Félsz a megállapodás nélküli Brexittől? - Így áll most Magyarország a felkészüléssel

2019. június 13. 11:05  english version   
nyomtatás
 
Kiadta ötödik brexitfelkészülési áttekintőjét az Európai Bizottság, amelyben továbbra is elismeri, hogy valós veszély, bár nem kívánatos esemény a megállapodás nélküli brit kilépés és ezért összefoglaló közleményben rögzítette, hogy hogyan áll az egész ügy uniós és tagállami szintű kezelése és a felkészülés.


Hogyan állnak a tagállamok?


Az összefoglaló azért is fontos és aktuális, mert a brit kormányfői posztért küzdő jelöltek közül több is nyíltan azzal kampányol, hogy ha nincs más út, akkor kész megállapodás nélküli is kivezetni az Egyesült Királyságot az EU-ból október 31-én. Tegnap egyébként a brit parlament alsóházában leszavazták azt a kezdeményezést, hogy tárgyalási időt adjanak a no-deal Brexit forgatókönyvét elkerülni hivatott jogszabály-javaslatra.

2019.06.12 19:30 Szavazott az alsóház: a hard brexit sem kizárt

2019.06.12 20:28 Kiszivárgott: nem állnak készen a britek a brexitre

A Bizottság a szerdán kiadott átfogó összesítésben megállapította, hogy a 2017 óta zajló no-deal Brexit felkészülés miatt hozott egyik intézkedést sem kell érdemben módosítani, és azok továbbra is megfelelnek a célnak. Emellett az is lényeges, hogy a Bizottság a kilépés új időpontja előtt nem tervez új intézkedéseket, illetve az is fontos megállapítás, hogy a Bizottság a tagállami látogatások alapján azt szűrte le, hogy

a tagállamok valamennyi forgatókönyv esetében magas szintű felkészültséget mutattak.


A Bizottság Brexittel kapcsolatos felkészültséget bemutató oldalán a magyar felkészülés állapota itt érhető el, a Brexittel kapcsolatos magyar tájékoztató oldalak pedig ezen a linken keresztül érhetők el.

Mit jelent a megállapodás nélküli kiesés?


Megállapodás nélküli Brexit esetén az Egyesült Királyság harmadik országgá válik, és nem lépnek életbe átmeneti rendelkezések. Ettől az időponttól kezdődően az Unió egyetlen elsődleges és másodlagos jogszabálya sem alkalmazandó többé az Egyesült Királyságra, és nem lesz a kilépésről rendelkező megállapodásban előírtak szerinti átmeneti időszak. Ez nyilvánvalóan komoly fennakadást okoz majd a polgárok és a vállalkozások számára, és súlyos negatív gazdasági hatással járna, amely arányaiban sokkal nagyobb lenne az Egyesült Királyságban, mint az EU27-tagállamokban.

Amint azt az Európai Parlamentben 2019. április 3-án Jean-Claude Juncker bizottsági elnök körvonalazta, megállapodás nélküli Brexit esetén az Egyesült Királyságnak - a jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalások megkezdésének előfeltételeként - megoldást kell keresnie a kiválással kapcsolatos három fő kérdésre. Ezek a következők: 1. azon polgárok jogainak védelme és tiszteletben tartása, akik éltek a szabad mozgáshoz való jogukkal a Brexit előtt; 2. az Egyesült Királyság uniós tagállamként vállalt pénzügyi kötelezettségeinek tiszteletben tartása; és 3. a nagypénteki megállapodás betűjének és szellemének, valamint az Ír-sziget békéjének, illetve a belső piac integritásának megőrzése.

Címlapkép forrása: Dinendra Haria/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium