélénkítő hatás hagyhat alább 2019 végétől kezdve, és a feldolgozóipari aktivitás is gyengélkedik már hónapok óta. Rámutatnak arra is, hogy idén jár csúcsra az EU-források lehívása Magyarországon, így az állami beruházások gazdaságélénkítő hatása jövőre már lassulhat. Ezzel szemben a magánberuházások jövőre még élénkülhetnek, mivel a csőben lévő nagy építőipari beruházások (pl. lakásáfa visszaemelés), illetve egyéb beruházások közelednek az átadáshoz.

A külföldi gazdasági környezet hűlése rontja az exportkilátásokat, és továbbra is lefelé mutató kockázatok túlsúlyát azonosítja a Bizottság a külgazdaság felől. Az államháztartási hiány következő évekbeli csökkenésében a bevételek növekedése mellett a kiadások féken tartása járul hozzá leginkább, igaz a brüsszeli szakértők megjegyzik, hogy a demográfiai program (családvédelmi akcióterv) vártnál nagyobb arányú igénybevétele a kiadások meglódulása kockázatát hordozza magában.  

A bizottság részletes táblázata szerint a foglalkoztatás az idei jelentős növekedés után a következő években lényegében megáll a bizottság mai előrejelzése szerint, így a munkanélküliségi ráta végig 3,4%-on stagnálhat. Az infláció az idei évi 3,4%-os átlagról a jegybank közép távú 3%-os inflációs célkitűzése közelébe fog visszatérni a bizottság előrejelzése szerint. 

A külkereskedelmi mérleg már végig deficites lehet az előrejelzési horizonton és ezzel párhuzamosan a folyó fizetési mérleg is a GDP 1%-a körüli hiányt produkálhat. Lényeges, hogy a brüsszeli testület a jelentős gazdasági növekedési lassulás mellett is mind idénre, mind jövőre ugyanolyan GDP-arányos államháztartási hiánycélt vetít előre, mint ami a magyar kormány hivatalos előrejelzésében van (idénre 1,8%, jövőre 1,0%). 2021-re további deficitcsökkentést vázolnak (0,8%), és mindez a bruttó adósságrátát a GDP 68,2%-áról 2021-re 64,4%-ra fogja faragni.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ursula von der Leyen EP-felszólalás