A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan
Üzlet

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Portfolio
Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a régió gazdasági életképességének jelentős fellendülését prognosztizálja, és az Európai Unió átlagát jelentősen meghaladó GDP-növekedést jósol. Ez a gazdasági fellendülés kiindulópontként szolgálhat a vállalkozások számára a nemzetközi színtér megcélzásához, megmutatva a közép-kelet-európai üzleti környezet kiaknázatlan potenciálját és felkészültségét.

A rendezvény résztvevői többek között arról beszéltek, hogy a nemzetközi terjeszkedés számos vonzó előnnyel jár, beleértve a nagyobb bevételi forrásokat, a szélesebb körű márkaismertséget, az új finanszírozási lehetőségekhez való hozzáférést, valamint a külföldi tehetségek és erőforrások integrálását. A fintech megoldások korszerűsítették a nemzetközi üzleti operációkat, és minden eddiginél ütőképesebbé és költséghatékonyabbá tették a határokon átnyúló utalásokat és a devizaváltást.

Pierre Antoine Dusoulier az iBanFirst alapító-vezérigazgatója
Pierre Antoine Dusoulier Fotó: iBanFirst

Pierre Antoine Dusoulier az iBanFirst alapító-vezérigazgatója a konferencián arról beszélt, hogy a fellendülő gazdasági környezet nem csupán motivációt jelent a vállalatok számára, hanem egyúttal felveti a kérdést: egy olyan világban, ahol a gazdasági környezet ilyen gyorsan fejlődik, hogyan tudják a közép- és kelet-európai vállalatok kihasználni a regionális erejüket, hogy a nemzetközi színtéren is érvényesülhessenek?

Hozzátette: napjaink gazdasági körforgásában nem elegendő, hogy egy vállalat csak egy országban növekedjen: érdemes már a kezdetektől nemzetközi terjeszkedésben, nagyobb léptékekben gondolkodni.  A rendezvényen több magyar vállalkozó, cégvezető is felszólalt. Nagy Dániel, a Component Csoport ügyvezetője elmondta, vállalkozásuk Szlovákiában és Csehországban is terjeszkedik, Prágában nemrég létesítettek egy központi irodát. Bár az előkészületek időt vettek igénybe, maga a cégalapítás meglepően gyorsan és hatékonyan ment: tapasztalatai szerint a felkészülés és a sok munka lehet a régiós terjeszkedés kulcsa a gyakorlatban.

Az az olaj-, gáz- és vegyipari folyamatirányítási műszerek és eszközök kereskedelmével foglalkozó cég víziója, hogy elosztási hálózatot alakítsunk ki a régióban, és jelen legyenek az összes szomszédos országban.

konferencia bukarest

Berényi Benjámin, a PastPay vezérigazgatója, társalapítója úgy látja, hogy az európai kereskedelem az elmúlt években egyre szorosabban kapcsolódnak egymáshoz a különböző piacok: Lengyelország, Németország, Magyarország között például minden korábbinál intenzívebb kereskedelem zajlik, így nagy az igény ezeknek a tranzakcióknak a megkönnyítésére.

Johan Gabriels, az iBanFirst Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója szerint a kkv-k számára is elérhetők a kockázatkezelési megoldások, amelyek segítségével a külföldi beszállítóknak helyi devizában fizetve, és fordítva, a külföldi ügyfelektől helyi devizában kifizetéseket fogadva jobb versenyhelyzetbe kerülhetnek a globális piacon. Mindez segít a vállalkozásoknak a jobb árképzésben, új piacokra való terjeszkedésben, és akár még új üzletkötéseket is lehetővé tesz számukra a közép- és kelet-európai országoktól távol is.

A rendezvény médiatámogatója a Portfolio.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde