Üzlet

Benyújtották: jöhet a szociális közműszolgáltatás (2.)

Portfolio
Szociális közműszolgáltatásról szóló törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Fidesz két képviselője, a rezsicsökkentési munkabizottságot vezető Németh Szilárd és Zsigó Róbert. A módosító-csomag elsősorban az elosztótársaságok feladatkörét bővíti, mindezt úgy, hogy a többletfeladatokhoz és kötelezettségek nem rendel elismerhető költségeket - olvasható a Parlament honlapján
.

A korábbi kormányzati bejelentésekkel összhangban a nagyobbik kormánypárt benyújtotta a lakossági energiaszolgáltatással kapcsolatos minőségi követelmények átalakítását célzó módosító indítványát. A téma eredetileg a Fidesz háromnapos gyulai frakcióülésén is napirendi pont volt, azonban a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos tervek és viták miatt e témával összefüggésben nem hangzott el bejelentés.

A most benyújtott jogszabálycsomag az egyetemes szolgáltatókra és az elosztótársaságokra helyez többletterhet, mindezt úgy, hogy az új kötelezettségek mellé nem rendel elismerhető költséget, tehát a társaságoknak a jelenleg is érvényes tarifák (díjbevételek) mellett kellene az elfogadást követően többletszolgáltatást nyújtaniuk.

A tervezet értelmében az eddigi éves leolvasással szemben az egyetemes szolgáltatásban negyedévente kellene elvégezni a mérőóra-leolvasását a szolgáltatóknak, amennyiben a fogyasztók kérik. Az indítvány ugyancsak előírná, hogy a szolgáltatóknak az esti órákban is rendelkezésre kellene állniuk az óraleolvasásra.

Az elosztótársaságok esetében a tervezet ugyancsak további előírásokat tartalmazna a közvilágítás-szolgáltatással is összefüggésben. Az indítvány beszél arról is, hogy a hálózati társaságok kötelesek lennének naprakész nyilvántartást vezeti a hálózatukról, annak berendezéseiről, amlyrőlaz állami szervek kérelmére díjmentesen kellene adatot szolgáltatniuk.

A módosítás ugyancsak nem engedné meghatározott esetekben, hogy a társasházak közös használatban lévő terei számára a szolgáltató kikapcsolja az áramellátást. A jogszabály az olyan négynél többszintes házakban tiltaná a lekapcsolást, ahol fogyatékkal élő személyek laknak, illetve ellehetetleníteni a szolgáltatás felfüggesztését akkor is, ha a közös képviselő igazolná, hogy fizetési meghagyásos eljárást indított a közösköltség-tartozást felhalmozó fogyasztóval szemben.

A dokumentum ugyancsak előírná, hogy kötbértartozás okán csak akkor lenne megszüntethető a szolgáltatás, amennyiben arról bírósági ítélet is van. A normál számlatartozások esetében nem történne módosítás.

Az egyetemes szolgáltatók számára a jogszabály előírná, hogy minden járási központban ügyfélszolgálatot kell létesíteni, ami mellett minden 5 ezer főt meghaladó településen munkanapokon biztosítani kell a panaszfogadás lehetőségét, illetve a különböző ellátással kapcsolatos nyomtatványok elérését.
  

A benyújtott módosító a dokumentum címéből adódóan a fogyasztók számára nyújtanak többletjogosultságokat, miközben a szolgáltatók számára az újonnan tervezett kötelezettségek mellé nem rendel elismerhető költségeket. A többszöri leolvasás, illetve az 5ezer fős településekre vonatkozó rendelkezések a Posta számára nyújthat többlet-megbízásokat, amely már most is több közműcég számára is nyújt óraleolvasási szolgáltatás.

A Portfolio.hu által megkérdezett iparági szereplők előzetes értékelése szerint érdekes fejlemény a negyedéves szintű leolvasási lehetőség, hiszen az éves leolvasás mellett a fogyasztók jól belőhetik az átlagfogyasztásukat, és ennek megfelelően az év során minden hónapban "egyenlő részben" (kiegyensúlyozott módon) fizethetnek a villamosenergia-vételezés után, míg akik minden hónapban az adott fogyasztásnak megfelelően kívánnak fizetni, azok a bediktálással már most is megtehetik, ami pontosabb megoldást kínál a negyedéves leolvasásnál. Az ügyfélszolgáltatással kapcsolatos előírások értelmezése még továbbra is folyamatban van, de a 176 járásnak megfelelő lefedettség elérése bizonyosan hatalmas költséggel járna. Az ötezer főnél nagyobb települések esetében megint kérdéses az előírás hatékonysága, hiszen a panaszkezelésre és információigénylésre eddig is lehetőség volt telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül az ország teljes területén.

Szintén érdekesnek találták a megkérdezett szereplők a kikapcsolással kapcsolatos előírások módosítását is, hiszen az a számlabefizetésekből eredő tartozások után engedné a lekapcsolást, míg a kötbér esetben nem. Utóbbit főként az illetéktelen vételezés után (energialopás) vetik ki a szolgáltatók, vagyis a rendesen vételező fogyasztók számára maradna a kikapcsolás lehetősége, míg a lehetséges energiatolvajok számára nem.

A hálózati társaságok naprakész nyilvántartásával kapcsolatban a cégek megjegyezték, hogy jelenleg is rendelkeznek ilyen regiszterrel, amibe a Magyar Energia Hivatal is betekinthet, illetve a megállapított díjak is ezekre a kimutatásokra alapulnak.
HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Tiktok shutterstock