Visszafordíthatóvá tenné az EU-tagság folyamatát Macron
Uniós források

Visszafordíthatóvá tenné az EU-tagság folyamatát Macron

Portfolio
|
MTI
Miután októberben dán és holland támogatással megvétózta Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozási tárgyalásai megindítását a Franciaország, ma nyilvánosságra hozott egy 2,5 oldalas vitaindító anyagot arról, hogy 7 lépésben hogyan reformálná meg az EU-csatlakozás folyamatát. Mindez egyúttal azt is jelentené, hogy a különböző uniós forrásokhoz is fokozatosan férhetne csak hozzá a csatlakozni vágyó tagállam: legelőbb az Erasmus és K+F+I forrásokhoz, majd az ötödik lépcsőfok teljesítésével a felzárkóztatási és agrártámogatásokhoz.

Mi a reform lényege?

Ebben új elemként visszafordíthatóvá tenné a tagság felé haladást Emmanuel Macron francia elnök és csapata arra az esetre, ha távolodna a tagjelölt ország az uniós sztenderdektől, de közben anyagi motivációkat is beépítenének az egyes lépcsőfokoknál ahhoz, hogy érdekelt legyen az adott állam a konvergenciára – derül ki a Politico által megszerzett anyagból.

A 2,5 oldalas szöveges vitaindítóhoz egy másfél oldalas táblázat is társul, utóbbi részletezi, hogy a 7 lépés hogyan épülne egymásra és az egyes fázisokban pontosan milyen feltételeket kellene teljesíteni a tagjelöltnek és cserébe milyen uniós mechanizmusokhoz férhetne hozzá.

Amélie de Montchalin európai ügyekért felelős francia miniszter ismertette a tervezetet, amelynek értelmében hét szakaszra osztanák és visszafordíthatóvá tennék a folyamatot. A belépésre készülő országok az egyes fázisok teljesítése után azonnal részt vehetnének a vonatkozó közösségi szakpolitikákban, és eközben támogatásokat is kaphatnának a közösségtől, ami komoly ösztönzőt jelentene ezen elképzelések szerint, de ezért cserébe szigorúbb reformokat is írnának elő. Az egységes piachoz való hozzáférés és a szabad munkaerő-áramlás engedélyezése az utolsó etapban történhetne meg - foglalja össze az MTI.

Fontos elem, hogy minden új szakasz megnyitásának feltétele lenne a "folyamatos és visszafordíthatatlan" előrehaladás a jogállamiság terén. A teljes jogú tagság pedig csak akkor lenne elnyerhető, ha a kérdéses ország eleget tenne a kitűzött politikai, gazdasági és szociális konvergenciacéloknak.

A francia javaslatról egyébként az eredeti tervekkel ellentétben végül nem folytattak vitát a tagállamok szakminisztereinek mai brüsszeli tanácsülésén, mivel a soros finn EU-elnökség nem vette napirendre a kérdést. Montchalin ettől függetlenül arról számolt be, hogy az ügyben a dán és a holland álláspont "rendkívül közel" van a franciához. Kiemelte, hogy a nyugat-balkáni államok történelmileg, kulturálisan és földrajzilag is Európához tartoznak, de a csatlakozáshoz szükséges átalakulásuk folyamata túl lassú.

Jelenleg az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak harmincöt tárgyalási fejezetet kell áttekinteniük, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy milyen módon és ütemezésben veszik át, építik be saját nemzeti jogrendjükbe az egyes területeken addig született európai uniós joganyagot.

A francia vétó után jött az új terv

Éles bírálatokat váltott ki, hogy Franciaország - Dánia és Hollandia támogatásával - októberben megakadályozta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával, annak ellenére, hogy a két ország teljesítette annak korábban előírt feltételeit.

Egyesek szerint a bemutatott reformjavaslatok csak az elutasítás utólagos igazolására szolgálnak, s Párizs valójában ellenzi az EU további bővítését, legalábbis a belátható jövőben. Névtelenséget kérő francia tisztségviselők ezt határozottan tagadták, ahogy azt a Politicónak nyilatkozva is kifejtették.

Hat tagállam máris csatlakozott

Hat tagállam - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia - külügyminisztere eközben levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben támogatásukról biztosították a csatlakozási folyamat reformját, azt kérve, hogy a brüsszeli testület január végéig álljon elő javaslatokkal erre vonatkozólag. Emellett ugyanakkor leszögezték azt is: jövő év márciusában meg kell kezdeni a tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. Brüsszeli források szerint a levelet utólag más EU-tagországok is alá fogják írni - jegyzi meg az MTI.

Készen állunk a változtatásra, de ez nem vezethet valamifajta halogató taktikához. Biztosítani akarjuk, hogy jövő évben mindenképpen jóváhagyják a csatlakozási tárgyalások megindítását

- mondta Alexander Schallenberg, az osztrák külügyi tárca vezetője.

Címlapkép forrása: Chesnot/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas