Esésbe váltottak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Portfolio
A vezető európai részvényindexek csütörtökön jellemzően mérsékelten emelkedtek, és a nyitás után a három vezető amerikai tőzsdénél is ez történt, aztán a záráshoz közeledve esésbe váltottak az indexek. Ez a zárásra 1,2-1,4% körüli eséssé duzzadt, amelyben kedvezőtlen vállalati gyorsjelentési eredmények mellett a pénteki átfogó amerikai munkaerőpiaci adatok előtti óvatossági pozíciózárásoknak, továbbá az Izraelt ért kemény amerikai figyelmeztetésnek is szerepe lehetett. A magyar piac történelmi csúcsra emelkedett a nyitás után - nem sokkal később azonban lefordult a BUX.

Jelentős mínusz lett a vége

Zárásra is jelentős mínusz maradt a három vezető amerikai részvényindenél, ennek mértéke 1,2-1,4% volt. A legnagyobb esés a Nasdaq-nál alakult ki, a legkisebb az S&P-nél, és összességében négynapos menetelésnek lett így vége.

Esésbe váltottak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

A kezdeti enyhe emelkedés után az elmúlt egy órában esésbe váltottak a vezető amerikai részvényindexek, amelyekben néhány kedvezőtlen vállalati gyorsjelentési eredmény mellett a pénteki átfogó munkaerőpiaci jelentés előtti óvatossági pozíciózárások, profitrealizálás is szerepet játszhat. A Dow Jones csaknem 400 pontos, 1%-os eséssel 38700 pont közelébe hullott, az S&P és a Nasdaq 0,7% körüli esést mutat jelenleg rendre 5174, illetve 16170 pont körülre.

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Határozott emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,7 százalékot erősödött, míg az S&P 500 0,8 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 1 százalékot emelkedett. A megacap technológiai részvények visszapattantak, az Nvidia1,5 százalékkal, a Meta pedig közel 3 százalékkal emelkedett. A ma közzétett adatok szerint a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben nőttek az első munkanélküli segélykérelmek, és január vége óta a legmagasabb szintre emelkedtek. Ez alapvetően pozitív a kamatvágási várakozások szempontjából, bár a holnapi munkaerőpiaci adatot várja igazán a piac.

Bajok vannak, elhalasztották a Ford új SUV-jának gyártását

A Ford bejelentette, hogy elhalasztja az új elektromos SUV-jának gyártását és helyette a hibrid járművekre fog koncentrálni az amerikai piacon - jelentette a CNBC.

Bajok vannak, elhalasztották a Ford új SUV-jának gyártását

Háború és recesszió: ide menekül a pénz

A mögöttünk álló hónapokban egyre feszültebbé váltak a geopolitikai konfliktusok, lehet itt gondolni az orosz-ukrán háborúra, vagy akár a közel-keleti eseményekre is. De nem csak ez az oka annak, hogy egyre nagyobb hévvel halmozzák az aranyat a biztos menedék reményében a befektetők: az amerikai kamatpolitikával kapcsolatos félelmek, az elnökválasztás okozta bizonytalanság és a jegybankok szűnni nem akaró aranyétvágya mind olyan tényezők, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy soha nem látott szintre lőjjön ki a sárga nemesfém árfolyama. De pontosan mi áll ezen félelmek mögött, tényleg jó ötlet most aranyba menekülni?

Háború és recesszió: ide menekül a pénz

Nagyot robbant ez a befektetés - Még mindig nem késő beszállni?

Nemrég mi is írtunk róla, hogy az arany után az ezüstben is lehetnek jó lehetőségek. Az azóta eltelt hetekben pedig nagyon erős ralit láthattunk a nemesfémek piacán, az ezüst pedig valóban jobbnak bizonyult az aranynál. A mostani erőteljes emelkedés ellenére azonban még mindig tartogat jó lehetőségeket az ezüst. Még mindig nem késő beszállni?

Nagyot robbant ez a befektetés - Még mindig nem késő beszállni?

Esni kezdett az év egyik legnagyobb tőzsdei sztárterméke

A kakaó ára harmadik napja esik, megtörve az év eleje óta tartó piaci momentumot. Ez részben annak tudható be, hogy a nyugat-afrikai termelők jövedelmezőségi kilátásainak javulása növelheti a kínálatot, miután Elefántcsontpart és Ghána is emelte a termelői árakat, ami beruházásokhoz vezethet a régióban - közölte a Bloomberg.

Esni kezdett az év egyik legnagyobb tőzsdei sztárterméke

Óvatos mozgások Európában

A délutáni kereskedésben nagyrészt emelkednek az európai tőzsdék, bár határozott erősödésről továbbra sem beszélhetünk, mindössze mérsékeltek az elmozdulások. A magyar piac a reggeli csúcsdöntés után továbbra is a negatív tartományban mozog, elsősorban az OTP gyengülése miatt - a bankpapír 0,8 százalékos esésben van, részben azért is, mert Nagy Márton ma arról beszélt egy rendezvényen, hogy a lakossági kamatstop július elseje után is maradni fog.

Új fronton támad a BYD, még idén megérkezik az első pickup

A kínai autógyártó BYD bejelentette, hogy idén piacra dobja első elektromos pickupját, amely globális szinten versenyez majd többek között a Ford, a Toyota és a Tesla hasonló modelljeivel, miközben a vállalat tovább erősíti pozícióját az elektromos járművek piacán - számolt be a CNBC.

Új fronton támad a BYD, még idén megérkezik az első pickup

Opus részvényeket vett a cég vezérigazgató-helyettese

Közel 7 millió forint értékben vásárolt Opus részvényeket a cég vezérigazgató-helyettese.

Opus részvényeket vett a cég vezérigazgató-helyettese

9 hónapos rekord a Molnál

A magyar piac a mai kereskedésben gyengélkedik, elsősorban az OTP húzza lefelé a BUX-ot a nagypapírok közül, azonban a Mol 0,3 százalékos emelkedésben van ma. Az olajcég árfolyama az elmúlt napokban feljebb került, részben az olajárak emelkedésének köszönhetően.

Milliárdokat fizet a vezetőinek a Mol

2023 rendkívül sok bizonytalanságot hozott a magyar vállalatoknak az elhúzódó háború, a magasan alakuló infláció, a hektikusan teljesítő forint és a masszív kormányzati elvonások miatt. Ennek ellenére energiaipari vállalatként, a magasan alakuló olaj-és gázár környezetben kimondottan sikeres évet tudhat maga mögött a Mol - a jó teljesítmény pedig a felsővezetők javadalmazásában is nyomon követhető.

Milliárdokat fizet a vezetőinek a Mol

Mennyit kerestek tavaly a Richter vezetői? Mutatjuk a számokat

Közzétette április 25-re meghirdetett közgyűlésének határozati javaslatait a Richter, amelyben szerepel a felsővezetők és igazgatósági tagok javadalmazása is. Összegyűjtöttük, hogy mennyi kerestek tavaly a cégvezetők.

Mennyit kerestek tavaly a Richter vezetői? Mutatjuk a számokat

Történelmi csúcsot döntött a magyar tőzsde

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Tegnap jelentősen emelkedett a BUX index, így sikerült kitörnie a 66 500 forintos szint fölé és új történelmi csúcsot elérnie. A mai kereskedés első szakaszában úgy tűnt, hogy a lendület ma is kitarthat, hiszen az index értéke újabb rekordot állított be 66 988,7 pontnál, mielőtt lefordult volna. Jelenleg 0,2 százalékos mínuszban van a BUX.

Amint alább látszik, a BUX index komponensei nagyrészt esnek, a blue chipek közül egyedül a Richter emelkedik, míg a midcapeknél az Appeninnt kell kiemelni, amely a mai emelkedéssel közel került hozzá, hogy közel 6 éves csúcsot állítson be a jegyzés.

Vegyes nyitás Európában

Vegyes nyitást láttunk az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékot esett, míg a CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, a FTSE 100 pedig 0,1 százalékot emelkedett. A milánói börze stagnál, míg a spanyol piac 0,1 százalékos mínuszban indította a napot.

Történelmi csúcson a magyar tőzsde

Emelkedéssel indult a kereskedés a magyar tőzsdén, amivel a BUX új történelmi csúcsot állított be a nyitás után.

Történelmi csúcson a magyar tőzsde

Nem lassít az OTP, közel félmilliárd forintért vett saját részvényeket

Szerdán is folytatta a saját részvények vásárlását az OTP, ezúttal közel félmilliárd forintért vásárolt a bank - derült ki a BÉT honlapján közzétett közleményből.

Nem lassít az OTP, közel félmilliárd forintért vett saját részvényeket

Itt van, miről szavazhatnak a Richter részvényesei a közgyűlésen

Április 25-én tartja éves rendes közgyűlését a Richter, amelyhez kapcsolódóan a társaság most közzétette határozati javaslatait. Az éves beszámoló elfogadása mellett a közgyűlés szavazhat az osztalékról, saját részvény vásárlásokról, valamint igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok megválasztásáról.

Itt van, miről szavazhatnak a Richter részvényesei a közgyűlésen

Magyarul is elérhetővé válik a Lightyear platformja

Magyar nyelven is hozzáférhetővé teszi befektetési platformját a Lightyear - közölte a társaság.

Magyarul is elérhetővé válik a Lightyear platformja

Kiderült, hogy a gigantikus osztalékon felül fizet-e extra osztalékot az OTP

Közzétette a közgyűlési napirendi pontjait az OTP, az április 26-i eseményen többek között az osztalékról is döntenek a részvényesek.

Kiderült, hogy a gigantikus osztalékon felül fizet-e extra osztalékot az OTP

Emelkedés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,2 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 1,02 százalékos pluszban van, míg a szingapúri piac 0,5 százalékot emelkedett. Kínában, Hongkongban, és Tajvanon kereskedési szünnap volt ma.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,4 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,27 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,28 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,19 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,29 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma már közzé is teszi a KSH a külkereskedelmi termékforgalom előzetes becslését februárból, külföldön az európai termelői infláció mellett az EKB jegyzőkönyvére kell figyelni: kiderül belőle, hogyan vélekednek a monetáris politikai kilátásokról a jegybankárok. Újabb foglalkoztatottsági adat érkezik az USA-ból, ezúttal az elbocsátások alakulását teszik közzé.

2024. április 1-7. makronaptár
Magyar makrogazdaság
április 2. kedd 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q4
április 2. kedd 8:30 KSH Ipari termelői árak febr.
április 2. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) jan.
április 2. kedd 8:30 KSH A kormányzati szektor egyenlege 2023
április 2. kedd 9:00 MLBKT BMI márc.
április 2. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
április 4. csütörtök 8:30 KSH Külkereskedelmi termékforgalom (első becslés) febr.
április 5. péntek 8:30 KSH Ipar (első becslés) febr.
április 5. péntek 8:30 KSH Kiskereskedelem febr.
április 5. péntek 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
április 5. péntek 8:30 MNB Kamatstatisztikák febr.
Nemzetközi makrogazdaság
április 1. hétfő 3:45 Kína Caixin BMI (feldolg) márc.
április 1. hétfő 16:00 USA ISM BMI márc.
április 2. kedd 14:00 Németo. Infláció márc.
április 2. kedd 16:00 USA Gyáripari megrendelések febr.
április 2. kedd 16:00 USA Nyitott álláshelyek febr.
április 3. szerda 3:45 Kína Caixin BMI (szolg.) márc.
április 3. szerda 11:00 EU Infláció márc.
április 3. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség márc.
április 3. szerda 16:00 USA ISM BMI (szolg.) márc.
április 4. csütörtök 11:00 EU  Termelői árak febr.
április 4. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
április 4. csütörtök 13:30 USA Elbocsátások márc.
április 5. péntek 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések febr.
április 5. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem febr.
április 5. péntek 14:30 USA Munkanélküliség márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 17,9 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 1,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 32,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 6,7 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 19,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 39 127,14 -0,1% -1,6% 0,1% 3,8% 16,4% 49,2%
S&P 500 5 211,49 0,1% -0,7% 1,4% 9,3% 26,4% 81,4%
Nasdaq 18 160,19 0,2% -0,7% -0,8% 7,9% 38,1% 140,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 39 451,85 -1,0% -3,2% -1,1% 17,9% 40,0% 81,7%
Hang Seng 16 725,1 -1,2% 2,0% 0,8% -1,9% -18,1% -44,2%
CSI 300 3 567,8 -0,4% 1,9% 0,8% 4,0% -12,8% -11,3%
Európai részvényindexek              
DAX 18 367,72 0,5% -0,6% 3,6% 9,6% 17,9% 53,6%
CAC 8 153,23 0,3% -0,6% 2,8% 8,1% 11,0% 49,1%
FTSE 7 937,44 0,0% 0,1% 3,3% 2,6% 3,4% 7,0%
FTSE MIB 34 480,87 0,5% -0,8% 4,7% 13,6% 26,9% 58,5%
IBEX 11 032,3 0,5% -0,7% 9,6% 9,2% 20,5% 16,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 66 839,13 1,6% 3,1% 1,0% 10,3% 55,5% 58,4%
ATX 3 551,06 0,4% 0,8% 5,1% 3,4% 9,8% 13,4%
PX 1 520,43 -0,3% 0,5% 4,1% 7,5% 12,2% 39,9%
WIG20 82 863,19 0,0% 1,6% 0,8% 5,6% 40,3% 33,8%
Magyar blue chipek              
OTP 17 300 2,2% 4,2% -0,7% 9,5% 70,9% 34,2%
Mol 3 014 1,7% 3,2% 3,0% 6,7% 15,8% -8,6%
Richter 9 485 1,3% 2,4% -1,5% 8,4% 26,5% 74,7%
Magyar Telekom 900 0,8% 1,1% 6,8% 32,0% 122,8% 94,6%
Nyersanyagok              
WTI 86,22 0,3% 5,0% 6,6% 19,9% 7,2% 38,0%
Brent 89,78 1,0% 4,5% 6,6% 15,6% 5,7% 29,8%
Arany 2 282,97 1,1% 4,2% 10,1% 10,5% 14,9% 76,8%
Ezüst 26,72 3,5% 8,9% 15,6% 10,2% 11,2% 76,7%
Devizák              
EURHUF 392,8 -0,5% -0,4% -0,1% 2,8% 4,0% 22,7%
USDHUF 362,9476 -1,0% -0,5% 0,0% 4,9% 4,7% 27,3%
GBPHUF 458,4951 -0,5% -0,5% -0,3% 3,9% 6,7% 22,4%
EURUSD 1,0823 0,5% 0,0% -0,1% -2,0% -0,6% -3,6%
USDJPY 151,5850 0,0% 0,2% 1,0% 7,5% 14,5% 36,0%
GBPUSD 1,2619 0,4% -0,1% -0,3% -1,0% 1,8% -4,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 65 988 0,8% -4,9% 5,7% 49,3% 137,2% 1 225,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,35 -0,2% 3,8% 3,9% 12,4% 27,0% 72,7%
10 éves német állampapírhozam 2,38 -0,6% 4,7% -0,8% 18,9% 6,0% -118 950,0%
10 éves magyar állampapírhozam 6,9 1,2% 2,1% 8,0% 16,4% -20,5% 126,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Címlapkép forrása: Getty Images

Nem bánta meg tettét, most elkezdte letölteni 12 évezredes börtönbüntetését a csaló

Faruk Fatih Ozer, a bukott török Thodex kriptopénz tőzsde egykori vezetője elkezdte letölteni közel 12 évezredes börtönbüntetését, miután bűnösnek találták egy több millió dolláros csalásban - számolt be a Finextra.

Nem bánta meg tettét, most elkezdte letölteni 12 évezredes börtönbüntetését a csaló

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF