Kína lehet a magyar borexport egyik legfontosabb célországa
Üzlet

Kína lehet a magyar borexport egyik legfontosabb célországa

Portfolio
A külföldi terjeszkedésben, az aktív exportpiaci megjelenésben látják a magyar borágazat fejlődési lehetőségeit a Magyar Bormarketing Ügynökségnél: a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján az elmúlt év exporttevékenységéről, illetve 2024 első félévének kiemelt nemzetközi projektjeiről is beszámoltak.

Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos elmondta: a magyar borkereskedelem növekedésének mozgatórugója az, hogy külföldön terjeszkedjen az ágazat, fontos, hogy a magyar bortermelők aktívan vegyenek részt a nemzetközi borpiacokon. Azon dolgoznak, hogy a magyar borászatok külföldi jelenlétét erősítsék: meghatározták a célpiacokat, és azt is vizsgálták, hogy mely országokban milyen típusú borokra van kereslet.

Hozzátette: a nemzetközi piacokon a magyar fehérborok a legkeresettebbek, az exportált mennyiség 86%-át teszik ki. A Magyar Bormarketing Ügynökség a magyar borok jelenlétét erősíti Németországban és az Egyesül Királyságban, de egyre aktívabbak Dél-Korea, Lengyelország és az Egyesül Államok piacain is, a következő időszakban pedig a skandináv országok vannak a fókuszban. Különösen hangsúlyos a magyar borágazat kínai jelenléte.

Rókusfalvy szerint a hatalmas kínai piacban óriási lehetőségek rejlenek. A magyar borászatok rendszeresen megjelennek Kínában szakmai rendezvényeken, social média platformokon.

„Cél, hogy olyan platformokat találjunk a magyar borkultúra népszerűsítésére, ahol a tevékenység támogatni tudja a kereskedelmi együttműködéseket” – tette hozzá. Példaként említette, hogy több speciális borvacsorát is rendeztek már a kínai szakmai közönség számára: az ázsiai fűszeres, intenzív ízvilághoz - amilyen például a szecsuáni konyha - kifejezetten jól párosíthatók a tokaji édes borok. A tokaji boroknak a luxuspiacon kell eredményeket elérni, Kínában megvan a potenciális fogyasztói közönség erre.

Áprilisban jön a legnagyobb szakmai rendezvény

Goreczky Gergely a Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója beszámolt arról, hogy az állami tulajdonú ügynökség 2023 első negyedévében kezdett el épülni. Az elmúlt egy évben négy exportfókuszú rendezvényen is részt vettek: Kínában, Nagy-Britanniában és Németországban is. Utóbbin, a Düsseldorf Pro Wine-on önálló nemzeti standdal jelent meg Magyarország, mesterkurzusokat is tartottak „Master of Wine” szintű szakértők prezentálásában.

A vezérigazgató a Portfolio kérdésére elmondta: Kína árérzékeny piac, az ártárgyalások is kemények, ugyanakkor a borfogyasztás tradicionálisan nincs benne az ország kultúrájába. Ezért a gasztronómián keresztül próbálnak belépni a piacra, de felpörgött az online értékesítés, például helyi influencerek is közreműködnek ebben. Ezeken a speciális csatornákon keresztül kell megtalálniuk a magyar bor helyét az ázsiai országban.

Pusztai Anita, a Magyar Bormarketing Ügynökség marketingigazgatója az április közepén megrendezésre kerülő Hungarian Wine Summit c. rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, a cél, hogy Magyarországon lássák vendégül a világ meghatározó borszakértőit, borkereskedőit, Master of Wine-jait, szakújságíróit – elsősorban a célpiacok szakembereire koncentráltak. 107 borászat -legnagyobb számban Tokajból, Villányból, Szekszárdról - reprezentálja a magyar bort az eseményen.

Nemcsak kóstolók, masterclassok keretén belül lehet megismerkedni a magyar borral, hanem egy különleges tasting zone-ban is kóstolhatnak a vendégek, akiknek borvidéki látogatásokat is szerveznek.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó