GettyImages-1195097175
Uniós források

Kifakadt Varga Mihály, hogy alig kapna Magyarország pénzt az EU új alapjából

Portfolio
Elfogadhatatlannak nevezi Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca által ma kiadott közleményben azt, hogy az európai Zöld Terven belül az ún. Igazságos Átállást Támogató Alapból Magyarország csak 82 millió eurót, a keret 1,2%-át kapná meg, és éppen ezért testreszabott ösztönzőrendszer létrehozását sürgette.

Az Igazságos Átállást Támogató Alap a karbonsemlegességre történő átmenet során a leginkább hátrányosan érintett régiókat hivatott segíteni. A támogatható kategóriák közé a lignittüzelésű Mátrai Erőmű miatt az érintett régió tartozna, és az Európai Bizottság múlt héten hozta nyilvánosságra javaslatát, illetve a hozzá tartozó szempontrendszert. Ekkor derült ki az Alap mögöttes finanszírozása és az is, hogy a Magyarországra jutó támogatási rész mindössze 82,2 millió euró, a teljes keret kb. 1,2 százaléka lenne.

Erről is tárgyaltak ma az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli ülésükön (Ecofin) és ennek kapcsán adott ki közleményt Varga Mihály tárcája. Ebben a miniszter azt is kritizálta, hogy kizárnák a támogatási kategóriák közül a szénerőművek gázerőművekké átalakításával kapcsolatos beruházásokat. Az ilyen átalakítások azonban jelentősen csökkentenék a hazai szén-dioxid kibocsátást, így érvelése szerint a földgáz hasznos eszköznek tekinthető az energia-átmenet során. A magyar kormány által múlt héten nyilvánosságra hozott 2030-as energiastratégiáról és kapcsolódó témákról főbb elemzéseink:

A magyar miniszter azt is leszögezte: nagyobb hangsúllyal kellene figyelembe venni a tagállamok sajátosságait is: a nyugat-európai országoktól eltérően – ahol sokan vállalatok által tulajdonolt bérházakban laknak – Magyarországon a többség saját tulajdonú ingatlanban él, így a vállalkozásoknak biztosított pénzügyi eszközök nem nyújtanának segítséget az otthonok felújításához – mutatott rá Varga Mihály.

A fenti kritikák mellett Varga azt is rögzítette a közleményben, hogy hazánk egyetért az unió klímacéljaival, de világossá kell tenni, hogy ezeknek nem lehet következménye az energia- és élelmiszerárak emelkedése, a többletköltségek nem terhelhetik a fogyasztókat. Azt is hangsúlyozta: az Európai Unió klímastratégiájának kialakításakor az egyik legfontosabb szempont, hogy az intézkedések egyetlen tagállamban se járjanak aránytalanul nagy költségvetési teherrel, és nem hátráltathatják a gazdasági növekedést.

A mai Ecofin ülésen a digitális gazdaság adóztatását is érintették. Varga Mihály elmondta: fontos, hogy a digitális cégeket hasonlóan lehessen adóztatni, mintha hagyományos üzleti modellben végeznék tevékenységüket. Ugyanakkor Magyarország határozottan elutasítja az olyan megoldásokat, amelyek a valós gazdasági tevékenységet és a meglévő nemzetközi adóztatási sztenderdeket figyelmen kívül hagyva adóztatnák a vállalatok nyereségét.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Koronavírus
Volkswagen
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes