Üzlet

A médiaportfólió húzza az Opus csoportot

Az Opus csoport tavalyi eredményét már egy múlt heti, rövidített éves beszámolóból megtudhattuk, pénteken azonban közzétették a részletesebb beszámolót is, amiből többek között kiderült, hogy áll össze a vállalat bevétele, profitja, és az is, hogy mennyit tesznek hozzá az Opus eredményéhez az egyes csoporttagok.

Hogy néz ki a csoport?

Az Opus a tevékenységeit több szegmensbe vonta össze, ezek a következők:

Médiaportfólió
Ehhez a szegmenshez tartozik a holding kommunikációs tevékenységének összehangolására, befektetések felkutatására és menedzselésére létrehozott Opus Press, a több mint kilencven médiamárkát (Nemzeti Sport, Világgazdaság stb.) működtető Mediaworks Hungary, és a médiafelületek értékesítésére létrehozott Printimus.

Nehézipari portfólió
Ebben a szegmensben van a háztartási sütő-, főző-, fűtőkészülékeket gyártó, 7-8 százalékos európai részesedéssel rendelkező Wamsler, amely Közép-Európa legnagyobb kandalló- és tűzhelygyára.

Mezőgazdasági portfólió
Ide tartozik a növénytermesztési és állattenyésztési gazdálkodással foglalkozó Csabatáj, valamint az Unitreasury, amelyen keresztül az Opusnak közvetett részesedése van az egyik legnagyobb európai izocukorgyárat működtető Kall Ingredientsben.

Építőipari portfólió
Ide sorolja az Opus az építőipari kivitelezéssel foglalkozó Euro Generált, és a tavaly a Konzumtól megvásárolt KPRIA Magyarország, amely fő tevékenysége mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás és kivitelezés.

Ingatlankezelési portfólió
Ebben a szegmensben van az OBRA Ingatlankezelő, amelyen keresztül a Budapest VI. kerületben, a Révay utca 10. szám alatti ingatlan hasznosítását végzik, és az SZ és K 2005. Ingatlanhasznosító,a mely egy egri ingatlan kezelését végzi.

A konszolidációs körbe tavaly év végén 24 vállalatot vontak be:

A médiaportfólió húzza az Opus csoportot
Forrás: Opus
A cégháló pedig tavaly év végén így nézett ki:

A médiaportfólió húzza az Opus csoportot
Forrás: Opus

Hogyan teljesítenek a csoporttagok?

Azt már a múlt héten közzétett éves beszámoló rövid változatából is tudtuk, hogy hogy néznek ki az Opus legfontosabb sarokszámai, vagyis azt, hogy a működési bevétel 15,8-ról 46,4 milliárd forintra emelkedett, az üzemi eredmény tavaly 6,19, az EBITDA 7,86, az adózott eredmény pedig 5,9 milliárd forint volt 2017-ben. A pénteken közzétett részletes éves beszámolóból az is kiderül, hogy az egyes szegmensek hogyan járultak hozzá az Opus eredményéhez.

  • A bevételek 70 százalékát a médiatevékenység adta, 20 százaléka a nehéziparból származott, az építőipar közel 5, a mezőgazdaság közel 4 százalékot adott a csoportban az értékesítés nettó árbevételéhez.
  • A fontosabb szegmensek közül a nehézipar volt az egyetlen, amelynek az árbevétele csökkent 2016-hoz képest (9,08-ról 8,69 milliárd forintra), és az összes szegmens közül az egyetlen, amely már adózás előtti eredmény szinten is veszteséges (-511 millió forint)
  • A cégcsoport 5,9 milliárd forintos adózott eredményéhez a legtöbbet a médiacsoport tesz hozzá, amely brutális, 4,9 milliárd forintos profitot ért el tavaly, az egyéb tevékenységekből 1,1 milliárd forint, az építőipari tevékenységből negyedmilliárd forint, az ingatlankezelésből 220 millió forint profit keletkezett, a nehézipar 635 millió forintos veszteséget könyvelt el 2017-ben.


A médiaportfólió húzza az Opus csoportot
Forrás: Opus

Céltartalékok

Első ránézésre jelentős, 2,4 milliárd forintnyi céltartalékot képzett meg az Opus, aminek a nagy részét, közel 1,8 milliárd forintot peres ügyekre tett félre a cég, a teljes céltartalék 73 százaléka a médiacsoportnál, 26 százaléka pedig a nehézipari szegmensnél jelentkezett. A magyarázat az, hogy a Mediaworks Hungarynél a céltartalékok képzése egyrészt a beolvadás, másrészt egy GVH eljárás miatt jelentkezett, a nehézipari szegmensben a környezetvédelmi kötelezettségek teljesítésére, kísérlet fejlesztés forgalomba hozatalához, valamint az üzemi balesetek és munkaügyi eljárás miatt képeztek céltartalékot.

Hitelek, készpénz

Tavaly év végén a csoport hitelállománya 11,7 milliárd forint volt, ebből hosszú lejáratú hitel 9,77 milliárd forint, rövid lejáratú 1,97 milliárd forint. A csoportnak a K&H, az MKB Bank és a Raiffeisen Bank nyújtott hitelt. Tavaly év végén 6,2 milliárd forint tartozása volt a csoportnak kötvénytartozásból (az Opus Press még 2016-ban bocsátott ki zárt körben 20 millió euró névértékű kötvényt vállalatfelvásárlás finanszírozására).

A médiaportfólió húzza az Opus csoportot
Forrás: Opus
A csoportnál 5,14 milliárd forint volt a pénzeszközök és pénzeszköz egyenértékesek egyenlege 2017 végén, ebből 5,12 milliárd forintot a bankbetétek tettek ki.

A médiaportfólió húzza az Opus csoportot
Forrás: Opus

Kitekintés

A beszámolóban az áll, hogy az Opus stratégiai céljai között elsődleges a csoport jövedelemtermelő képességének további dinamikus növekedése és a meglévő vagyonelemek jövőbeli optimalizálása. A menedzsment kiemelt figyelmet fordít olyan társaságok akvirálására, amelyek nagy potenciális növekedéssel és eredménytermelő képességükkel a magyar gazdaság élvonalbeli társaságaivá válhatnak, miközben a vállalat az új vagyonelemekkel kiegészülve a BÉT egyik meghatározó ipari és termelő vállalatává fejlődhet. Ebből a célból döntött arról a menedzsment idén februárban, hogy tovább emeli az Opus saját tőkéjét, üzletrészek apportjával közvetlen és közvetett módon tulajdont szerzett a vállalat a Mészáros és Mészáros Kft.-ben, az R-Kord Kft.-ben, a VISONTA PROJEKT Kft.-ben, a KALL-Ingredients Kft.- ben, valamint a Status Energy Magántőkealap érdekeltségében lévő vállalatokban, a GEOSOL Kft.-ben és a Mátrai Erőmű Zrt.-ben. A 2018. februárban bejelentett és jelenlegi is zajló alaptőkeemelések hatására az Opus csoport további jelentős fundamentumokkal fog gyarapodni, aminek eredményeképpen a társaság saját tőkéje várhatóan további 110 - 120 milliárd forinttal fog nőni, áll az éves beszámolóban. A menedzsment kiemelt célkitűzése, hogy a fundamentumainak erősítésével az intézményi befektetők jelenlétét növelje, így gyengítve az Opus részvényének a volatilitását, ezzel is erősítve a befektetői bizalmat.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
talgo train